معاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری گفت: یازدهمین فرهنگ‌سرای کتاب تلاش کرده رویکرد متفاوتی داشته در حوزه کتاب کودک و نوجوان داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر، آئین افتتاح یازدهمین فرهنگ‌سرای کتاب با حضور مهرداد باقری رئیس، علیرضا فاطمیان‌پور معاون فرهنگی و جمعی از مدیران سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در محل «فرهنگ‌سرای کتاب» در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) برگزار شد.

در ابتدای این مراسم عباس باباخانیان مدیر امور کتابخانه ها و ترویج فرهنگ کتابخوانی سازمان فرهنگی هنری ضمن تقدیر و تشکر از زحمات تمامی دست‌اندرکاران در برپایی باشکوه یازدهمین «فرهنگ‌سرای کتاب» گفت: یازدهمین فرهنگ‌سرای کتاب با بیش از ۲۰ برنامه متنوع، جدید و خلاق در فضایی بالغ بر هزار متر مربع همزمان با سی و سومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در حالی آغاز به کار خواهد کرد که سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به عنوان متولی امر کتابخوانی در شهرداری تهران است و امسال همانند ۱۰ دوره گذشته در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با افتخار حضور داریم.

وی در در تشریح برنامه‌های این فرهنگ‌سرا افزود: برگزاری نشست‌های کتابخوانی با حضور هنرمندان و چهره‌های شناخته‌شده کشور، عضویت رایگان کتابخانه‌های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، امکان استفاده از کتابخانه دیجیتال با بیش از ۷۰۰ هزار نسخه کتاب الکترونیکی، رادیو و کافه کتاب برای دیدار و گفت‌وگوی چهره به چهره با نویسندگان و نذر کتاب ویژه جمع‌آوری کتاب برای مناطق محروم و کم‌برخوردار بخشی از فعالیت‌های یازدهمین فرهنگ‌سرای کتاب را تشکیل می‌دهد.

مدیر امور کتابخانه‌ها گفت: از سوی دیگر برنامه‌هایی از جمله سینما اقتباس که به معرفی فیلم‌هایی اختصاص دارد که فیلمنامه آنها برگرفته از یک کتاب است، همچنین برنامه دستان بینا با معرفی کتابخانه‌ها و ارائه خدمات ویژه به نابینایان با مجموعه‌ای بالغ بر ۹ هزار عنوان کتاب صوتی و هزار جلد کتاب به خط بریل، کارگاه صحافی، معرفی فعالیت‌های باغ کتاب تهران و عضویت در باشگاه کتاب ۱۰۰ تایی‌ها بخشی دیگر از برنامه‌هایی است که در این فرهنگ‌سرا اجرا می‌شود.

باباخانیان درباره جزئیات ویژه‌برنامه شهر قصه افزود: توجه به حوزه فرهنگی و هنری به ویژه حوزه کودک و نوجوان با عنوان شهر قصه از برنامه‌های خلاق و جدید در فرهنگ‌سراست که شامل اتاق قصه، فرشتگان قصه، مثلستان، کارگاه نشانگر کتاب، آشنایی با فرآیند تولید کتاب از جنگل تا کتابخانه در قالب برنامه هشت خان کتاب، ساخت کتاب با نام کودک به عنوان شخصیت اصلی کتاب در برنامه کتاب من، مادران قصه‌گو و… است که در کنار سرگرمی به مهارت‌آموزی کودک و نوجوان و حتی والدین توجه جدی دارد. از سویی دیگر با ارائه محصولات مربوط به حوزه کودکان و برگزاری برنامه‌هایی چون دیدار با نویسندگان و تصویرگران کتاب‌های کودک، کارگاه‌های قصه گویی و نقاشی و استفاده رایگان از وسایل و بازی‌های علمی باغ کتاب تهران میزبان کودکان و نوجوانان هستیم.

وی گفت: علاوه بر این برنامه‌ها، استقرار اتوبوس کتاب گرد هدهد در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برای اجرای برنامه‌های فرهنگی و هنری از دیگر فعالیت‌های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در روزهای نمایشگاه است.

توجه ویژه به حوزه کودک و نوجوان برای توسعه فرهنگ کتابخوانی

در ادامه علیرضا فاطمیان‌پور معاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران با بیان اهمیت فرهنگ کتاب و کتابخوانی و رویداد عظیم نمایشگاه کتاب تهران گفت: در جریان یک فرآیند فرهنگی و انتقال مفاهیم فرهنگی سه عنصر وجود دارد عنصر اول محتوا، عنصر دوم قالب و عنصر سوم مخاطب است. در نقاط مختلف دنیا هر زمانی که بخواهند یک عملیات فرهنگی را تعریف و اجرا کنند نیاز به این سه عنصر و برنامه‌ریزی در این سه زمینه است.

ما در حوزه محتوا با منابع سرشار از فرهنگ ایرانی اسلامی روبه‌رو هستیم چرا که دین مبین اسلام دریای بی‌کران معارف انسانی و اسلامی است. دینی که با اقرا و خواندن شروع می‌شود و با قسم به قلم ادامه پیدا می‌کند. ما در حوزه محتوا با وجود چنین دینی که معجزه آن کتابی برای تاریخ است، کمبودی نداریم بلکه آنچه باید اتفاق بیافتد در حوزه قالب و مخاطب است.

در حوزه قالب، فعالیت‌های متعدد و رسانه‌های متنوعی برای انتقال مفاهیم به مخاطبین در هر گروه سنی وجود دارد ولی از مهمترین و تأثیر گذارترین قالب‌ها می‌توان از عنصر کتاب نام برد که بسیار مورد توجه فرهیختگان در این حوزه است. مقام معظم رهبری می‌فرمایند چه بهتر که این ایام برگزاری نمایشگاه کتاب را بهار کتاب بنامیم. من بعید می‌دانم هیچ رهبری در دنیا وجود داشته باشد که به اندازه ایشان به حوزه کتاب توجه کرده و تقریظ بنویسند و از همه بخواهند که در این حوزه فعالیت کنند.

فاطمیان‌پور افزود: کتاب عنصر ویژه ای است که هر قدر هم در این حوزه فعالیت کنیم باز هم کم است. عنصر کتاب به دو بخش تبدیل می‌شود عنصر اول حوزه کالبدی و عنصر دوم حوزه ترویجی است. در حوزه کالبدی یک بخش نشر، توزیع و فروش داریم که سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران بضاعت عظیمی در این حوزه دارد، باغ کتاب و نشر شهر که سال-هاست در حوزه نشر فعال است.

معاون فرهنگی گفت: در حوزه کالبدی بخش دیگری به نام کتابخانه‌هاست. در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا، کتابخانه مرکز و محور فعالیت‌های فرهنگی است و این کتابخانه اگر با فعالیت‌های عمیق فرهنگی گره بخورد می‌تواند تغییر و تحول جدی در تغییر باورها و رفتارها ایجاد کند. سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران این توفیق را دارد که ۱۱۰ کتابخانه به صورت مویرگی در کوچه پس کوچه‌های شهر تهران دایر کند و در خصوص منابع کتاب هم سعی شده است منابع عمیقی را ویژه جوانان جمع‌آوری کنیم. در حوزه کتابخانه‌ها فضای استاندارد تقریباً برای خواندن و مطالعه برای جوانان شکل گرفته است و عزیزان ما در کتابخانه‌ها تلاش می‌کنند که فضای آرامی را برای مطالعه ایجاد کنند.

وی افزود: در حوزه ترویج کار اصلی ما این است که بتوانیم با برنامه‌های جذاب و متناسب نیاز و ذائقه مخاطب برنامه‌هایی را طراحی کنیم که مردم در حوزه ترویج فرهنگ کتابخوانی به انس با کتاب برسند. زمینه رسیدن به این هدف را باید در توجه ویژه به حوزه کتاب کودک و نوجوان فراهم کرد و یازدهمین فرهنگ‌سرای کتاب تلاش کرده است که در این مسیر رویکرد متفاوتی نسبت به سال‌های گذشته داشته باشد. در همین راستا سازمان فرهنگی هنری شهرداری برنامه‌های متنوعی را در نظر گرفته است از مسابقات کتاب ماه تا جلسات ویژه نقد کتاب و رونمایی کتاب که دوستان ما در این حوزه با دقت بیشتری ادامه خواهند داد.

فاطمیان‌پور گفت: در حوزه مخاطب هم سازمان با تمام منابع خود به سویی گام برمی‌دارد که مؤثرتر و مؤثرتر واقع شود و به تحقیق خیلی خوشحال شدم که ریاست محترم سازمان جناب آقای باقری سیاست اصلی خود را در حوزه نوجوانان طراحی کرده است که به زودی ارائه خواهد شد. اعتقاد همه ما این است که اگر بخواهیم با این کمبود امکانات کاری کنیم که رفتار و فرهنگ مردم متناسب با کتاب و کتابخوانی بوده و خود را دوست و رفیق کتاب بدانند، همان گونه که کتاب دوست و رفیق مردم است، می‌بایست به طور ویژه به حوزه کودک و نوجوان توجه کرد. تلاش ما این بوده است که در نمایشگاه بزرگ کتاب و در فرهنگ‌سرای کتاب که در حقیقت نمایشی از رفتارها و زحمات و فعالیت‌های حوزه کتاب و کتابخوانی سازمان است توجه ویژه‌ای به حوزه کودک و نوجوان داشته باشیم.