گرگان- درحالی که دولت حذف یارانه از کالاهای اساسی را آغاز کرده، کارشناسان نسبت به تشدید نظارت در این حوزه و جلوگیری از وقوع رانت و فساد از نقطه ای دیگر هشدار می دهند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- الهام رئوفی فر: موضوع افزایش قیمت‌ها و حذف یارانه از چهار کالای اساسی به یکی از مباحث داغ روز و نگرانی جدی دهک‌های کم درآمد تبدیل شده است. چراکه با افزایش چند برابری این کالاها و روند صعودی تورم بسیاری از اقشار آسیب پذیر قادر به تهیه اقلام مورد نیاز برای خانواده نخواهند بود.

دولت از این اتفاق به عنوان جراحی اقتصادی یاد کرده و معتقد است که این تصمیم به نفع مصرف کننده به ویژه دهک‌های کم درآمد خواهد بود با این حال افکار عمومی نسبت به تخصیص یارانه و کاهش ارزش آن با توجه به تورم نگرانی‌هایی دارد.

یک شهروند گرگانی در این رابطه به خبرنگار مهر می‌گوید: خانواده‌ای پنج‌نفره هستیم که با توجه منزل استیجاری و هزینه‌های خوراک و پوشاک فرزندان، از بسیاری رفاهیات که شاید حق هر شهروندی باشد محروم ماندیم.

ابوذر کلته ادامه می‌دهد: با توجه به حذف یارانه از کالاهای اساسی و افزایش قیمت آن نگران آینده فرزندانم هستند که چگونه می‌توانم نیازهای حداقلی آنها را تامین کنم.

وی با بیان این مطلب که یارانه ۳۰۰ هزار تومانی در شرایط فعلی شاید کفاف نیاز خوراک خانواده را بدهد، می‌افزاید: متاسفانه مساله فقط مشکل خوراک نیست و با افزایش قیمت این کالاها اجاره مسکن، حمل و نقل و پوشاک هم چند برابر خواهد شد.

مونا جعفری یک شهروند علی آبادی است که ضمن گلایه از افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ در گفتگو با خبرنگار مهر، می‌گوید: مدت‌هاست که از خرید گوشت قرمز به جز در مواقعی خاص، برای خانواده امتناع می‌کنم و تنها گوشت مرغ تهیه می‌کردم که الان قیمت آن هم سر به فلک کشیده است.

وی با بیان این نکته که یک فرزند هشت ساله دارد، می‌افزاید: متاسفانه گذران زندگی تنها با درآمد همسرم میسر نبود و ناگزیر در جایی مشغول به کار شدم اما باز هم این میزان درآمد جوابگوی هزینه‌های یک خانواده سه‌نفره نیست.

وی خواستار مدیریت شرایط اقتصادی جامعه توسط مسئولان می‌شود و می‌گوید: ادامه این روند با توجه به وضعیت افسار گسیخته قیمت‌ها بسیار دشوار است و امیدوارم مسئولان چاره‌ای برای این شرایط بیاندیشند.

عماد حبیبی شهروند رامیانی است که از افزایش یکباره قیمت‌ها انتقاد می‌کند و در گفتگو با خبرنگار مهر، می‌گوید: اعلام ناگهانی حذف یارانه از کالاها عامل هجوم مردم به فروشگاه‌های استان بود.

وی از کمبود گوشت مرغ، تخم مرغ و روغن طی روزهای گذشته در بازار اظهار نارضایتی می‌کند و می‌افزاید: انگار باید همواره نگران باشیم که یک کالایی در استان کم یا گران شود.

حبیبی خواستار نظارت جدی مسئولان در این حوزه می‌شود و ادامه می‌دهد: در روزهای گذشته به سختی امکان تهیه یک قوطی روغن یا یک کیلو تخم مرغ بود بهتراست این فضا دقیقاً در زمان التهاب بازار مدیریت شود نه اکنون که همه قیمت‌ها سر به فلک کشیده است.

کمبودی در گلستان نداریم

رییس سازمان جهاد کشاورزی گلستان در راستای عرضه کالاهای اساسی به خبرنگار مهر، می‌گوید: برای تامین مرغ و روغن در گلستان کمبودی نداریم بلکه بخشی از نیاز مرغ سایر استان‌ها هم توسط استان گلستان تامین می‌شود.

محمد برزعلی می‌افزاید: عرضه مرغ گرم بدون هیچ گونه کمبودی در تمام مراکز پروتئینی، بدون صف و نوبت انجام می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: در خصوص تامین گوشت مرغ و تخم مرغ هیچ گونه مشکلی در استان نیست زیرا که میزان تولید تخم مرغ در استان ۱۸۰ تن در روز بوده و میزان مصرف ۹۰ تن در روز است.

برزعلی با بیان این مطلب که در فروشگاه‌های زنجیره‌ای استان روغن به وفور یافت می‌شود، ادامه می‌دهد: به طور متوسط روغن سرخ کردنی ۸۰۰ گرمی در حدود ۶۳ هزار تومان بدون کمبود عرضه می‌شود.

به گفته رییس سازمان جهاد کشاورزی گلستان، در عرضه و تامین ماکارونی هم هیچ کمبودی در گلستان نیست و هم استانی‌های عزیز می‌توانند برای تهیه ماکارونی به فروشگاه‌های استان مراجعه کنند.

افزایش قدرت خرید مردم

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری گلستان هم حذف ارز دولتی از چهار کالای اساسی را منجر به افزایش قدرت خرید مردم می‌داند و به خبرنگار مهر، می‌گوید: در این مدت ۷۲ میلیون تراکنش بانکی برای یارانه‌ها در استان انجام شده است.

سید محمد دهنوی ادامه می‌دهد: تاکنون برای یک میلیون و۹۲۲ نفر در گلستان از دهک‌های مختلف یارانه پرداخت شده است.

وی به عدم واریز یارانه برای برخی افراد اشاره می‌کند و می‌گوید: مردم با پیگیری از مراجع ذیصلاح می‌توانند این مشکل را پیگیری کنند.

دهنوی با تاکید بر این نکته که قیمت نان سنتی افزایش نخواهد داشت، ادامه می‌دهد: این دستور رئیس جمهوراست و ما در اجرای آن مصمم هستیم.

با وجود اما و اگرهای زیادی که در خصوص حذف یکباره یارانه از کالاهای اساسی انجام شده اما کارشناسان این تصمیم را اقدامی مناسب ارزیابی می‌کنند.

برخی اقتصاددانان معتقدند این طرح در صورتی موفق خواهد ماند که دولت قادر به کنترل تورم باشد چراکه در گذشته دولت وقت با حذف یارانه بنزین مبلغی را به مردم پرداخت کرد که با گذشت یک دهه و سیر صعودی تورم اکنون این مبلغ در مقایسه با گذشته بسیار ناچیز به نظر می‌رسد.

حذف ارز دولتی از چهار کالای اساسی منجر به افزایش قدرت خرید مردم شد؛ در این مدت ۷۲ میلیون تراکنش بانکی برای یارانه‌ها در استان انجام شده است دولت هوشیار باشد

در این رابطه یک دکترای اقتصاد ضمن یادآوری این نکته که حذف ارز ترجیحی فساد موجود را تا حدودی کاهش می‌دهد، می‌افزاید: البته که دولت باید هوشیار باشد و این فساد به بخش‌های دیگر انتقال نیابد.

علیرضا عبداللهی با تاکید بر این نکته که دولت باید جراحی اقتصادی را از بدنه خود آغاز می‌کرد، ادامه می‌دهد: بهتر بود در ابتدا سازوکارهای لازم به وجود می‌آمد تا جامعه با شوک و التهاب رو به رو نشوند.

وی حاصل حذف یارانه از چهار کالای اساسی را مثبت ارزیابی کرد و اضافه کرد: باید دولت بتواند تورم را کنترل کند تا حداقل در دهه پیش رو مردم با گرانی و تورم بالای ۳۰ درصد مواجه نشوند.

عبدالهی با تاکید بر این مطلب که باید ارزش رقم یارانه اصلاح شده مانند یارانه سابق در دراز مدت از بین نرود، افزود: پیشنهاد کارشناسان حوزه اقتصاد، خروج دولت از حوزه اقتصاد و واگذاری آن به بخش خصوصی است.

با توجه به تجاربی که در دولت‌های گذشته در مقابله با حذف یارانه داشتیم به نظر می‌رسد کنترل تورم و نظارت جدی در حوزه عرضه کالاهای اساسی یک ضرورت باشد به این ترتیب انتظار می‌رود تا دولت در بخش نظارت تمامی قوای خود را به کار بگیرد چراکه در غیر این صورت بر اساس اظهارات کارشناسان فساد به کلی از بین نخواهد رفت و تنها از بخشی به بخش دیگر انتقال خواهد یافت.