ساری- روند روبه رشد کشت قراردادی برنج در مازندران آینده خوبی را برای شالیکاری رقم می‌زند چراکه دولت با خرید نقدی و تضمینی، سعی در حذف دلال و واسطه‌ها از سر شالیزارها دارد.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: سال‌های گذشته دلال زودتر از شالیکار و کشاورز وارد زمین می‌شد، گاه محصول و دسترنج کشاورز را با بهای ناچیز و در قالب چک پیش خرید می‌کرد و گاه آن قدر بر سر محصول می‌زد و شالیکار را بر سر دوراهی قرار می‌داد و دست آخر شالی ها را از چنگش خارج می رکرد.

اقدام دولت برای کشت قراردادی برنج با هدف حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده امسال برای اولین بار در حال اجرا است و تاکنون در سطحی حدود ۳۰ هزار هکتار از شالیزارهای مازندران این طرح اجرا شده است.

جعفر صفری شالیکار مازندرانی که سال‌ها قبل برای تأمین کود و هزینه‌های کشت برنج، دستش را به سوی دیگران دراز می‌کرد و با قرض کردن پول و دریافت وام، به شالیکاری می‌پرداخت، می‌گوید: پارسال بیش از ۶۰ درصد درآمد شالیکاری را برای تأمین هزینه‌ها و نهاده‌ها صرف کردم.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: همچنین به ناچار برای تأمین هزینه‌ها مجبور بودم روی زمین‌های دیگران کار کنم تا از بس کشت مزرعه خود برآیم و آخر نتیجه‌ای جز خستگی برای من و سود برای دیگران نداشت و بیشتر محصولم را باید به واسطه‌ها می‌فروختم.

وی با اظهار اینکه سال قبل در خوشبینانه ترین حالت برنج مزرعه ام را کیلویی ۳۵ هزار تومان فروختم، افزود: همان برنج اینک بیش از ۱۰۰ هزار تومان قیمت دارد و امسال با حمایت دولت و ارائه نهاده‌ها شامل کود و سم، امیدوارم بتوانیم دسترنج خود را بدون واسطه به فروش برسانیم.

قرار بود امسال ۲۵ هزار هکتار از شالیزارهای مازندران زیر کشت قراردادی برود که تاکنون سطح آن به بیش از ۲۸ هزار هکتار رسید

طبق برنامه قرار بود امسال ۲۵ هزار هکتار از شالیزارهای مازندران زیر کشت قراردادی برود که تاکنون سطح آن به بیش از ۲۸ هزار هکتار رسید و مرکز جهاد کشاورزی پنبه زارکتی ساری رتبه اول بیشترین سطح کشت قراردادی برنج را به خود اختصاص داده است.

مجید بهادری معاون بهبود تولیدات جهاد کشاورزی مازندران کشاورزی قراردادی را از جمله برنامه‌های مهم وزارت خانه بیان کرد و افزود: با پیگیری‌های صورت گرفته پیش بینی می شودس طح کشت قراردادی بیش از برنامه برسد.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر ادامه داد: در قالب کشت قراردادی برنج، بخش‌های دولتی، مباشران دولتی و خصوصی به عنوان کارگزاران با کشاورزان قرارداد می‌بندند و نهاده‌های مورد نیاز اعم از بذر، انواع سموم و کود مصرفی به کشاورزان به صورت رایگان و امانی واگذار می‌شود.

وی گفت: همچنین با ثبت در دفاتر حسابداری هنگام خرید، کشاورزان متعهد می‌شوند طبق قرارداد نیمی از محصول را به مباشران و مجریان خرید عرضه کنند و آن هنگام، هزینه نهاده‌ها از کشاورزان دریافت می‌شود.

بهادری با عنوان اینکه هزینه بیمه را نیز می‌توان به این طرح اضافه کرد، افزود: در زمان خرید هزینه بیمه نیز دریافت می‌شود و با توجه به استقبال صورت گرفته، اقدامات خوبی برای تأمین نهاده‌های مورد نیاز انجام شد.

در زمان خرید هزینه بیمه نیز دریافت می‌شود و با توجه به استقبال صورت گرفته، اقدامات خوبی برای تأمین نهاده‌های مورد نیاز انجام شد

معاون جهاد کشاورزی مازندران افزایش بهره وری را از جمله اهداف طرح کشاورزی قراردادی برشمرد و گفت: مزارع تحت کشت قراردادی تحت نظارت فنی است و نهاده‌ها طبق توصیه‌های فنی در مزارع استفاده می‌شود و در نهایت با افزایش کیفی و کمی محصول مواجه می‌شویم و این دستاوردی برای کشاورزی استان خواهد بود.

تأمین نهاده‌ها وسموم از جمله دغدغه‌های کشاورزان برای اجرای طرح کشت قراردادی برنج است و براساس اعلام متولیان امر تاکنون دو هزار و ۵۵۰ تن انواع کودشیمیایی بین کشاورزان استان توزیع شده است. رضا افراسیابی مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی مازندران با بیان اینکه نهاده‌های مورد نیاز برای کشت قراردادی تأمین شده است، افزود: این نهاده‌ها شامل کلرو پتاسیم، اوره، سوپرفسفات است.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه قرار بود کشت قراردادی برنج در ۲۵ هزار هکتار از مزارع اجرا شود، گفت: خوشبختانه این طرح تاکنون در بیش از ۲۸ هزار هکتار از شالیزارها اجرا شده است.

با توجه به اینکه طی چندسال گذشته به گرانی نهاده‌ها از کود شیمایی نظیر پتاس و فسفر استفاده نکردند، طبق سیاست دولت و وزارت جهاد کشاورزی، کشت قراردادی در مزارع مازندران و شمال کلید خورد. کنترل گرانی برنج نیز از دیگر اهدافی است که در کشت قراردادی برنج پیگیری و دنبال می‌شود.

نوسانات قیمتی برنج و افزایش آن در یکسال گذشته سبب فشار به مصرف کننده شد، از این رو متولیان امر برای کنترل بازار و جلوگیری از واردات بی رویه برنج طرح کشت قراردادی را در پیش گرفتند.

مازندران ۲۱۵ هزار هکتار شالیزار دارد و سالانه ۴۰ درصد برنج مورد نیاز کشور را تأمین می‌کند.