به گزارش خبرگزاری مهر علی صالح آبادی در دومین همایش صندوق ثروت ملی و عدالت بین نسلی، نقش صندوقهای توسعه در همه کشورها را مهم توصیف کرد و گفت: یک سری پروژ ه های در سالهای اخیر اجرا شده اند و اکنون به مرحله بازپرداخت اقساط صندوق توسعه ملی رسیده اند در این میان این نکته مهم است که چون منابع صندوق ارزی است علی الاصول باید اقساط آن نیز به صورت ارزی پرداخت شود.
وی افزود: برخی بر این باورند که طبق قاعده قبلی در حساب ذخیره ارزی اقساط ارزی باید به ریالی تبدیل شود این در حالی است که طبعاً این روش بازپرداخت اشکالاتی دارد و ساختار و نظامات صندوق اکنون این امکان را ندارد و باید بر اساس قواعد آن عمل شود.
صالح آبادی با اشاره به همکاری بانکهای عامل و صندوق توسعه ملی گفت: همکاری صندوق و بانکهای عامل در وصول مطالبات صندوق میتواند حائز اهمیت باشد و صندوق و بانک در کنار هم قرار گیرند. البته مطلع هستیم بدلیل شرایط اقتصادی و تحریمها برخی شرکتها و دریافت کنندگان ارزی صندوق دچار مشکل شده اند که مساعدت لازم در این خصوص انجام میگیرد.
وی تاکید کرد: این نکته مهم است که بانک و صندوق مشترکاً تلاش کنند که پرداختها به شکل ارزی باشد و منابع صندوق برگردد چراکه با بازگشت منابع ارزی صرف اعطای تسهیلات جدید شود.
وی تاکید کرد: همه دستگاههای متولی کار باید تلاش کنند که در حفظ و صیانت صندوق توسعه ملی کمک کنند.
رئیس شورای پول و اعتبار با بیان اینکه برخی مواقع منابع ارزی صرف پروژههای میشود که تولید مشابه داخلی ان وجود دارد گفت: این عمل هیچگونه توجیهی ندارد و حتماً بابد پروژ ه هایی از سوی صندوق تأمین مالی شود که از بازدهی مناسب، توجیه پذیری بالا و از عوائد ارزی برخوردار باشد، منابع ارزی صندوق را نباید صرف وارداتی که امکان تولید داخلی دارند، کرد.
وی تاکید کرد: سرمایه گذاریهای صندوق باید الزاماً در پروژههای صرف شود که عوائد ارزی دارد چرا که اگر این پروژهها درآمد ارزی داشته باشد میتوان مجدداً ارز به صندوق برگردد و این منابع به صورت پایدار بماند و در چرخه سرمایه گذاری و اعطای تسهیلات جدید استفاده شود.
صالح آبادی با اشاره به مستثنی برخی از پروژهها یی که عوائد ارزی ندارند و از منابع صندوق استفاده میکنند گفت: در برخی صنایع ممکن است درآمد ارزی هم بر هر دلیلی نداشته باشد و الزاماً هم هزینههای آن ارزی نباشد اما جز پروژههای زیرساختی باشد که این موضوع متفاوت است.
صالح ابادی گفت: نقش صندوق توسعه ملی در ایران از جهاتی به دلیل برخی محدودیتها مهمتر است، صندوق توسعه ملی در کشور ما به دلیل محدودیتهای خارجی عمدتاً از سال ۱۳۹۰ به بعد نقش پررنگتر ی پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه بار مالی بسیاری از پروژهها و سرمایه گذاری ها در سالهای گذشته بر دوش صندوق توسعه ملی بوده است گفت: امروز تأمین مالی پروژههای که به مرحله بهره برداری میرسد از محل فاینانسهای صندوق توسعه ملی انجام میشود و در مقابل بخشی از درآمدهای نفت به صندوق توسعه ملی واریز میشود تا از این محل امکان تأمین مالی پروژهها از محل این صندوق فراهم شود.
وی افزود: اگر این صندوق نبود شاید بسیاری از منابع صرف مصارف جاری میشد، اما الزام قانونی مبنی بر ذخیره سازی بخشی از درامد های کشور در صندوق توسعه ملی، این ظرفیت را ایجاد میکند که پروژههای سرمایه گذاری مهم کشور از محل منابع این صندوق به سرانجام برسد.
رئیس کل بانک مرکزی ضمن تشکر از همکاران صندوق توسعه ملی و تلاش انها برای حفاظت و صیانت از این ثروت ماندگار افزود: برگزاری چنین همایشها و همفکری برای اتخاذ تمهیدات لازم برای پایدار کردن صندوق و اثرگذاری بیشتر ان در اقتصاد کشور بسیار مهم و ارزشمند است.
صالح آبادی خواستار تبین و تشریح کارکرد صندوق توسعه ملی در اقتصاد شد و گفت: باید تلاش شود تا در سیاستهای کلی و قوانین به دقت تبیین وتشریح شود که چه میزان از عوائد نفت در صندوق توسعه ملی واریز و صرف چه پروژههایی شود.
وی با تاکید بر اینکه با تبیین و تشریح نقش و کارکرد صندوق توسعه ملی، اهمیت ان روشنتر و کاملتر برای افکار عمومی جامعه روشن خواهد شد گفت: تبیین نقش صندوق توسعه ملی حکایت از این دارد که ثروت کشور باید صرف پروژههای ماندگار زیرساختی شود.
دومین همایش صندوق ثروت ملی و عدالت بین نسلی با شرکت معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری، رئیس کل بانک مرکزی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، رئیس دیوان محاسبات کشور و جمعی از مدیران عامل بانکها و صاحبنظران اقتصادی در مرکز همایشهای سازمان مدیریت صنعتی برگزار شد