به گزارش خبرنگار مهر، نشست علمی «تحولات، سیاستها و برنامههای جمعیتی ایران» روز دوشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.
محمد اسحاقی رئیس کارگروه ملی ترویج ازدواج و کاهش طلاق شورای عالی انقلاب فرهنگی در این نشست با بیان اینکه بیداری و هوشیاری در کشور ما در مورد تحولات جمعیتی خیلی دیر اتفاق افتاد؛ گفت: نقشه مهندسی کشور بخشی مربوط به خانواده و بخشی مربوط به فرزندآوری بود. سال ۹۰ اولین سیاستهای مربوط به این موضوع تصویب شد. از سال ۹۰ تا انتهای دهه، ۲ مجلس عوض شد ولی این طرح تصویب نشد و فرصت طلایی اجرایی شدن آن از بین رفت. دولت وقت هم حاضر نشد لایحه بدهد. لذا یک دهه فرصت سوزی شد.
وی با بیان اینکه سیاستهای جمعیتی پیشران وضعیت اقتصادی، سیاسی، امنیتی و… است گفت: خلاهایی وجود دارد که ما نیازمند قانونهای مکمل داریم، در حوزههای حمایت از خانواده، مهاجرت، سالمندی و… نیازمند کار جدی هستیم.
اسحاقی گفت: رشد شاخصهای توسعه انسانی را بعد از انقلاب شاهد هستیم و این رشد نشان میدهد که میتوانیم روی آن کار کنیم ولی شاخصهای دیگر مانند بُعد خانوار، نرخ موالید و باروری و… کاهشی بوده است.
وی ادامه داد: برخی از سیاستها در قانون ما به ازایی ندارد و باید جزئیتر شود و فقط درباره یک بند از این سیاستها قانون تصویب شده است.
وی افزود: مثلاً بحث مهاجرت از مناطق کم آب به مناطق پر آب، حفظ و جذب جمعیت در مناطق روستایی، مدیریت مهاجرت به داخل و خارج، تشویق ایرانیان خارج از کشور برای حضور و سرمایه گذاری، تقویت مولفههای هویت بخشی ملی، رصد مستمر سیاستهای جمعیتی با ابعاد کمی و کیفی و… از این دست است که قانونی ما به ازای آن نداریم.
اسحاقی در پایان گفت: ما پیشرفت خوبی در این یک دهه در شاخصها و سنجه ها نداشتهایم. انتظار این است که با اجرایی شدن قانون حمایت از خانواده و هم افزایی همه نهادها، اثربخشی آن را ببینیم و زودتر نسبت به اصلاح آن اقدام کنیم.