به گزارش خبرنگار مهر، محمد حسینزاده صبح چهارشنبه در همایش علمی خیام به مناسبت روز ملی خیام در دانشگاه نیشابور ضمن اشاره به این مطلب که ما هنوز نتوانستهایم در ادبیات داستانی اثری شایسته برای خیام و عطار خلق کنیم اظهار کرد: با این کار و از این طریق تفکر و فلسفه عمیق مفاخرمان را به نسل جدید و جهانیان نتوانستهایم، معرفی کنیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان رضوی گفت: مفاخر ما سرمایههای معنوی کشورمان هستند و امروز ما در نبرد فرهنگی برای نگهداشت مفاخرمان هستیم و نباید بگذاریم مفاخر ما مانند مولانا و نظامی به خاطر اینکه آرامگاهشان در خارج از ایران کنونی قرار دارد مصادره شوند.
وی گفت: برگزاری این همایشها در معرفی و تبیین شخصیت علمی، فرهنگی و هنری مفاخرمان بسیار مؤثر است و کمتر کشوری در دنیا دارای این تعداد مفاخر است ولی ما نتوانستهایم مفاخرمان را از لایههای علمی دانشگاه به سطح جامعه بیاوریم.
حسینزاده افزود: بر اساس تقویم، تولد خیام سال ۴۴۰ هجری قمری ذکر شده است و تقریباً ۲۵۰ سال پیش از این تاریخ شاهد ورود حضرت رضا (ع) به نیشابور هستیم که بر اساس روایات به هنگام ورود حضرت به نیشابور جمعیت زیادی از فرهیختگان حدیث مشهور سلسلهالذهب را کتابت کردند و آنچه که مسلم است زیست بوم نیشابور در طی قرون باید درست تبیین بشود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان رضوی گفت: در تاریخ آمده است که مولانا در نیشابور با عطار دیدار کرده است و سیر عرفانی او تحت تأثیر عطار بوده است اما آرامگاه مولانا در ترکیه کنونی است و امروز در ترکیه با نگاه تجاری آرامگاه مولانا تبدیل به محل فعالیتهای توریستی شده است و تلاش میکنند او را به عنوان شاعر ترک معرفی کنند و متأسفانه همین اتفاق درباره نظامی که حکیم بزرگ ایرانی است در حال رخ دادن است.
وی افزود: زندگی و زمانه خیام همزمان اوج دوران علم و فرهنگ در بلاد اسلامی است و نیشابور در آن زمان یکی از این قلههای افتخار این تمدن بوده است و جالب اینکه این دوره همزمان با قرون وسطی در اروپا و اوج سرکوب علم در این قاره بوده است.
حسینزاده اظهار کرد: آنچه که امروز غرب تلاش میکند از چهره خیام نشان دهد چهره علمی و فلسفی او نیست بلکه تنها نگاهی ظاهری به شعر خیام است.