به گزارش خبرنگار مهر، با ادامه فعالیت نمایشگاه بین المللی کتاب تهران که از ۲۱ اردیبهشت ماه در مصلی امام خمینی (ره) برقرار است؛ غرفههای مشاوره کتاب و کتابخوانی در چهار حوزه علوم انسانی، یعنی ادبیات، تاریخ و علوم اجتماعی، روانشناسی و مشاوره و فلسفه و دین در شبستان ناشران عمومی و بخش ناشران کودک و نوجوان مشغول هستند.
بخش مشاوره کتاب و کتابخوانی یکی از بخشهای سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به شمار میرود و حوزه شعر و ادبیات یکی از چهار حوزه فعال در بخش مشاوره کتاب و کتابخوانی است؛ از این رو در این گزارش به فعالیت این حوزه مشاوره پرداخته شده است.
حاجیوند با کارشناسی ریاضی تحصیلات خود را ادامه داده است. اما در ادامه آن به حوزه ادبیات، تدوین و مستند نگاری پرداخته است. او اکنون در بخش مشاوره کتاب و کتابخوانی در حوزه شعر و ادبیات پاسخگوی مراجعان است.
اساس کار بر پیشنهاد بهترینها است
حاجیوند، درباره اساس کار این غرفهها و فعالیت حوزه ادبیات گفت: در این غرفهها من و همکارانم برآنیم که بهترین کتابهایی که در حوزههای مختلف نوشته شده است را متناسب با سن مراجعان به آنها معرفی کنیم و آنها را در یک سیر مطالعاتی مفید قرار دهیم. در این غرفهها با گفتگویی که با مراجعان انجام میشود، سعی بر آن است که پیشینه مطالعاتی و پیش زمینه زندگی آنها را استخراج کرده و مفید ترین و مناسبترین انتشارات و کتابها را پیشنهاد کنیم تا انتخاب درستی داشته باشند.
وی ادامه داد: تعداد مراجعان به حوزه ادبیات بسیار قابل توجه بوده به طوری که بسیاری از این بازدید کنندگان دارای پیش زمینهای خوب و اطلاعاتی مناسب هستند؛ بازدید کنندگان از طیف سنی متفاوتی بوده و میتوان حداقل سنی مراجعه را شش سال دانست و از طرفی حداکثر سنی هم به هشتاد سال میرسد.
حاجیوند افزود: مراجعان به حوزه ادبیات از طیفها و قشرهای مختلفی هستند. به طوری که میتوان بیشترین طیف مراجعه کننده را دانشجویان، دانش آموزان و معلمان و فرهنگیان بدانیم؛ این در حالی است که عامه مردم نیز به شعر و ادبیات و رمان استقبال خوبی نشان داده، با لیستی از کتابهای از پیش تعیین شده و با برنامه مطالعاتی برای مشاوره اقدام میکنند.
وی ادامه داد: در این جا پیشینه مطالعاتی فرد را بررسی کرده و کتابهای مناسب او را پیشنهاد میکنیم. برای مثال در حوزه مستند نگاری نشرهای راهیان، شهید کاظمی، مرکز اسناد، مهر و … از بهترین نشرها بوده و پیشنهادهای زیادی را به مراجعین داشته ایم. در مواردی نیز به افرادی برخورد کردیم که خود در زمینه شعر و ادبیات دستی بر قلم داشته و در اکثر موارد نیز افراد برای داشتن یک سیر ادبیاتی و پر کردن اوقات فراغت خود مراجعه کرده اند.
حاجیوند با در نظر گرفتن تمایز بین ادبیات ایران و جهان، گفت: اکثر مراجعه کنندگان به ادبیات جهان اقبال نشان داده و به دنبال تازههای آن میباشند.
گرانیهای اخیر مانع جدی برای بازدیدکنندگان نشده است
در ادامه افشار نیا فعال ادبی و کارشناس ارتباط تصویری و مشاور کتابخوانی به گفت و گو مینشینیم. او به عنوان یکی دیگر از مشاوران حوزه ادبیات از تجارب و پیشینه مطالعاتی خود صحبت کرد و گفت: در اینجا متناسب با حوزه مد نظر خود مراجعه کننده به ایشان کمک میکنیم تا کتابهای خوب و برتری را انتخاب کنند.
وی با در نظر گرفتن دغدغه مردم برای داشتن یک سیر مطالعاتی مفید و با توجه به اولین سال تشکیل غرفههای مشاوره کتاب و کتابخوانی ادامه داد: در این چند روزی که از شروع فعالیت نمایشگاه و غرفههای مشاوره کتاب و کتابخوانی میگذرد با استقبال خوب بازدید کنندگان رو به رو شده ایم. بازدید کنندگانی که بسیار به کتاب و مطالعه اهمیت میدهند و برای شأن کاملاً مهم است که در چه زمینههایی مطالعه میکنند.
افشار نیا موانعی همچون گرانیهای اخیر را مانع جدی برای بازدید کنندگان ندانست و گفت: در هر حال افراد با توجه به تخصص و علایق و سلایقی که دارند؛ وقت و بودجهای را برای خرید کتاب اختصاص میدهند؛ و میزان بازدید از نمایشگاه نسبت به سالهای گذشته تفاوت چشمگیری نداشته است و این بیانگر این موهم میباشد.
افشار نیا در پاسخ به این سوال که مخاطبان این غرفهها در چه طیف سنی هستند گفت: در اینجا از اقشار مختلف جامعه مراجعه کننده داشته ایم به طوری که بازدید کنندگان در زمینههای متفاوت و جامعی مشاوره خواسته اند؛ از تاریخ معاصر تا ادبیات جهان.
ادبیات، مظهر فرهنگی غنی ایرانی است
رضا فلاحی، فعال رسانهای، مراجعه کننده به مشاوره ادبیات است. او به عنوان عکاس مطبوعات، از مراجعه کنندگان به این غرفهها بود که در حوزه ادبیات مشاوره میگرفت.
فلاحی درباره دسترسی این غرفهها با توجه به محدودیتهای فضای نمایشگاه، گفت: فضاسازی این غرفهها به گونهای نیست که به راحتی بتوان با حوزههای مورد مشاوره آشنا شد. اما در عین حال نحوه پاسخگویی و برخورد ایشان کاملاً خوب و مناسب است. برای مثال در مورد انتشارات کودک، مشاوره گرفتم که به هدف مدنظرم رسیدم. همچنین درباره آگاهی مشاوران و نحوه پاسخگویی ایشان نمره کاملی را میدهم. در واقع جامعه ما به وجود چنین انسانهای با سواد، درست و کتابخوان نیاز دارد.
وی افزود: شعر و ادبیات فارسی برخاسته از فرهنگ غنی ایرانی است. با شکل گیری چنین ایدههایی قدمی نوین و بزرگ در بزرگداشت و اشاعه این حوزه بر داشته خواهد شد. به امید گسترش و پا برجایی ایدههایی مثل مشاوره کتاب و کتابخوانی. فردا زیباتر از آن است که تصور بنماییم.