به گزارش خبرنگار مهر، مجموعه ای از مدیران تصمیم گیر ورزش کشور روز گذشته به ریاست سیدرضا صالحی امیری رئیس کمیته ملی المپیک و با حضور حمید سجادی وزیر ورزش و محمد پولادگر معاون وی گردهم آمدند تا برگزار کننده پنجاهمین مجمع عمومی کمیته ملی المپیک باشند. مجمعی که تعیین زمان انتخابات کمیته ملی المپیک به عنوان مهمترین دستورالعمل تعیین شده برای آن به نتیجه رسید اما حتی همین خروجی هم مانند خیلی دیگر از اقدامات انجام شده در آن یا خلاف اساسنامه بود یا غیرمرسوم!
مجمعی که فوق العاده بود نه مشورتی!
مجمع روز سه شنبه کمیته ملی المپیک پنجاهمین مجمع این کمیته بود که به صورت «فوق العاده» و در فاصله سه ماه بعد از مجمع سالیانه ۱۴۰۰ برگزار شد. دعوت نامه حضور در این مجمع دو هفته پیش در اختیار اعضای مجمع قرار گرفت در حالیکه طبق اساسنامه کمیته ملی المپیک دعوتنامه حضور در مجامع باید یک ماه زودتر ارسال شود (تبصره ۲ از ماده ۷ -جلسات مجمع عمومی)
وقتی این مسئله یعنی «نادیده گرفتن اساسنامه در آغاز روند انتخابات کمیته» و تاکید بر «غیرقانونی بودن مجمع» در گزارش خبرگزاری مهر مورد نقد قرار گرفت، اینگونه عنوان شد که مجمع سوم خردادماه به صورت مشورتی برگزار می شود. حال آنکه طبق اساسنامه کمیته ملی المپیک مجامع به صورت عادی یا فوق العاده برگزار می شود و هیچ اشاره ای به مشورتی بودن این مجامع نشده است. ضمن اینکه در دعوت نامه ارسالی هم از این مجمع به عنوان فوق العاده یاد شده بود.
فوق العاده بودن مجمع هم به این معناست که تمام اصول آن باید منطبق با اساسنامه باشد.
تاکید بر فوق العاده بودن مجمع در دعوتنامه ارسالی برای اعضا
گردوخاک آبروی ورزش ایران را خرید
قرار بود مجمع سوم خردادماه کمیته ملی المپیک با حضور «حسین المسلم» مدیر کل شورای المپیک آسیا (OCA) و «حیدر فرمان» مدیرکل دپارتمان ورزش بازی های آسیایی برگزار شود. طوفان شن و آلودگی بیش از حد هوا در کویت اما سفر این دو مدیر ورزش آسیا به ایران را لغو کرد و بدین ترتیب مجمع در غیاب آنها برگزار شد و به سرانجام رسید.
این در حالی است که قطعی برق محل برگزاری مجمع کمیته ملی المپیک مشکلاتی را در خلال برگزاری آن ایجاد کرد اما خوشبختانه مهمانان خارجی نبودند و این مشکلات فقط گریبانگیر مهمانان داخلی شرکت کننده در مجمع شد.
دستورالعمل هایی که نادیده گرفته شد
برای برگزاری پنجاهمین مجمع کمیته ملی المپیک به غیر از تعیین زمان انتخابات، سه دستور العمل دیگر هم تعیین شده بود که از میان آنها فقط اصغر رحیمی گزارش خود از روند آماده سازی کاروان اعزامی به بازیهای کشورهای اسلامی را ارائه کرد. قرار بود در این مجمع گزارش نشست هیات اجرایی شورای المپیک آسیا (OCA) توسط سیدرضا صالحی امیری ارائه شود اما کوچکترین اشاره ای به آن نشد. همچنین مقرر شده بود کیکاوس سعیدی گزارشی از عملکرد کمیته و هیات اجرایی داشته باشد اما وی هم صحبتی در این زمینه نداشت و تنها کلیپی مرتبط پخش شد.
بررسی «آئین نامه» جایی در محورهای مجمع نداشت
بخش قابل توجهی از مجمع فوق العاده کمیته ملی المپیک به آئین نامه انتخاباتی کمیته ملی المپیک اختصاص داشت و اصلاحاتی که کمیته بین المللی المپیک خواستار انجام آنها شده است. البته که به گفته صالحی امیری، IOC شب قبل از مجمع نظر نهایی خود در مورد آئین نامه را به کمیته ملی المپیک اعلام کرده بود اما به هر حال این توجیهی نیست برای اینکه بحث و تصمیم گیری در مورد آن خارج از دستورالعمل های تعیین شده برای مجمع، مطرح شود.
آنچه مسلم است برای مجمعی مانند مجمع کمیته ملی المپیک که بزرگترین گردهمایی ورزشی ها به حساب می آید دستورالعمل هایی تعیین می شود تا روند برگزاری نشست بر اساس آنها پیش برود. به همین دلیل در همین مجمع روز گذشته، خودِ صالحی امیری با پیشنهاد مطرح شده از سوی محمد علیپور در رابطه با افزایش تعداد روسای فدراسیون های المپیکی در ترکیب هیات اجرایی مخالفت کرد.
با این حال در مجمع روز گذشته موضوعات مرتبط با آئین نامه مطرح و در نهایت صالحی امیری برای حل و فصل آنها از اعضای حاضر تفویض اختیار گرفت.
بی تدبیری هیات اجرایی و تاریخِ «یهویی»
انتخابات کمیته ملی المپیک و تعیین زمان برای آن اصلی ترین محور مجمع فوق العاده کمیته بود. اصلا برگزاری این مجمع به منظور تصمیم گیری در این زمینه برنامه ریزی شد. برای این منظور هم اعضای هیات اجرایی کمیته ملی المپیک دو زمان را تعیین کرده بودند.
آنها در نشستی که ۲۰ اردیبهشت ماه به صورت فوق العاده تشکیل دادند با در نظر گرفتن زمان برگزاری بازی های کشورهای اسلامی (۱۸ تا ۲۷ مردادماه) و لحاظ کردن شرایط کاروان اعزامی به این بازی ها، اینگونه پیش بینی کردند که انتخابات کمیته در تاریخ ۲۰ تیرماه یا ۳۰ مردادماه برگزار شود. در نهایت اما زمان مقرر و مصوب در مجمع روز گذشته برای برگزاری انتخابات، ۶ شهریورماه شد!
این زمان از آنجایی برای برگزاری انتخابات کمیته ملی المپیک گزینه شد که پرونده ایران در بازی های اسلامی بسته شده باشد و تمام نفرات اعزامی به خصوص روسای فدراسیون ها به طور کامل از قونیه بازگشته باشند. نصرالله سجادی اولین عضو مجمع بود که این پیشنهاد را مطرح کرد. وی اینگونه عنوان کرد که برگزاری انتخابات پیش از بازی های اسلامی (۲۰ تیرماه) می تواند باعث ایجاد خلل در کاروان و مهیا کردن آن شود. او با انجام انتخابات در دومین تاریخ پیشنهادی (۳۰ مردادماه) هم مخالفت کرد چون در فاصله خیلی کوتاهی بعد از بازی های اسلامی بود یعنی زمانی که احتمالا هنوز تعدادی از روسا در قونیه حضور داشتند.
در مورد درستی این نظر و ایده حرفی نیست کمااینکه برخی دیگر از اعضای مجمع هم با آن موافقت کردند اما سوال اینجاست که «چرا اعضای هیات اجرایی در تعیین زمان های پیشنهادی همه جوانب را در نظر نگرفته بودند و زمان هایی را تعیین کردند که حرف و حدیثی در مورد آنها نباشد؟»
در هر صورت به خاطر برخی بی تدبیری ها ۶ شهریورماه در برگه رای به عنوان دومین گزینه برای انتخابات کمیته ملی المپیک لحاظ شد در حالیکه تا قبل از آغاز مجمع جزو گزینه ها نبود.
برگه هایی که به درستی جایگزین سلام و صلوات شد
یکی از دغدغه ها در مورد تعیین زمان انتخابات کمیته ملی المپیک در مجمع روز گذشته مربوط به چگونگی رای گیری برای آن بود به ویژه اینکه نحوه رای گیری در مجمع ۱۷ اسفندماه - تعویق انتخابات- با شک و شبهه زیادی همراه شد چراکه در آن مجمع بالا بردن دست ها ملاک تصمیم گیری در این زمینه شد و اصلا مشخص نشد که تعداد آرای موافق برای تایید تعویق انتخابات مطابق با اساسنامه شده است یا نه.
در همین راستا برگه های آرا و شمارش آنها ملاک رای گیری برای تعیین تاریخ انتخابات کمیته ملی المپیک در مجمع روز گذشته شد و بر همین اساس در شمارش تعداد آرا و تطابق آن با اساسنامه - از حیث نصف به علاوه یک- هیچ خدشه ای وارد نیست اگرچه از همین اقدام درست هم حرف و حدیث هایی درآمد.
برگه های رای شماره گذاری شده بود طبق آن در اختیار اعضا قرار می گرفت
بدعتی که باید در نطفه خفه شود!
برگه هایی آرای مجمع فوق العاده کمیته ملی المپیک «شماره گذاری» شده بود، طرحی که بدون سابقه و برای نخستین بار در رای گیری ورزشی ها به کار گرفته شد. بر این اساس برگه های رای بر اساس شماره مندرج روی آن و تطابق شماره ها با فهرستی که دربرگیرنده اسامی اعضای مجمع بود در اختیارشان قرار می گرفت.
البته قانون هیچ اشکالی به این کار وارد نکرده است اما به هر حال اقدامی است که حداقل در ورزش مرسوم نبوده و نیست و خلاف عرف انجام شد و حتی این شائبه را ایجاد کرده که ممکن است بر اساس شماره گذاری صورت گرفته، رای اعضا مشخص شود.
در هر صورت این اقدام غیرمرسوم بدعت اشتباهی است که باید در همین آغاز و در نطفه خفه شود تا اجرای آن برای مجامع آتی به خصوص مجامع انتخاباتی دردسرساز نشود.
آرای بی تاثیر اما غیرقانونی
اعضای هیات اجرایی از جمله شرکت کنندگان در مجمع فوق العاده کمیته ملی المپیک بودند که اتفاقا در رای گیری برای تعیین تاریخ انتخابات هم شرکت داشتند حال آنکه آنها اصلا عضو مجمع به حساب نمی آیند.
در اساسنامه کمیته ملی المپیک و در ماده مربوط به ترکیب اعضای مجمع (ماده ۵) تنها به اعضای هیات رئیسه اشاره شده و اصلا از اعضای هیات اجرایی نام برده نشده است. طبق این اساسنامه آرای هیات اجرایی تنها زمانی لحاظ خواهد شد که موضوع منحصرا مرتبط با بازی های المپیک در دستور جلسه قرار داشته باشد. (تبصره ۲ از ماده ۸- نصاب جلسات و مصوبات مجمع عادی)
با این اوصاف اعضای هیات اجرایی در مجمع روز گذشته جزو رای دهندگان بودند و رای شان هم محاسبه شد. توضیح برخی از آنها این بود که «تعیین زمان انتخابات با هیات اجرایی است اما ما برای حفظ حرمت، تصمیم گیری در این زمینه را به مجمع کشاندیم.»، البته که چنین توضیح و تفسیری قانونی نیست به خصوص که در نهایت زمانی برای انتخابات نهایی شد که پیشنهاد هیات اجرایی نبود.
البته که با توجه به نتیجه رای گیری (۶۰ رای شامل ۱۵ رای به تاریخ ۲۰ تیرماه و ۴۱ رای به تاریخ ۶ شهریورماه) اگر هم اعضای هیات اجرایی رای نمی دادند یا آرای آنها محاسبه نمی شد تاثیری در خروجی مجمع و تعیین زمان انتخابات نداشت اما به هر حال عرف و قانون مسئله ای نیست که نادیده گرفته شود.