البرز - آیین رونمایی کتاب «ما هم جنگیدیم» روایت زنان ملارد در پشتیبانی دفاع مقدس همزمان با سالروز آزادسازی خرمشهر برگزار شد.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: آئین از رونمایی کتاب «ما هم جنگیدیم» بعد از ظهر سه‌شنبه با حضور علی‌رضا مختارپور، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، نرجس توکلی‌لشکاجانی، نویسنده و شماری از زنان راوی این کتاب در سالن همایش‌های استاد صابر کرج، برگزار شد.

سعید جابری انصاری، سرپرست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز در این مراسم اظهار کرد: زنان جامعه اسلامی در دوران دفاع مقدس با صبر و استقامتی که از خود نشان دادند درس بزرگی در تاریخ این مرز و بوم ثبت کردند.

وی بیان کرد: امروز نیز با هدف گرامیداشت حماسه‌ها آفرینی‌ها و حفظ هویت فرهنگی ایران اسلامی در دولت سیزدهم و در استان البرز با هم افزایی و مشارکت تمام دستگاه‌ها گام‌های بلندی در جهت تقویت این هویت در حال برداشتن است.

سرپرست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز در رابطه با سالروز آزاد سازی خرمشهر اظهار داشت: روز سوم خرداد برای ما روزی بسیار مهم، خاطره‌انگیز و افتخارآفرین است. روزی که دشمن متجاوزانه، ظالمانه، بی‌دلیل به سرزمین، کشور و خاک ایران زمین ما حمله و تجاوز کرد روز سختی بود، اما تلخ‌ترین روز آن روزی بود که بعد از هفته‌ها و روزها ایستادگی و مقاومت خبر سقوط خرمشهر به گوش مردم ما رسید.

وی تصریح کرد: پیروزی بر دشمن تا دندان مسلح که از سوی همه قدرت‌ها و ابرقدرت‌ها پشتیبانی می‌شد توسط ملتی که تنها تکیه‌گاهش خداوند و معصومین بود و ملت بزرگی که راه و مسیر را از راهبر و امام بزرگش دریافت می‌کرد و نام فاطمه و علی، حسین و علی‌بن‌موسی‌الرضا و همه بزرگان دین را رمز شروع عملیات و تکیه‌گاه فتح و پیروزی خود قرار می‌داد، محقق شد.

وی ادامه داد: همان‌طور که در خرمشهر با راهبری امام‌مان و با ایستادگی و ایثار پیروز شدیم، امروز هم با راهبری رهبر فرهیخته و معظم انقلاب اسلامی و با وحدت، اتحاد و همدلی در اهداف ملی‌مان پیروز خواهیم شد.

کتابخوانی تنها خواندن کلمات نیست

اردشیر آل عوض، مشاور فرهنگی و اجتماعی استاندار البرز ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا و تبریک سالروز آزاد سازی خرمشهر در خصوص کتاب و کتابخوانی اظهار داشت: کتابخوانی تنها خواندن کلمات نیست، بلکه خواندن هر کتاب یک دریچه‌ای به دنیایی نو و بدیع است برای کشف تازه‌ها و ملاقات با زمان و مکانی جدید.

وی ترویج کتابخوانی را بهترین امر به معروف دانست و گفت: عده‌ای تصور می‌کنند که عادت به مطالعه امری ذاتی و خصلتی است که تنها بعضی از افراد به دلیل کنجکاوی، علاقه و از سر بیکاری به آن روی می‌آورند، در صورتی که افرادی که با کتاب مأنوس هستند و دیگران را نیز به این امر تشویق می‌کنند، در واقع دیگران را امر به معروف می‌کنند.

آل عوض در ادامه با اشاره به خاطراتی از دوران نوجوانی به چگونگی مأنوس شدن خود با کتاب و کتابخوانی اشاره کرد و گفت: برخی افراد در زندگی ما تأثیرات زیادی دارند و می‌توانند مسیر زندگی فرد را تغییر دهند.

آزادسازی خرمشهر تاریخ پرافتخار ملت ایران را روایت می‌کند

در ادامه محمد جواد کاظمینی، مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری البرز نیز در خصوص سالروز آزاد سازی خرمشهر اظهار داشت: سوم خرداد تاریخ پر افتخار یک ملت را روایت می‌کند و به عنوان یک الگو و حماسه ملی برای نسل‌های آینده به ثبت رسیده است.

وی با بیان اینکه عملیات بیت المقدس یکی از پر افتخارترین عملیات‌های رزمندگان اسلام بود، تصریح کرد: آزادسازی خرمشهر تاریخ پرافتخار ملتی را روایت می‌کند که با روحیه جهادی و شهادت طلبی تا پای جان در میدان نبرد جنگیدند تا امنیت، آرامش و پیروزی را برای ایران به ارمغان آورند.

امام خمینی (ره) زنان را رهبران نهضت خود نامیدند

در بخش دیگری از آئین رونمایی، نرجس توکلی لشکاجانی نویسنده کتاب «ما هم جنگیدیم» در سخنانی گفت: در جریان انقلاب اسلامی، امام خمینی (ره) به احیای شخصیت زن مسلمان پرداخت و بر حضور و نقش پراهمیت زنان در کنار مردان در تشکیل تمدن انسان ساز تأکید ورزید. در واقع انقلاب اسلامی زمینه‌ساز تحول بزرگی در مبانی فکری و فرهنگی جامعه‌ی ایران شد. امام (ره) به عنوان اولین و مهم‌ترین نظریه‌پرداز این مکتب عظیم با قرائت و احیای ناب محمدی در مقابل اسلام آمریکای زمینه‌های این تحول و رشد تعالی آن را در آحاد جامعه ایجاد کرد.

توکلی افزود: شاید به جرأت بتوان گفت مهم‌ترین مشخصه اسلام ناب را توجه و دغدغه مندی مسلمانان در مقابل مسائل اجتماعی و بی اعتنا نبودن به جامعه مسلمانان دانست. در جامعه‌ای که بسیاری از علمای متحجر و وابسته به رژیم با تأکید بر نگاه سنتی به زن، حضور زنان در جامعه را منع می‌کردند و از طرفی رژیم پهلوی هم با کشف حجاب اجباری و استفاده ابزاری از زنان به ترویج فرهنگ عریانی و بی بندوباری اخلاقی روی آورده بود، امام و همفکران مبارزش به احیای شخصیت زن مسلمان پرداختند و بر حضور و نقش پراهمیت زنان در کنار مردان در تشکیل تمدن انسان ساز تأکید ورزیدند. توجه ایشان به این مقوله تا به آنجا بود که نقش زنان را در پیروزی انقلاب اسلامی اساسی‌تر دانستند و زنان را در این عرصه پیش قدم مردان جامعه خواندند. امام زنان را رهبران نهضت خود نامیدند.

ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در پشت جبهه‌ها مغفول مانده است

علیرضا مختارپور، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، در مراسم رونمایی از کتاب "ما هم جنگیدیم" که همزمان با سوم خرداد، سالروز آزاد سازی خرمشهر در سالن سیروس صابر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز، برگزار شد، ضمن گرامیداشت این روزاظهار داشت: اگر مقاومت مردم خرمشهر را با سایر کشورها مقایسه کنیم، شاهد آن خواهیم بود که قبل از آن که دشمنان به شهرها وارد شوند، شهرها خالی از سکنه می‌شود، اما در خرمشهر و سوسنگرد و جاهای دیگر، مردم و نوجوان‌های ما با کمترین امکانات ایستادند و خرمشهر را آزاد کردند و این تفاوت یک ملت امام حسینی و با سابقه حماسی است.

مختارپور گفت: پیام سخن مقام معظم رهبری که فرمودند خرمشهرها در پیش است، مقاومت و ایستادگی و نهراسیدن از دشمن است. نزدیک ۴۳ سال دشمنان ما همه تلاششان را در عرصه‌های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی به کار گرفتند اما همه این تلاش‌های آنان شکست خورده است، البته در عرصه اقتصاد و معیشت نبرد، نبرد سنگینی است و قطعاً ایستادگی در مقابل دشمنان، نتیجه آزادی خرمشهر را برای ما رقم خواهد زد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، در بخش دیگری از صحبت‌های خود ضمن تقدیر از نویسنده و عوامل تهیه کتاب ما هم جنگیدیم خاطرنشان کرد: تلاش نویسندگان و مؤلفان حوزه ایثار و شهادت و دفاع مقدس و ارائه آثار هنرمندانه آنان در ترویج فرهنگ ایثار و شهادت نقش برجسته ای دارد.

وی افزود: امروز ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در پشت جبهه‌ها مغفول مانده و لازم است مدیران و متولیان این حوزه با جدیت این موضوع را پیگیری کنند.

در این آئین، علیرضا مختارپور، همچنین بیان کرد: خوشحالم در ایام کرونا چراغ کتابخوانی از طریق فعالیت‌های مجازی روشن نگاه داشته شد و در ادامه خرسندم با بازگشایی مجدد کتابخانه‌ها شاهد اتفاقات چشمگیری در این حوزه باشیم و امید است مطالعه این چنین کتاب‌هایی مثمر ثمر واقع گردد.

وی تصریح کرد: براساس وعدۀ صادق الهی که شرایط مهم در پذیرش اعمال را همانا خلوص نیّت و انجام کارها صرفاً برای رضای حضرت حق قرار داده‌اند امید دارم خداوند متعال تلاش‌های صادقانۀ همۀ دست اندرکاران در تهیه و نشر این کتاب را ان‌شاءالله مورد قبول قرار دهد.

زنان؛ سربازان گمنام جبهه‌ها

نویسنده کتاب «ما هم جنگیدیم» با اشاره به سخنرانی امام (ره) در جمع بانوان قم درباره «مقدم بودن زنان در برابر مردان در جریان انقلاب» گفت: با شروع جنگ تحمیلی و حمله ناجوانمردانه ابرقدرت‌های جهان علیه ایران، زنان جامعه که تربیت یافته مکتب الهی امام بودند در عرصه‌های مختلفی نقش آفرینی می‌کردند هرچند که بسیاری از زنان شهرهای جنوبی و درگیر جنگ اسلحه به دست گرفتند و به میدان مبارزه رفتند. عمده فعالیت زنان، کمک‌رسانی در قالب فعالیت در پشت جبهه بود. آن‌ها در ایفای این نقش در وظیفه‌ی خطیری که بر عهده داشتند از هیچ کمکی دریغ نکردند و با تمام توان به تکلیف دینی‌شان عمل کردند. گروه‌ها و تشکل‌های خودجوش زنانه بسیاری در اطراف و اکناف کشور گرد هم آمدند و به کمک رسانی در جبهه‌های پشتیبانی جنگ پرداختند به این ترتیب ظرفیت‌های دیده نشده‌ی زنان در زمینه‌ی حضور مثبت در عرصه‌های اجتماع در پرتو انقلاب اسلامی احیا شد.

این نویسنده در ادامه سخنانش افزود: امام خمینی درباره حضور زنان در دفاع مقدس می‌فرمایند: «من وقتی در تلویزیون می‌بینم این بانوان محترم را که اشتیاق دارند به همراهی کردن و پشتیبانی کردند از لشکر و قوای مسلح ارزشی برای آن‌ها در دلم احساس می‌کنم که برای کس دیگری نمی‌توانم این‌طور ارزش قائل بشوم… آن‌ها سربازان گمنامی هستند که در جبهه‌ها باید گفت مشغول به جهاد هستند. و ما اگر فایده‌ی از این جمهوری اسلامی نداشتیم الا همین حضور ملت و همه‌ی قشرهایش در صحنه و نظارت همه‌ی قشرها در امور، این یک معجزه‌ی الهی است که جای دیگر من گمان ندارم تحقق پیدا کرده باشد و این یک هدیه‌ی الهی است.»

«ما هم جنگیدیم»، داستان زندگی مسئولانه چند زن روستایی

توکلی گفت: حلقه زنان جهادگر روستای ملارد یکی از چندین حلقه خودجوشی بود که در کشور ایجاد شد. ملارد آن زمان روستایی در غرب استان تهران بود. هسته‌ی اولیه گروه زنان جهادگر پشتیبانی جنگ ملارد، پیش از انقلاب و سال ۵۴ تشکیل شد. آن‌ها با گردهم آمدن در خانه شمسی کندری یکی از زنان فعال و انقلابی روستا از او خواستند که برای شأن به شکل دوره‌ای در منازل اهالی روستا، جلسات آموزش قرآن برگزار کنند. زنان اما به این جلسات بسنده نمی‌کردند و با آوردن سخنران‌های سیاسی توسط خانم کندری به این جلسات، تحت تعقیب ساواک قرار گرفتند. این گردهمایی و همگرایی موجب شد که اولین تظاهرات روستا علیه رژیم توسط همین زنان انجام شود و بعدها مردها نیز به این تظاهرات کاملاً زنانه بپیوندند. در سال ۵۹ و با شروع جنگ این حلقه زنانه که متشکل از ۱۰۰ نفر نیروی داوطلب ثابت از زنان روستای ملارد بود، با هدایت و مدیریت خانم کندری به امور پشتیبانی جنگ پرداختند.

وی افزود: این زنان، ابتدا تنورهای روستا را روشن کردند و به پختن نان برای جبهه‌ها مشغول شدند، سپس محصولات دیگری مثل ترشی، مربا، ماست، لباس‌های دست بافت و خاکشیر را راهی جبهه کردند به نحوی که هر هفته دو تا سه کامیون از این اقلام از روستا به دست رزمندگان می‌رسید، تک‌تک این بانوان در این راه درگیر مشکلات زندگی خود هم بودند.

این نویسنده گفت: در واقع کتاب «ما هم جنگیدیم»، داستان زندگی مسئولانه چند زن روستایی است که نیاز زمانه‌ی خود را درک کردند و کنشگری مثبت و خیرخواهانه‌ای انجام دادند. از طرفی این حلقه‌ی زنانه به دوران جنگ هم ختم نشد، بعضی از همین خانم‌ها که آن زمان سن و سال کمتری داشتند حالا در گلزار شهدای ملارد در کنار مجموعه‌های فرهنگی دیگر به فعالیت‌های خودشان ادامه می‌دهند. مثلاً در سال ۹۶ که زلزله کرمانشاه را لرزاند با خانم‌های جهادی در ملارد کمک جمع کردند و به سرپل ذهاب بردند. آنجا هم ده روز درکانکس کنار خیابان برای زلزله‌زده‌ها نان پختند و غذا درست کردند یا فروردین ۹۸ که سیل مردم کرمانشاه را بی‌خانمان کرد، کمک کردند یا سال ۹۸ که کرونا همه‌گیر شد شروع کردند دوخت ماسک پزشکی و کمک برای تهیه نذورات و غسل اموات کرونایی.

توکلی با اشاره به نامه امام خمینی به سیدحمید روحانی در خصوص «ضرورت ثبت تاریخ از توده‌های مردم» و تاکید رهبر انقلاب بر روایت دفاع مقدس افزود: در کتاب «ما هم جنگیدیم» سعی شده با زبانی داستانی و جذاب برای مخاطب امروز جهاد مؤمنانه و مخلصانه این زنان از زبان خودشان بازگو شود. خواندن و به کارگیری مؤلفه‌های مؤمنانه این زنان می‌تواند به پویایی و دوام تشکل زنانه‌ی مردم‎‌نهاد یاری رساند. به علاوه امکان نقد و آسیب‌شناسی تشکل‌های زنانه موجود در کشور را فراهم آورد. همچنین یافته‌های آن الگو و معیار مناسبی به دست مسئولان فرهنگی کشور خواهد داد تا به پویاسازی و رشد تشکل‌های زنانه بپردازند. لذا بنده به عنوان نویسنده‌ی کتاب و کوچک‌ترین عضو فعالان فرهنگی جمعیت حاضر از مسئولان این مطالبه را دارم که در توزیع و معرفی این کتاب ما را یاری کنند تا هر چه بیشتر شاهد پویایی و ترویج این گفتمان اصیل و انقلابی باشیم.

در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است:

شمسی‌خانم از دوران جوانی و قبل از انقلاب، خانه‌اش را کرده بود کلاس قرآن برای زنان و کودکان روستایش، ملارد. چون سخنران‌های سیاسی به جلسه دعوت می‌کرد، ساواک خانه را زیر نظر گرفته بود. با شروع انقلاب، با همان حلقه منسجم خانم‌های کلاس قرآن، اولین راهپیمایی ملارد را شکل داد و در دوران جنگ هم با مدیریت او، روستا شد یکی از مراکز مهم پشتیبانی جنگ. کامیون‌کامیون نان و مربا و ترشی و خاکشیر و ماست بود که از ملارد راهی جبهه می‌شد. خانه و زندگی‌شان هم شده بود وقف این کار. مردم می‌گفتند فرش خانه‌شان همیشه آردی بود...

روایت‌های پیش رو خاطرات واقعی زنانی است که با مدیریت شمسی‌خانم اتفاق زیبایی را در جنگ تحمیلی رقم زدند؛ اتفاق مبارکی که نه می‌شود آن را با هزینه‌های کلان دولتی به دست آورد و نه زور و اجبار. روایت‌هایی که می‌خوانیم، برگ‌های سپیدی در تاریخ دفاع مقدس این مملکت‌اند؛ همین قدر پاک و بی‌آلایش؛ مثل خود این زنان روستایی و نوع زندگی ساده‌شان...

شاید امروزه برای ما که درگیر این دنیای پیچیده و پرشتاب هستیم، باورش سخت باشد این حجم از فداکاری و ایثارِ زنانی که نیاز زمانۀ خود را درک کردند و آتش‌به‌اختیار، با تمام توان آنچه را که تکلیف خود دانسته بودند، انجام دادند؛ تکلیفی که حاصل هویتی جدید بود. با وجود نگاه‌های سنتی به زن و منع برای حضور در جامعه، رهبر انقلاب اسلامی، امام‌خمینی (ره)، هویت اجتماعی زن آن زمانه را لحاظ کرد. ایشان حتی پا فراتر گذاشت و زنان را رهبران نهضت خود نامید. بعد از جنگ هم همواره با تعابیر مختلف، زنان و فعالیت‌های خداپسندانه‌شان در پشتیبانی از جنگ را ستود. اما امام (ره) در تعبیر بسیار جالبی، زنان را به سربازان گمنامی تشبیه کرد که گویی اسلحه به دست گرفته‌اند و مشغول جهادند...

اما ارزش حرکت جهادی و خودجوش زنان جهادگر ملارد آنجا بیشتر می‌شود که قدمتی چهل‌ساله پیدا می‌کند؛ یعنی کمک‌رسانی و کار جهادی این خانم‌ها و نسل‌های بعدترشان به زمان جنگ محدود نمی‌شود و در قالب فعالیت فرهنگی در گلزار شهدا، تدارک اردوهای جهادی به اطراف ملارد، کمک به زلزله‌زدگان و سیل‌زدگان کرمانشاه، همیاری در روزهای کرونایی و… ادامه پیدا می‌کند.

محمدمهدی رحیمی پژوهش و گفت‌وگوهای این کتاب را برعهده داشته است و نرجس توکلی نیز کار نویسندگی این مجموعه دفاع مقدسی را انجام داده است.

داستان‌های این کتاب، خاطرات زنانی است که با مدیریت شمسی‌خانم اتفاق و بنیان زیبایی را در جنگ تحمیلی رقم زدند؛ اتفاق مبارکی که نه می‌شود آن را با هزینه‌های کلان دولتی به‌دست آورد و نه با زور و اجبار. آنها به‌عنوان یکی از مراکز مهم پشتیبانی جنگ هشت ساله در برابر رژیم بعث عراق پشتیبان رزمندگان شدند.

کامیون کامیون نان، مربا، ترشی، خاکشیر و ماست بود که از ملارد راهی جبهه و مرزهای غربی و جنوب کشور می‌شد. خانه و زندگیشان هم وقف این کار شده بود. مردم می‌گفتند فرش خانه‌شان همیشه آردی بود.

مردم ملارد این کار جهادی و خداپسندانه را به همت شمسی‌خانم کلید زدند و آوازه آن را به سراسر میهن رساندند تا در سایر نقاط وطن نیز گروه‌های مختلف مردمی با تدارک کمک‌هایی از این دست یاریگر رزمندگان سپاه اسلام باشند.

زنان فداکارانه و آتش به اختیار، با همه توان می‌کوشیدند در پشت جبهه‌ها به تکلیف خود در دفاع مقدس عمل کنند و در این مسیر از سخنان ناب رهبر کبیرشان، قوت و قدرتی مضاعف می‌گرفتند.

امام خمینی (ره) زنان را «رهبران نهضت» خود نامید. بعد از جنگ هم همواره با تعابیر مختلف، زنان و فعالیت‌های خداپسندانه آن‌ها در پشتیبانی از جنگ را ستود. امام راحل (ره) در تعبیر بسیار جالبی، زنان را به سربازان گمنامی تشبیه کرد که گویی اسلحه به دست گرفته‌اند و مشغول جهاد هستند.

خط به خط و واژه به واژه کتاب را که می‌خوانیم، برگ‌های سپیدی از تاریخ دفاع مقدس این مملکت است؛ همین قدر پاک و بی‌آلایش؛ مثل خود زنان روستایی و نوع زندگی ساده‌شان

دیروز زنان جهادگر ملاردی در کنار دیگر زنان میهن، به تهیه و تدارک مواد غذایی و نان و نمک برای جبهه‌های جنگ غرب و جنوب مشغول بودند و امروز همان کمک‌ها در قالب‌های دیگر و به اشکال مختلف همچون کمک‌های مومنانه معیشتی، امدادی، کرونایی، فرهنگی و حمایتی ادامه دارد؛ ادامه همان نهضتی که امام (ره) درباره آن سخن گفته بود و امروز با هدایت‌های رهبر اندیشمند انقلاب، همچنان در جریان است.

به گزارش خبرگزاری مهر، گفتنی است اجرای نمایش در رابطه با سالروز آزاد سازی خرمشهر و روایت دو نونهال از حماسه آزادسازی خرمشهر از جمله برنامه‌هایی بود که در حاشیه مراسم رونمایی کتاب ما هم جنگیدیم برگزار شد.