خبرگزاری مهر، گروه بین الملل - رامین حسین آبادیان: پارلمان عراق در جلسه دیروز پنجشنبه قانون منع عادی سازی روابط با تل آویو را تصویب کرد. از مهمترین بندهای این قانون جرم انگاری هرگونه همکاری سیاسی، امنیتی، اقتصادی، فنی، فرهنگی، ورزشی و علمی با رژیم صهیونیستی تحت هر عنوانی است.
واکنشهای داخلی و خارجی
همچنین پس از تصویب قانون مذکور، شعارهای ضدصهیونیستی در پارلمان عراق طنینانداز شد. نمایندگان عراقی پس از تصویب قانون «جرمانگاری عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی» علیه این رژیم شعار سر دادند. تصویب قانون مذکور، واکنشهای متعددی را در خارج و داخل عراق به دنبال داشت. «هادی العامری» رهبر ائتلاف «فتح» عراق به تصویب قانون جرم انگاری عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در پارلمان عراق، واکنش نشان داد.
رهبر ائتلاف فتح اعلام کرد که تصویب قانون منع عادی سازی روابط با تل آویو نشان دهنده علاقه عراقیها به فلسطین است هادی العامری تصویب قانون جرمانگاری عادیسازی روابط با اسرائیل را نشانه بارز آگاهی عراقیها و علاقه آنان به فلسطین خواند و افزود که این حرکت نشان میدهد که قدس مسئله اول امت اسلامی است. افزون بر این، حزب الله لبنان هم در بیانیهای اعلام کرد: ما از تصمیم تاریخی و مهم پارلمان عراق مبنی بر جرم انگاری عادی سازی روابط با دشمن صهیونیستی قدردانی و به آن افتخار میکنیم. این اقدام گامی بزرگ و اساسی در مقابله با روند تحقیرآمیز عادی سازی روابط برخی کشورهای عربی با رژیم اشغالگر تلقی میشود.
از سوی دیگر، روزنامه عرب زبان العربی الجدید در گزارشی پیرامون طرح موضوع جرم انگاری رابطه با اسرائیل در پارلمان عراق نوشت: رأی گیری درباره قانون منع عادی سازی روابط با اسرائیل در پارلمان عراق راه را برای هر طرفی که به دنبال برقراری روابط با اسرائیل است، میبندد. این یک هدف مهم برای پارلمان کنونی است.
این روزنامه در ادامه افزود: اکثر نیروهای سیاسی به این قانون رأی میدهند. در عین حال، قانون کسانی را که خواهان عادی سازی روابط با اسرائیل هستند معرفی میکند. هرکس به قانون رأی نداد، به نوعی با رژیم صهیونیستی در ارتباط است. در همین حال، هیئت هماهنگی گروههای سیاسی شیعه در عراق تصویب قانون جرمانگاری عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی را به خانوادههای شهدا، پیروان مکتب مقاومت، مخالفان با وجود اسرائیل و تمامی آزادگان جهان تبریک گفت.
نگرانی واشنگتن از گستردگی دامنه «منع عادی سازی روابط»
در این میان، ایالات متحده آمریکا از گسترش دامنه «منع عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی» به شدت احساس نگرانی میکند. در واقع، آمریکاییها این دغدغه را دارند که قانون ممنوعیت عادی سازی روابط از مرزهای جغرافیایی عراق فراتر رود. این نگرانی به ویژه در مواضع اخیر «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نمایان گشت.
در همین راستا، «ند پرایس» مدعی شد که قانون منع عادی سازی روابط با تل آویو، مضاف بر اینکه آزادیبیان را به خطر میاندازد و به ایجاد فضای یهودستیزانه کمک میکند، بهشدت با پیشرفتی که همسایگان عراق در عادیسازی روابط با اسرائیل رقم زدند، تناقض دارد! پرایس همچنین تأکید کرد: آمریکا به شراکت قوی و ثابت خود برای حمایت از اسرائیل از جمله در زمینه توسعه روابط با همسایگانش ادامه خواهد داد.
آمریکاییها از مدتها پیش برای رساندن قطار عادی سازی روابط با صهیونیسم به عراق برنامه ریزی کرده بودند اما تصویب قانون جرمانگاری، تلاشهای واشنگتن را نقش بر آب ساخت این موضع رسمی ایالات متحده آمریکا در حالی است که مقامات واشنگتن پیشتر یعنی زمانی که زمزمههای تصویب قانون ضد صهیونیستی در پارلمان عراق شنیده شد، تلاش کردند تا از طریق تأثیرگذاری بر شماری از شخصیتهای عراقی، از تحقق این مهم جلوگیری کنند. واقعیت این است که تصویب قانون جرم انگاری رابطه با صهیونیسم تمامی برنامهها و پروژههای سابق ایالات متحده آمریکا در عراق را نقش بر آب کرد.
دقیقاً ۸ ماه پیش بود که برگزاری یک گردهمایی در حمایت از عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در «اربیل» واقع در اقلیم کردستان عراق جاروجنجالهای فراوانی را به راه انداخت. در همان زمان، ایالات متحده از طریق هماهنگی با مقامات اقلیم کردستان اقدام به برگزاری گردهمایی مذکور کردند. هدف اصلی و اساسی واشنگتن این بود که قطار عادی سازی روابط با صهیونیسم را به ایستگاه عراق نیز برسانند.
از همین روی، پر واضح است که آمریکاییها از مدتها پیش عادی سازی روابط عراق با رژیم صهیونیستی را برنامه ریزی کرده بودند. اکنون و با تصویب قانون جرم انگاری، نه تنها واشنگتن موفق به تحقق هدف خود نشد، بلکه نسبت به گستردهتر شدن دامنه قانون مذکور و تسری آن به دیگر کشورها نیز بشدت احساس نگرانی میکنند. با توجه به آنچه که گفته شد، تصویب قانون جرمانگاری با صهیونیسم دستاورد بزرگی برای عراق محسوب میشود.
جرم انگاری ارتباط با تل آویو در عراق؛ الگویی مناسب برای دیگر کشورهای عربی
با قاطعیت میتوان گفت که تصویب قانون جرم انگاری هرگونه ارتباط با رژیم صهیونیستی الگویی مناسب برای دیگر کشورهای عربی برای برداشتن گامهای مشابه محسوب میشود. از آنجایی که برخی کشورهای عربی نظیر مصر، امارات، بحرین، مغرب و … به صورت رسمی و علنی برای امضای توافقنامه عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی اقدام کردند، بنابراین لازم است مخالفان عادیسازی روابط در کشورهای عربی نیز برای تثبیت این مخالفت خود، گامهای عملی بردارند.
قانون جرم انگاری عادی سازی روابط با تل آویو در عراق میتواند مقدمه حرکت دیگر کشورهای عربی به این سمت و سوی باشد تا مخالفان عادی سازی، در عرصه عمل به مقابله با عادی سازان روابط بپردازند. به عنوان نمونه، کشورهایی نظیر لبنان، الجزایر، عمان، کویت و … عمدتاً با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی مخالفت کرده اند اما به صورت عملی قانونی را در ممنوعیت این اقدام به تصویب نرسانده اند. بر این اساس، اقدام پارلمان عراق در تصویب قانون منع عادی سازی روابط با صهیونیسم که البته یک اقدام تاریخی محسوب میشود، میتواند مقدمه حرکت دیگر کشورهای عربی به این سمت و سوی باشد؛ تا مخالفان عادی سازی در عرصه عمل به تقابل با عادی سازان روابط بپردازند.
آنچه که واضح به نظر میرسد، این است که امروز عراق یک قانون تاریخی را تصویب کرده است؛ قانونی که میتوان آن را به مثابه یک شکست جدید در کارنامه صهیونیستها تلقی کرد؛ صهیونیستهایی که تاکنون حساب ویژه ای روی پیوستن بغداد به قطار عادی سازی روابط باز کرده بودند و قصد داشتند از طریق اقلیم کردستان به هدف خود جامه عمل بپوشانند.
ناگفته پیداست که تصویب قانون مذکور در پارلمان عراق به نوبه خود میتواند حرکت قطار عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در منطقه را با کُندی مواجه سازد. این قانون همچنین جرأت و جسارت تصویب قوانین مشابه را به دیگر کشورها اعطا خواهد کرد؛ کشورهایی که شاید پیش از این تنها به دلیل تبعات و پیامدهای احتمالی، قانون جرم انگاری ارتباط با صهیونیسم را تصویب نمیکردند. از همین روی، باید گفت که تحولات پس از تصویب قانون جرم انگاری در پارلمان عراق متفاوت از تحولات پیش از آن خواهد بود.