دکتر "جان کالابریس"، کارشناس مؤسسه خاورمیانه و استاد سیاست خارجی آمریکا در دانشگاه آمریکای واشنگتن در گفتگویی اینترنتی با گروه بین الملل خبرگزاری مهر، به پرسش هایی درباره ششمین سالگرد واقعه 11 سپتامبر پاسخ داد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا "جنگ علیه تروریسم" که رئیس جمهور آمریکا پس از 11 سپتامبر مدعی رهبری آن است، تاکنون موفقیت آمیز بوده؟، گفت: اصطلاح جنگ علیه تروریسم اصطلاحی گمراه کننده و نامناسب است، زیرا این برداشت را ایجاد می کند که اقدامات تروریستی را همانند یک جنگ نظامی کلاسیک باید شکست داد و از سوی دیگر این پیام را منتقل کرده که آمریکا وارد جنگ علیه مسلمانان شده که اینگونه نیست.
وی اضافه کرد: نتایج این جنگ متفاوت بوده است. هسته القاعده در مرزهای افغانستان و پاکستان تجدید سازمان کرده اند. گروه های تابع یا وابستگان القاعده همچنان به فعالیت خود ادامه می دهند و از لحاظ تعداد در بعضی جبهه ها از جمله اروپا و آفریقا افزایش یافته اند. علاوه بر این، القاعده به منبع الهام سایر گروه ها تبدیل شده و توسط رسانه های خاص خو،د به نوعی اسطوره سازی از خود مشغول است. همچنین حملات انتحاری به افغانستان گسترش یافته است.
کالابریس در پاسخ به این پرسش که آیا جنگ های عراق و افغانستان به رهبری آمریکا تحت نام جنگ علیه تروریسم قابل توجیه است؟، اظهار داشت: وضعیت افغانستان و عراق از همان ابتدا بسیار متفاوت از یکدیگر بود: ارتباط بین القاعده و طالبان با افغانستان واضح و انکار ناپذیر بود، اما ارتباط بین صدام و القاعده هرگز اثبات نشد. اما این دو مورد مجزا در نتیجه سیاست های آمریکا با یکدیگر مرتبط شدند که پیامدهای ناخواسته ای به همراه داشت. برای مثال تاکتیک هایی که تروریست ها در عراق علیه نیروهای آمریکایی استفاده می کنند، علیه نیروهای ناتو در افغانستان نیز استفاده می شود.
دکتر کالابریس در پاسخ به این پرسش که القاعده و دولت بوش هم اکنون پس از 6 سال از حملات 11 سپتامبر 2001 در چه موقعیتی قرار دارند؟گفت: از لحاظ وجهه در جهان ، دولت آمریکا متاسفانه عمدتاً در نتیجه جنگ عراق نزول کرده است، اما سایر سیاست های ضد تروریسم آمریکا نیز به تضعیف جایگاه کنونی آمریکا در جهان انجامیده است از جمله وقایع زندان ابوغریب و زندان گوانتانامو.
به عقیده وی این رسوایی ها،سبب ایجاد یک "فرصت ارتباط عمومی" برای القاعده شده و ابزاری برای آنها فراهم کرده تا به مسلمانان سراسر جهان بگویند مدافع دین هستند و آمریکایی ها بدترین دشمن آنها هستند. در کل، "قدرت سخت" آمریکا (توانمندی های نظامی و قدرت اقتصادی) به ویژه به دلیل ورود به جنگ عراق از مسیر خود منحرف شده است.
این کارشناس آمریکایی عقیده دارد مهمترین مسئله طی 6 سال جنگ علیه تروریسم این بوده که آمریکا جایگاه سیاسی و اخلاقی خود را از دست داده و "قدرت نرم" آن فرسوده شده است. وی نبرد اصلی بین القاعده و دولت آمریکا را درجایی می داند که دولت آمریکا باید سخت تلاش کند وجهه خود را با کاهش تمرکز بر ابزارهای نظامی و افزایش تمرکز بر دیپلماسی، همکاری های اطلاعاتی قوی و همکاری در اجرای قوانین سختگیرانه بهبود بخشد.