خبرگزاری مهر، گروه استانها- الهام رئوفی فر: نبود الگوی کشت برای استانی مانند گلستان که قطب کشاورزی کشور است باعث شده کشاورزان برای کاشت محصولات هرساله دچار تردید باشند. علت دودلی زارعان هم بازار داغ محصول در یک سال و بی ارزشی آن در سال دیگر است.
تراژدی که بارها و بارها در استان تکرار شده و باز هم برای آن چارهای اندیشیده نشده است. سیب زمینی از جمله محصولاتی است که هرچندسال یکبار در استان دستخوش این نابسامانیها میشود اما امسال موضوع قدری متفاوت است این بار به رغم اینکه سیب زمینی از کیفیت و میزان سطح زیرکشت مناسب هم برخوردار بوده تصمیم ناگهانی دولت مبنی بر افزایش عوارض صادرات کشاورزان را دچار نگرانی کرده است.
اتفاقی که این بار بازرگانان هم در کنار تولیدکنندگان مبتلا به آن هستند چراکه این افزایش قیمت از حاشیه سود صادرات سیب زمینی را کاسته و منافع صادرکنندگان را به خطر میاندازد اتفاقی که در صورت کوتاه نیامدن دولت منجر به انصراف صادرات بازرگانان و خسران کشاورزان گلستانی خواهد شد.
صادرات پل ارتباطی با آسیای میانه
در این رابطه یک بازرگان گلستانی در گفتگو با خبرنگار مهر، میگوید: صادرات سیب زمینی گلستان در فصل بهار، پل ارتباطی بازرگانان با کشورهای آسیای میانه است.
روح الله شاهینی میافزاید: صادرات سیب زمینی گلستان برای صادر کنندگان این محصول سودی ندارد اما به گسترش ارتباط بازرگانان کمک شایانی خواهد کرد.
عضو اتاق بازرگانی گرگان با بیان اینکه امسال سیب زمینی تولیدی کشور ازبکستان رقیب محصول گلستان به لحاظ کیفیت شده، میافزاید: اما از لحاظ قیمت صادرات این محصول، نسبت به محصول ازبکستان برای بازرگان ایرانی گرانتر تمام میشود.
وی از افزایش تعرفه صادرات سیب زمینی انتقاد میکند و میگوید: با توجه به تازه خوری این محصول و تولید بیش از نیاز استان، بهتر است تعرفه عوارض از سیب زمینی حذف شود تا نسبت به صادرات آن در کوتاهترین زمان اقدام شود.
شاهینی با بیان اینکه تعرفه صادراتی سیب زمینی به ازای هر کیلوگرم ۶۰ هزار ریال در نظرگرفته شده، میافزاید: این تصمیم درست در زمان برداشت سیب زمینی و بدون هماهنگی انجام شد.
با توجه به تازه خوری این محصول و تولید بیش از نیاز استان، بهتر است تعرفه عوارض از سیب زمینی حذف شود تا نسبت به صادرات آن در کوتاهترین زمان اقدام شود عوارض ۵۰ درصدی ارزش محصول
رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی گرگان هم نسبت به تصمیم دولت برای افزایش یکباره تعرفه صادرات انتقاد میکند و در گفتگو با خبرنگار مهر، میگوید: در بخشنامه آمده که به ازای هر کیلو سیب زمینی شش هزار تومان عوارض گرفته شود درحالیکه این مبلغ حدود ۵۰ درصد ارزش سیب زمینی است.
علی صفر نژاد با بیان این نکته که طبق قانون از زمان ابلاغ بخشنامه باید ۱۵ روز بگذرد تا اجرایی شود، ادامه میدهد: متأسفانه بخشنامه دریافت عوارض سیب زمینی نامتناسب بود زیرا در همان روز که ابلاغ به صورت شفاهی و پیامکی صورت گرفت، به اجرا هم در آمد.
وی اضافه میکند: مشکل فعلی بی خبری صادرکننده و شرکت بازرگانی است چون از قبل با خریدار در خارج از کشور، مذاکره کرده و کالا بسته بندی و آماده صدور در گمرک قرار دارد غافل از اینکه نرخ عوارض تغییر کرده است.
به گفته رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی گرگان، در صورت صادرات ۱۰ کامیون با ظرفیت ۲۵ تن، بازرگان باید بیش از ۱.۵ میلیارد تومان عوارض پرداخت کند.
وی با بیان این مطلب که حاشیه سود صادرات با توجه به هزینه بسیار محدود شده، میافزاید: از طرفی اگر این کالا از گمرک برگشت بخورد هم به دلیل تازه خوری آن، قابل مصرف نیست یا دست کم با قیمت پایین خریداری میشود.
صفرنژاد معتقداست: دولت باید با بخش خصوصی هماهنگ میشد تا با آگاهی کامل تعرفه عوارض صادرات را افزایش میداد.
خسارت کشاورزان و بازرگانان
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران در این باره به خبرنگار مهر، میگوید: افزایش عوارض سیب زمینی مانع صادرات محصول گلستان و موجب خسارت کشاورزان و صادرکنندگان میشود.
امیر یوسفی میافزاید: سال گذشته سیب زمینی کاران گلستانی ضرر و زیان بالایی را متحمل شدند این آسیب به قدری بود که کمتر از هزار و پانصد تن سیب زمینی به فروش رفت.
نایب رئیس اتاق بازرگانی گرگان اضافه میکند: در سال جاری هم درست در زمان برداشت سیب زمینی عوارض صادرات این محصول بدون هماهنگی افزایش یافت.
وی ادامه میدهد: این ناهماهنگی تا جایی است که حتی صادر کننده هم اطلاعی از اعلام افزایش عوارض ندارد و با شریک تجاری خارجی خود وارد معامله شده اکنون و محصول باید تحویل داده شود.
درست در زمان برداشت سیب زمینی، عوارض صادرات این محصول بدون هماهنگی افزایش یافت، این ناهماهنگی تا جایی است که حتی صادر کننده هم اطلاعی از آن ندارد انتقاد بازرگانان به حق است
اما معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان انتقاد بازرگانان و تولیدکنندگان به افزایش یکباره تعرفه از سوی دولت را به حق میداند و در گفتگو با خبرنگار مهر، میگوید: در صورتیکه دولت از تصمیم خود کوتاه نیاید صادرات این محصول متوقف میشود که در نهایت این موضوع منجر به خسارت کشاورزان گلستانی خواهد شد.
سید محمد دهنوی با بیان اینکه مهمترین مسئله این روزهای گلستان برداشت محصولات کشاورزی است، میافزاید: بهتر است حذف عوارض صادرات در راستای حمایت از تولید انجام شود.
وی ادامه میدهد: با توجه به برداشت انبوه سیب زمینی در استان و نیاز صادرات آن، تنها در صورت حذف عوارض بازرگانان امکان صادرات میسر خواهد شد.
وی اضافه میکند: تصمیم دولت به صورت ابلاغ کتبی نبوده و فقط شفاهی به مجموعه گمرکات کشور اعلام شده بنابراین امیدواریم تا در اسرع وقت، دولت قانع به حذف عوارض سیب زمینی شود.
به گفته معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان، نگرانی اصلی دولت افزایش بی رویه قیمت سیب زمینی است با این حال حجم این محصول در استان امسال زیاد بوده و نگرانی افت قیمت در گلستان وجود دارد.
از آنجایی که عرضه و فروش محصول یکی از مؤلفههای مهم بازار است به نظر میرسد مدیران مربوطه باید نسبت به رفع مشکلات فروش از جمله صادرات محصولاتی نظیر سیب زمینی که زمان استفاده آن محدود است، اقدامات لازم را انجام دهند تا کشاورزان و تولیدکنندگان این حوزه مانند سنوات گذشته دچار خسران نشوند.