روزنامه «تهران تایمز» در شماره امروز خود به بررسی ابعاد جدیدترین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته ای ایران پرداخت.

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه «تهران تایمز» در شماره امروز خود به بررسی ابعاد جدیدترین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته‌ای ایران پرداخت. مطلب روزنامه تهران‌تایمز به شرح ذیل است؛

آژانس بین المللی انرژی اتمی در تازه‌ترین گزارش خود که به تلاشی هماهنگ شده علیه جمهوری اسلامی بیشتر می‌نماید، بحث عدم پاسخگویی تهران به سوالاتی را پیش کشید که به صورت غیر مستقیم از سوی رژیم صهیونیستی مطرح شده است.

آژانس بین المللی انرژی اتمی در حالی گزارش تازه خود علیه ایران را منتشر کرد که مذاکرات وین بر سر احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ ایران، یا طرح جامع اقدام مشترک، به دلیل مانع تراشی‌های آمریکا بر سر طیف گسترده‌ای از موضوعات مطرح شده از سوی جمهوری اسلامی، همچنان به حالت معلق باقی مانده است.

خبرگزاری رویترز با استناد به گزارش تازه آژانس نوشت: ایران توضیحاتی که از نظر فنی در رابطه با یافته‌های آژانس در آن مکان‌ها معتبر باشد، ارائه نکرده است. در بیانیه آژانس تاکید می‌شود: آژانس آماده تعامل بدون تأخیر با ایران برای حل و فصل تمامی موضوعات است.

هفته آینده نشست ۳۵ کشور عضو شورای حکام آژانس برگزار می‌شود و برخی رسانه‌ها و محافل دیپلماتیک از هم اکنون تشدید فشار علیه جمهوری اسلامی را آغاز کرده اند. رویترز معتقد است تحولات جدید می‌تواند به تنش دیپلماتیک تازه ای میان ایران و غرب بیانجامد.

با این حال مقامات ایرانی گزارش آژانس را انعکاس دهنده سطح همکاری ایران با آژانس نمی‌دانند. محمدرضا غائبی، سرپرست نمایندگی دائم ایران در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین، گزارش اخیر آژانس را یک طرفه توصیف کرد و گفت این گزارش نشان‌دهنده همکاری قابل‌توجه ایران با آژانس نیست.

به نظر می‌رسد گزارش تازه آژانس در کنار کارزار سازماندهی شده از سوی رژیم صهیونیستی در جهت هدف قرار دادن روابط ایران و آژانس، را باید بخشی از طرحی دانست که هدف آن تشدید فشار بر جمهوری اسلامی در بحبوحه نا امیدی فزاینده در خصوص به نتیجه رسیدن مذاکرات وین است.

در ۲۴ مه، نشریه وال استریت ژورنال به استناد مقامات و اسناد اطلاعاتی خود در خاورمیانه مدعی شد که ایران از سوابق محرمانه آژانس بین المللی انرژی اتمی برای فرار از تحقیقات هسته‌ای بهره برده است. این نشریه آمریکایی هویت منابع اطلاعاتی خود در خاورمیانه را فاش نکرده اما بنظر می‌رسد که منبع این ادعاها از اراضی اشغالی باشد. روز سه شنبه نیز نفتالی بنت، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، اسناد ادعایی علیه ایران منتشر کرد که همسویی بسیاری با گزارش ژورنال نشان می‌داد.

تنش بر سر همکاری ایران و آژانس درست در برهه‌ای رخ می‌دهد که مذاکرات احیای برجام به بن بست رسیده است و مقامات آمریکایی از رکود بی پایان در مذاکرات اظهار نامیدی می‌کنند، این در حالیست که رکود مذاکرات نتیجه مستقیم اقدامات آمریکا در مذاکرات وین است.

دولت آمریکا، جمهوری اسلامی را به طرح خواسته‌هایی متهم می‌کند که آن را فراتر توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ می‌داند، ادعایی که از سوی ایران رد شده است. بنا به گفته مقامات ایرانی، تهران از واشنگتن خواسته اقدامات خاصی را در پیش بگیرد تا ایران بتواند به طور کامل از هرگونه کاهش تحریم‌ها ذیل برجام ذینفع شود.

رفتارهای آمریکا در حال حاضر مذاکرات وین را به بن بست کشانده است. نماینده ویژه آمریکا در امور ایران اخیر با حضور در کمیته روابط خارجی سنا، دیدگاه‌های بدبینانه خود در مورد مذاکرات وین ارائه کرد. رابرت مالی خطاب به سناتورهای آمریکایی چشم انداز دستیابی به توافق در وین را ضعیف توصیف کرد و جمهوری اسلامی را عامل توقف مذاکرات دانست. مالی گفت: اگر ایران به طرح خواسته‌های فراتر از برجام ادامه دهد، توافقی حاصل نخواهد شد.

ارزیابی نماینده ویژه آمریکا در جلسه سنا مشابه همانی است که پیشتر در یک جلسه توجیهی پشت درهای بسته در کنگره بیان کرده بود. این در حالی است که بسیاری از صاحب نظران و مقامات بر این باورند که به نتیجه رسیدن مذاکرات منوط به اتخاذ تصمیمات سیاسی لازم از سوی آمریکا برای حل مسائل باقی مانده است.

میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین المللی در وین، روز سه شنبه اعلام کرد در حال حاضر توپ در زمین ایالات متحده است. دیپلمات ارشد روسیه در توئیتر خود نوشت: مذاکرات وین بر سر (احیای) برجام از ۱۰ مارس متوقف شده است. بنا به گزارش‌های رسانه‌ای، ایران در سفر اخیر هماهنگ کننده اتحادیه اروپا به تهران درجه خاصی از انعطاف از خود نشان داد و اکنون منتظر پاسخ طرف آمریکایی است. توپ (اکنون) در زمین واشنگتن است.

برغم همه اینها جمهوری اسلامی کماکان به تلاش‌های دیپلماتیک خود ادامه می‌دهد. علی باقری کنی، مذاکره کننده ارشد ایران روز سه شنبه تهران را به مقصد اسلو ترک کرد. باقری کنی در پیامی توییتری آورد: امروز در ادامه رایزنی‌های اخیر منطقه‌ای و بین المللی عازم اسلو شدم. گفت‌وگوهای جدی پیرامون مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی در دستور کار این سفر قرار دارد. ما بر توسعه روابط ایران و نروژ و تلاش‌های خود در جهت تأمین منافع ملی از جمله رفع تحریم‌های غیرقانونی تاکید می‌کنیم.