محمدکاظم کاظمی شاعر و عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی در یادداشتی به عضویت شاعر سرود «سلام فرمانده» در شورای شعر، موسیقی و سرود صداوسیما پرداخته است.

به گزارش خبرنگار مهر، سرود «سلام فرمانده» در روزها و هفته‌های اخیر مورد اقبال بخش زیادی از خانواده‌ها و کودکان کشورمان قرار گرفت و تجمعات خوانش دسته‌جمعی این سرود در شهرها و استان‌های کشور با استقبال زیادی مواجه شد. فارغ از همه مباحثی که درباره زوایای اجتماعی و فرهنگی این سرود میان نخبگان و فعالان فرهنگی کشور در گرفته است، در روزهای اخیر خبری درباره عضویت شاعر این سرود در شورای شعر، موسیقی و سرود سازمان صداوسیما توسط علیرضا قزوه مدیر این دفتر منتشر شد که با واکنش‌های زیادی در میان شاعران و اهالی قلم ادبیات انقلاب اسلامی روبرو شد.

محمدکاظم کاظمی ادیب سرشناس و عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی در یادداشتی که برای انتشار در اختیار خبرگزاری مهر قرار گرفته به زوایای این انتصاب پرداخته است.

این یادداشت را در ادامه می‌خوانید:

یک. همین ابتدا این را بگویم که گویا انتصاب سید مهدی بنی‌هاشمی لنگرودی به شورای شعر مرکز شعر، سرود و موسیقی رسانهٔ ملی، به نیت جوان‌گرایی صورت گرفته و جنبهٔ استخدامی و مالی ندارد. این را می‌گویم تا قضاوتم یک‌جانبه نبوده باشد.

دو. من جوان‌گرایی را تحسین می‌کنم و امیدوارم که همچنان پی گرفته شود. همین‌طور تشویق و تقدیر از شاعر سرود «سلام فرمانده» را هم به‌جا می‌دانم چون منکر موفقیت‌های این سرود و این گروه نیستم. ولی این تشویق می‌توانست به اشکال مختلف صورت گیرد و الزامی نداشت که در شکل انتصاب در یک شورای مهم (ولو نمادین و بدون مزایای شغلی) رخ دهد.

سه. به این صورت اعتبار شورای شعر رسانه ملی مخدوش می‌شود. این شورا بر روی آثار شاعران و ترانه‌سرایان توانمند این کشور داوری و ارزیابی کند آن هم برای سرودها و ترانه‌هایی در سطح ملی. نباید وزن شورا را فدای تقدیر و تحسین‌ها کرد.

چهار. با این اقدام شاعر گرامی هم شاید ناخواسته در معرض انتقادها و کنایه‌ها قرار گرفته است. آثاری از او که از نظر عناصر شعری کاستی دارد، دست به دست می‌شود و تعریض‌هایی به او صورت می‌گیرد که در صفحات فضای مجازی می‌بینیم و البته اجتناب‌ناپذیر است.

پنج. این رویه‌ها سبب رنجش دلسردی گروهی از جوانان مستعد و متعهدی می‌شود که به‌راستی شایستگی پیشرفت و قرارگیری در این جایگاه‌ها را دارند. بگذارید جمله‌ای از یکی از دوستان جوان را اینجا نقل کنم. می‌گوید «خودتونرو بذارید جای جوان شاعر انقلابی‌ای که شعرهای خوبی داره و با مدرک کارشناسی ارشد یا دکترای ادبیات داره توی اسنپ کار می‌کنه! با شنیدن این خبر چه بلایی سرش میاد؟ چه حالی میشه؟»

شش. شاید در مورد آقای بنی‌هاشمی چنین نباشد و او خود به صورت غیرمنتظره در موقعیت این انتصاب قرار گرفته باشد. ولی وقتی مسیرهای سریع را باز می‌کنیم، باید نگران این هم باشیم که فردا عده‌ای دیگر، به جای تلاش برای پیشرفت، بکوشند که از همین مسیرهای تشویقی خودشان را به جایی برسانند. به این صورت چه بسا که کارهای نمایشی رونق بگیرد. البته این موضوع تازه‌ای نیست و دیده‌ایم که مثلاً شخص با منظوم ساختن قرآن به مدارج بالای دانشگاهی رسیده است، در حالی که شایستگی علمی آن را نیز نداشته است. یعنی یک کار خالصانه پلکانی شود برای بالا رفتن کسانی دیگر که در پی فرصت‌طلبی هستند.

نباید این روش‌ها باب شود و مسئولان در این امور باید یک مقدار سنجیده و خویشتندارانه عمل کنند.