خبرگزاری مهر - گروه حوزه و دانشگاه : پرونده کنکور 86 در حالی بسته شد که دانش آموزان کنکوری سال 87 نگران وضعیت خود در آزمون سراسری ورود به دانشگاهها هستند. قانون حذف کنکور پس از بازگشت از شورای نگهبان همچنان در انتظار تصویب نهایی نمایندگان مجلس است تا تکلیف داوطلبان کنکور امسال روشن شود. در حالی که تیر ماه هر سال کنکور برگزار می شود، گذشت زمان داوطلبان کنکوری را با نگرانی های بیشتری مواجه می سازد.

به گزارش خبرنگار مهر، پس از اینکه پرونده کنکور 1386 دانشگاهها بسته شد، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور از آغاز فعالیت های این سازمان برای کنکور 87 خبر داد و برخی فعالیت های اجرایی این سازمان برای آزمون سال آتی را نیز تشریح کرد. اما نکته مهم و قابل توجه وضعیت مبهم کنکور 1387 برای داوطلبان است.

پس از اینکه کلیات طرح کنکور توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خرداد ماه به تصویب رسید، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی در ششم خرداد ماه به حذف کنکور سراسری دانشگاه‌ها در همه مقاطع تحصیلی حداکثر تا سال 1390 رای دادند.

قانون حذف کنکور برای تایید نهایی به شورای نگهبان ارسال شد که شورای نگهبان در 19 خرداد ماه این طرح را مغایر با قانون اساسی دانست.

دکتر عباسعلی کدخدایی در آن مقطع زمانی به مهر گفت : طرح سنجش و پذیرش دانشجو که توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شده است،‭ ‬در زاویه‭ ‬حقوقی‭ ‬و مغایرت‭ ‬با‭ ‬قانون‭ ‬اساسی‭ ‬از‭ ‬سوی‭ ‬شورای‭ ‬نگهبان‭ ‬مورد ایراد قرار گرفته‭ ‬است.

وی در زمینه طرح کنکور که از سوی مجلس شورای اسلامی تصویب شده است، گفت : طرح‭ ‬نحوه‭ ‬سنجش‭ ‬و‭ ‬پذیرش‭ ‬دانشجو‭ ‬در‭ ‬دانشگاه های‭ ‬کشور در جلسات اخیر شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفته و ایراداتی به آن وارد است.

قائم مقام شورای نگهبان با اشاره به ‬‬اینکه این طرح‭ ‬از زاویه‭ ‬حقوقی‭ ‬و مغایرت‭ ‬با‭ ‬قانون‭ ‬اساسی‭ ‬از‭ ‬سوی‭ ‬شورای‭ ‬نگهبان‭ ‬مورد ایراد قرار گرفته‭ ‬است، از ذکر‭ ‬جزئیات‭ ‬آن خودداری کرد و گفت: ایرادات شورای نگهبان به این طرح تا پایان هفته جاری به طور رسمی به مجلس اعلام خواهد شد.

پس از رد قانون حذف کنکور از سوی شورای نگهبان این طرح برای رفع ایرادهای وارده از سوی شورای نگهبان مجددا به کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ارجاع داده شد. اعضای این کمیسیون نیز بر روی ماده چهار این قانون که از سوی شورای نگهبان تایید نشده بود، بررسی هایی را انجام دادند.

در ماده چهار این قانون آمده است : ضوابط احتساب سوابق تحصیلی داوطلبان مانند تعیین پایه های تحصیلی، دروس و میزان تاثیر هر یک از آنها و همچنین میزان تاثیر سوابق پرورشی و مهارتی بر عهده کار گروهی (کمیته ای) مرکب از افراد ذیل خواهد بود :
1- وزیر یا یکی از معاونین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به انتخاب وزیر (رئیس کارگروه (کمیته ))
2- وزیر یا یکی از معاونین وزارت آموزش و پرورش به انتخاب وزیر.
3- وزیر یا یکی از معاونین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به انتخاب وزیر
4- رئیس یا یکی از معاونین دانشگاه آزاد اسلامی به انتخاب رئیس دانشگاه
5- رئیس سازمان سنجش آموزش کشور
تبصره 1- در صورتی که داوطلب فاقد سوابق تحصیلی و پرورشی و مهارتی مطابق این قانون باشد تعیین نحوه انطباق سوابق تحصیلی و پرورشی و مهارتی او برای پذیرش در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی بر عهده کار گروه (کمیته) موضوع این ماده است .

تبصره 2- ضوابط و نحوه بهبود ارتقاء سوابق تحصیلی برای داوطلبانی که علاقه مند به جبران سوابق تحصیلی خود (در همه یا بعضی از مواد درسی) هستند بر عهده کار گروه (کمیته) موضوع این ماده است.

تبصره 3- دانشگاهها می توانند برای هر رشته شرایط و میزان تاثیر هر یک از دروس سوابق تحصیلی و پرورشی و مهارتی داوطلبان را برای پذیرش دانشجو در آن دانشگاه به کار گروه (کمیته) برای بررسی و اتخاذ تصمیم پیشنهاد کنند.

تبصره 4- در رشته هایی مانند هنر و تربیت بدنی که نیاز به سنجش و  مهارت خاص می باشد، دانشگاهها علاوه بر اعمال سوابق تحصیلی و پرورشی، مهارتی مجاز به برگزاری امتحان های علمی و استعدادسنجی با تایید کار گروه (کمیته) موضوع این ماده هستند.

پس از بررسی های نمایندگان مجلس در کمیسیون آموزش، تحریری نیک صفت به مهر گفت : ایرادات مورد نظر شورای نگهبان در مورد طرح کنکور رفع شده است و برای ارسال به شورای نگهبان باید بار دیگر در صحن علنی مجلس مورد تصویب قرار گیرد.

هاجر تحریری نیک صفت افزود: موضوعاتی که شورای نگهبان به آن ایراداتی وارد می کند پس از بازگشت به مجلس شورای اسلامی و رفع ایرادات آن باید برای تصویب در صحن علنی مطرح شود که در مورد طرح کنکور نیز به همین شکل اعمال می شود.

هم اکنون طرح حذف کنکور برای طرح در صحن علنی انتظار می کشد. دانش آموزان داوطلب کنکور سراسری نیز بیش از هر زمان دیگری منتظر اعلام نظر نهایی در مورد کنکور خود هستند. با توجه به تعطیلات پی در پی مجلس شورای اسلامی، بررسی طرح حذف کنکور به تعویق افتاده است که همین موضوع نگرانی ها را افزایش داده است. با توجه به اینکه تاثیر سوابق تحصیلی در کنکور 87 افزایش خواهد یافت، ضروری است تا هر چه سریعتر وضعیت داوطلبان کنکور مشخص شود.

محمد مهدی زاهدی وزیر علوم نیز در این مورد به اظهار نظر پرداخته و عنوان کرده است که اگر مجلس تا مهر ماه تکلیف کنکور 87 را مشخص نکند وزارت علوم برای این کنکور تصمیم گیری خواهد کرد. به طور حتم تاکید وزیر علوم نشان دهنده حساسیت کنکور برای تمامی داوطلبان است لذا ضروری به نظر می رسد هر چه سریعتر وضعیت داوطلبان روشن شود.

در حالی که هنوز تکلیف کنکور مشخص نشده است و داوطلبان از تاثیر سوابق تحصیلی بی خبرند، سودجویان بسیاری در موسسات کنکور در حال سوء استفاده از موقعیت موجود هستند. لذا قانون حذف کنکور که به گفته نمایندگان مجلس یکی از کارکردهایش حذف موسسات غیرمجاز کنکور است باید در اولویت طرح در صحن علنی قرار گیرد تا با تایید شورای نگهبان کنکوری های 87 و سالهای پس از آن با علم به وضعیت کنکور خود به تحصیل و تلاش مشغول شوند.

.................................................
گزارش: رضا یغمایی