خبرگزاری مهر، گروه استانها- مهدی غلامی: اعمال محدویتهای تردد از سوی مرکز کنترل راههای کشور از یک سو و دامنه دار شدن ترافیک در ماههای گذشته به جای تعطیلا ت پایان هفته، حالا در روزهای عادی ومیانه هفته نیز کشیده شده و این وضعیت برای اهالی بومی ساکن در روستاهای واقع درمسیر جاده هراز چالش جدی ایجاد کرده و همزمان کام مسافران را که نزدیکترین مسیر عبوری شمال به پایتخت را انتخاب میکنند، با توقف چند ساعته در ترافیک بیش از چند کیلومتری تلخ میکند.
این ترافیک در چند سال اخیر در محدوده سد هراز در ۲۰ کیلومتری جنوب آمل واقع در مسیر جاده پرتردد هراز به عنوان چهارمین سد بزرگ خاکی ایران از سال ۱۳۸۹ در دست ساخت است، برمی گردد که تاکنون بیش از ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
بنا به گزارش دست اندرکاران این سد، با پایان ساخت سد مخزنی هراز حدود ۹ کیلومتر از جاده فعلی هراز به علت واقع شدن در وسط دریاچه سد پس از آبگیری به زیرآب خواهد رفت که برهمین اساس ساخت جاده جایگزین در بالادست سد به طول حدود ۱۱ کیلومتر از چند سال گذشته توسط وزارت نیرو و وزارت راه همزمان با ساخت سد وارد فاز اجرایی شد. در سالهای اخیر وبا توجه به روند فعالیتهای عمرانی در سد هراز و حجم بالای تردد خودروهای عبوری از محل کارگاه سد، خطرات پیش بینی نشده را دوچندان کرده و به همین علت به علت گرههای کور ترافیکی در این محدوده سد ایجاد میشد.
ترافیکهای سنگین آخر هفتهها و تعطیلات بلند مدت برای شهروندان آملی و مسافران عبوری از جاده هراز دریک دهه گذشته باعث گلایه شدید شده به طوری که در چند مقطع باعث بسته شدن جاده توسط بومیان این روستا به علت نبود جاده جایگزین و تأخیر در بهره برداری از جاده در دست ساخت بالادست سد شده بود...
تردد چهارساعته مسیر ۴۰ دقیقهای
شمار زیادی از این مسافران با بیان اینکه بخش زیادی از وقت آنها در طول روز به واسطه ترافیک دائمی در محدوده سد اتلاف میشود، از تأخیر چندساله در تکمیل جاده جایگزین به شدت انتقاد کردند. علی حبیب نتاج یکی از مسافران محور هراز در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: متأسفانه در روزهای آخر هفته در محدوده سد هراز از حدود کیلومتر ۴۰ تا ورودی شهر آمل که در روزهای بدون ترافیک کمتر از ۴۰ دقیقه طی میشود، بیش از ۴ ساعت در ترافیک هستیم.
وی افزود: روند ساخت لاک پشتی سد و نیز تأخیر در ساخت جاده جایگزین، زیبنده مردم شهرستان آمل و حتی مسافرانی که از این جاده تردد میکنند، نیست و انتظار هست که مسئولان استانی وملی برای برطرف شدن این مشکل اساسی مردم هرچه سریعتر چاره اندیشی کنند.
ابتدا باید جاده جایگزین سد ساخته میشد
در همین حال نماینده مردم شهرستان آمل در مجلس شورای اسلامی، ساخت سد مخزنی هراز را با توجه به ظرفیت تأمین آب ۵ شهرستان مرکزی مازندران و تأمین آب شرب یک میلیون مشترک در این مناطق را حیاتی و دارای اهمیت خواند.
رضا حاجی پور در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به ترافیک ایجاد شده در چند سال اخیر به واسطه ساخت سد هراز گفت، در زمان ساخت سد، از همان ابتدا باید جاده جایگزین در بالادست سد ساخته و خیلی زودتر ازاین سالها برای عبور خودروها زیربار ترافیک میرفت.
وی افزود: البته تعهدی که وزارت نیرو برای ساخت جاده جایگزین در بالادست سد داده بود، متأسفانه در سالهای اخیر روند بسیار کندی داشته و وضعیت فعلی و گلایههای مردمی هم ناشی از همین تاخیراست.
نماینده مردم شهرستان آمل در مجلس شورای اسلامی، به سختی کار در مسیر ساخت جاده جایگزین به لحاظ قرارگیری در منطقه جنگلی و کوهستانی با ارتفاع و شیب زیاد نیز اشاره کرد و گفت، کل طول مسیر جاده جایگزین سد ۱۱ کیلومتر است که قرار شده بود تا تکمیل شدن کامل سد به عنوان جاده جایگزین برای تردد خودروها استفاده شود.
حاجی پور تصریح کرد: متأسفانه اکنون و به خصوص تعطیلات پایان هفته، ترافیک سنگین در حدفاصل تونل سد و دوراهی چلاو در همین محدوده در صدر ترافیکهای سنگین گزارشهای رسانهها به خصوص شبکههای اجتماعی از تعلل چندساعته در ترافیک چند کیلومتری قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه تأخیر در تکمیل این طرح عمرانی باعث افزایش هزینههای سنگین عمرانی و نیز انتقادهای دامنه دار مردم شهرستان و مسافران به علت کم کار وبی تفاوتی جلوه دادن ازسوی مسئولان را به همراه داشته است، تصریح کرد، پیمانکار این طرح درخواست اعتبار ۲۰۰ میلیارد تومان برای سال جاری و تکمیل مسیرهای باقیمانده جاده ۱۱ کیلومتری جاده جایگزین سد را داده که باید ازهمه ظرفیتهای استانی وملی برای اختصاص وجذب کامل آن تلاش شود.
پیگیر اعتبارات سفر رئیس جمهوری برای تکمیل سد هراز
نماینده مردم شهرستان آمل همچنین از پیش بینی ردیف اعتباری حدود ۲ هزار میلیارد تومان برای تکمیل سدم خزنی هراز در این شهرستان بر اساس مصوبه سفر اسفندماه سال گذشته رئیس جمهوری به مازندران خبر داد و گفت: مقرر شده بود که این اعتبار از طریق ماده ۵۶ که با مشارکت چند بانک صورت میگیرد، اختصاص داده شود.
وی اضافه کرد: جلسهای نیز چندی قبل با حضور معاون اول رئیس جمهور، وزیر اقتصاد و دارایی و مدیران عامل بانکهای کشور برگزار و تفاهم نامه همکاری بانکها برای تأمین حداقل ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد تومانی توسط هر بانک تأمین اعتبار و اختصاص داده شود.
نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی، این مصوبه سفر هیئت دولت به مازندران برای تکمیل سد هزار و تکمیل طرحهای زیرساختی این سد امیدبخش و دلگرم کننده دانست.
جاده فعلی، قابلیت تردد در شرایط اضطرار را دارد
حاجی پور با طرح این پرسش که آیا در صورت وقوع حوادث پیش بینی نشده از قبیل سیل، رانش کوه در مسی راصلی جاده هراز در این محدوده، باید از مسیرهای جدید ساختگی استفاده کرد، گفت: در حال حاضر این جاده جایگزین در حال ساخت، شرایط عبور خودروهای سواری را با رعایت امینی حداقلی دارد و این مهم با همکاری و تعامل بیشتر از سوی ستاد مدیریت بحران کشور، پلیس راه، شورای تأمین استان و کشور خودروها را عبور داد.
کمبود اعتبار و تخصیص دیرهنگام علت تأخیر در ساخت جاده جایگزین سد است
در همین حال مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران هم درگفت گو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه جاده جایگزین سد به طول ۱۱ کیلومتر در دو لاین رفت و برگشت در حال ساخت است، کمبود اعتبار و اختصاص دیرهنگام و اندک برای ساخت سد و جاده جایگزین را از دلایل مهم تأخیر در این طرح کلان مهم استانی بیان کرد.
محمد ابراهیم یخکشی گفت: در حال حاضر کل این مسیر حدود ۳۰ درصد پیشرفت کاری دارد و برنامهها از قبل براین بوده که حداقل ۴ کیلومتر از کل مسیر ۱۱ کیلومتری در محدوده سد با اولویت اجرا شده و برای کاهش بار ترافیک این محدوده و عبور دادن خودروها منوط به موافقت شورای ترافیک و ایمنی راههای کشور است، که اگر این شورا تأیید خود را اعلام کند، تاکمتر از یک ماه آینده شرایط برای عبور حداقل یک لاین ازاین مسیر برای تردد فراهم وتحویل داده خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه کاهش و یا حذف ترافیک در محدوده قبل وبعد از سد هراز، منوط به اختصاص اعتبار پیش بینی شده برای سال ۱۴۰۱ است، تصریح کرد، برای سال ۱۴۰۱ برای سد هراز از چند منابع مهم پیش بینی تأمین اعتبار شده که حدود ۵۰ میلیارد تومان از محل بودجه عمومی بوده که در پیوست بودجه پیش بینی شده است.
تکمیل ساخت سد هراز تا پایان دولت سیزدهم
مدیرعامل شرکت آب منطقه مازندران افزود: همچنین ۲۵۰ میلیارد تومان از محل تهاتر نفت و ۲۵۰ میلیاردتومان نیز از محل مشارکت و سرمایه گذاری بانکها در ساخت سد هراز پیش بینی تأمین اعتبار در سال ۱۴۰۲ شده است.
یخکشی با بیان اینکه امسال درخواست حدود هزار میلیارد تومان اعتبار از منابع بانکی و بودجه عمومی سایر منابع امسال برای سد هراز و شبکههای جانبی آن درخواست شده که با ۹۰۰ میلیارد تومان آن موافقت شده است، گفت، تکمیل سد مخزنی هراز با توجه به حجم بالای ذخیره آب و تأمین آب ۵ شهرستان مرکزی مازندران برای دولت مهم است و برابر برنامه اعلام شده حداقل تا ۳ سال آینده وپایان دولت سیزدهم باید بهره برداری شود.
ایمنی جاده، شرط پلیس برای تردد
فرمانده انتظامی مازندران چند ماه قبل نیز درگفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص عدم امکان تردد وسایل نقلیه درمسیر تکمیل شده جاده جایگزین بالادست سد هراز آمل گفت: اولویت اصلی پلیس ایجاد امنیت، آرامش و آسایش در جاده همراه با استانداردهای حداقلی برای تردد ایمن برای کاربران جاده است.
سردار مرتضی میرزایی افزود: هرچند با تردد در جاده جایگزین سد در شرایط فعلی به کاهش ترافیک میانجامد، اما این جاده باید استاندارد و موارد ایمنی آن کامل رعایت و مشکلاتی ناشی از شیب تند، علائم هشداردهنده ترافیکی، خط کشی و نور کافی در داخل تونلها و موارد افزایش ایمنی در جاده مورد نظر فراهم تا تردد آن با نظر کمیسیون ایمنی راههای استان داده شود.
سد مخزنی هراز در کیلومتر ۲۲ جنوب شهر آمل بر روی رودخانهای با همین نام از سال ۱۳۸۹ در حال ساخت است. این سد به عنوان چهارمین سد از نوع خاکی با هسته رسی در کشور است که طول تاج آن ۱۵۰ متر ارتفاع به عرض ۳۷۳ متر است وهم اکنون بیش از ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
با افتتاح این سد مخزنی ظرفیت نهایی و تکمیل حدود ۶۵۰ میلیون مترمکعب در سال را دارد، به تنهایی ۱۴ درصد مهار آبهای سطحی مازندران را ارتقا خواهد داد، آب شرب مورد نیاز حدود یک میلیون مشترک ۵ شهرستان مرکزی مازندران تأمین وکم آبی حدود ۱۰۰ هزارهکتار شالیزار این مناطق را آبیاری برطرف خواهد کرد.