به گزارش خبرنگار مهر، سیدرضا فاطمی امین در جلسه علنی امروز (سه شنبه ۲۴ خرداد ماه) مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال محمد وحیدی مبنی بر ضعف عملکرد وزارت صمت در کنترل قیمت کالاها و عدم حمایت از صاحبان صنایع و معادن، اظهار داشت: ما در بخش صنعت، معدن و تجارت مشکلات و مسائل عدیده ای مانند عدم ثبات قوانین و مقررات، تورم بالا، سهم بالای قاچاق و وابستگی قیمتها به نرخ ارز را شاهد هستیم که سال هاست این مسائل روی هم انباشته شده است.
وی متذکر شد: در دولت قبل یعنی در دولت دوازدهم فقط وزارت صمت ۵ سرپرست و وزیر تغییر داد و همین عدم ثبات در مدیریت باعث شده مشکلات این وزارتخانه پابرجا بماند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: ما در ۴۰،۵۰ سال گذشته همواره تورم داشتهایم. تورم یک مشکل ساختاری است و نمیتوان با یکسری کارهای جزئی این مشکل را حل و فصل کرد.
فاطمی امین ادامه داد: در حال حاضر شاهدیم که قیمت دلار افزایش مییابد و تورم هم بالا میرود، علت این مساله آن است که بسیاری از مواد اولیه و کالاهایی که وارد میشود به قیمت دلار وابسته است و همین مساله منجر به بالا رفتن قیمت تولیدات داخلی میشود. ما با دست خودمان و در قوانین مان قیمتهای داخلی را به نوعی به دلار وابسته کردهایم.
وی ادامه داد: برای مثال ۶۰ درصد قیمت یک بطری آب به مواد پتروشیمی آن برمی گردد. ما حتماً باید مشکل وابستگی به ارز و دلار را حل کنیم و تا زمانی که این مشکل حل نشود مساله تورم هم حل و فصل نمیشود. هر زمان که قیمت ارز بالا میرود، تورم هم افزایش مییابد. درست است باید در بازار بازرسی و نظارت داشته باشیم اما این کار به تنهایی کافی نیست و برای رفع مشکل تورم باید اقدامات ریشهای انجام شود.
فاطمی امین اظهار داشت: شاهد هم گرانی و هم گران فروشی هستیم و باید جلوی هر دو مساله گرفته شود. اولین کار برای تنظیم بازار آن است که ابتدا در صنایع بالادستی قیمتها را مدیریت کنیم تا زمانی که این صنایع به بازار میرسد، افزایش قیمت نداشته باشند. برای مثال اگر قیمت فولاد و پتروشیمی در همان مبدا کنترل شود دیگر افزایش یکسری قیمتها را در پی نخواهد داشت.
وی ادامه داد: بازار صنایع معدنی هزار همت است، ما در حوزه معدن اقدامات اساسی از جمله واگذاری معادن به مردم، فعالیتهای دانش بنیان در حوزه معدن و بهبود فرایند محاسبه و دریافت حقوق دولتی معادن را در دستور کار قرار دادیم. با وجود این دستورالعملهای متناقض زیادی در حوزه معادن وجود دارد که ما اخیراً تمامی این قوانین و مقررات را با یکدیگر هماهنگ و یک کاسه کردیم.
وی گفت: اخیراً قیمتهای جهانی به شدت افزایش یافته اما میبینیم قیمت میلگرد و فولاد در کشور ما ثبات داشته که این مساله به دلیل آن است که ما یکسری قوانین و مقررات وضع کردیم و به همین دلیل بازار فولاد مثل موم در دست خودمان است.
فاطمی امین متذکر شد: همچنین بازار لوازم خانگی تا شهریور سال گذشته مدام افزایش پیدا میکرد اما مهر ماه به بعد از ثبات برخوردار شده و تورم وسایل خانگی کمتر از نصف تورم کشور است.
وی با بیان اینکه حمایت از صنعت، باید در بخش فروش، سرمایه در گردش و مواد اولیه باشد، اظهار داشت: هیچ واحد تولیدی به دلیل کمبود ورق و فلزات دچار مشکل نیست اما در پتروشیمی یکسری مشکلات وجود دارد که باید حل و فصل و اصلاح شود.
برنامه ۲ ساله برای رفع مشکل خودرو داریم
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: یکی از افتخارات ما در وزارت صمت برنامه داشتن و گزارش دادن است و ما گزارش عملکرد سه ماهه خود را آماده کرده و ارائه دادیم. ما پای هر قولی که دادیم، ایستادیم و اگر نتوانیم کاری را انجام دهیم، میگوئیم که نمیتوانیم. ما پاسخگو هستیم و در رأی اعتماد هم با عدد و رقم وعده دادیم و به دنبال تحقق وعدههای خود هستیم.
فاطمیامین درباره مشکل خودرو گفت: خودرو مسئله امروز و دیروز ما نیست و ۴۰ سال است که ما با این چالش روبرو هستیم. ما یک برنامه دو ساله برای اصلاح مشکل خودرو داریم.
وی افزود: امسال عرضه خودرو ۳۵ درصد افزایش داشته و میزان تولید روزانه خودرو در سایپا و ایرانخودرو افزایش داشته است. میزان خودروهای ناقص در سال گذشته حدود ۱۳۰ هزار دستگاه بود اما الان به ۴۸ هزار دستگاه کاهش یافته است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: صنعت خودرو الان وضعیت مطلوبی ندارد اما روند مطلوبی دارد. ما را به لحاظ وضع موجود ارزیابی نکنید بلکه به لحاظ حرکت، جهت و سرعت اصلاح مشکلات ارزیابی کنید. ما دچار روزمرگی نشدیم و به اصلاح ساختاری توجه داریم. میتوانستیم عوامفریبی کنیم اما این کار را نکردیم و برنامههای جدی برای رفع مشکلات کشور داریم.
وی تأکید کرد: مشکلات مردم ما را رنج میدهد. ما گرانیها و بیکاری را لمس میکنیم اما مردم بدانند که دولت مردمی شبانهروز به دنبال حل مشکلات کشور است. مجلس باید از دولت حمایت کند تا ما بتوانیم مسائل کشور را حل و فصل کنیم.
فاطمیامین با اشاره به اقداماتی که در حوزه معدن انجام شده است، گفت: به لحاظ اکتشاف در معدن خیلی عقب هستیم اما در زمینه شناسایی ذخایر معدنی اقدامات خوبی را انجام دادیم. اگر بخواهیم سهم معدن افزایش یابد و حتی از نفت پیشی بگیرد، باید ذخایر را شناسایی کنیم که در این راستا حرکت میکنیم. در حوزه صادرات هم برنامههای ویژه داریم تا میزان صادرات افزایش پیدا کند.