به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صندوق نوآوری و شکوفایی، سیاوش ملکی فر در رویداد ریزالکترونیک که با حضور جمعی از شرکتهای دانشبنیان و فعالان این حوزه در محل صندوق نوآوری برگزار شد گفت: در دو روز گذشته تعداد شرکتهای دانشبنیان از مرز ۶ هزار و ۸۰۰ شرکت نیز گذشته است که نیمی از این تعداد شرکت دانشبنیان در حوزه الکترونیک و برق فعالیت دارند.
ملکیفر بیان کرد: ما در صندوق نوآوری با طیف وسیعی از خدمات و ابزارهای حمایتی، چه در حوزه حمایتهای مالی و چه در حوزههای توانمندسازی شرکتهای دانشبنیان در حوزههای متفاوت، کنار آنها هستیم.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی درباره شرکتهای دانشبنیان چند باور غلط وجود دارد؛ شرکتهای دانشبنیان صرفا شرکتهایی کوچک که از دانشگاه بیرون آمده و مشغول فعالیت شده، نیستند.
ملکیفر بیان کرد: شرکتهای دانشبنیان در اندازهها و با تخصصهای متفاوت در حال فعالیت در کشور هستند. سابق بر این، خاصه در شبکه بانکی کشور تصور میشد که سرمایهگذاری یا اعطای وام به شرکتهای دانشبنیان بسیار خطرپذیر است و بازپرداخت یا رسیدن به سود این شرکتها غیرممکن به نظر میآید اما امروز میبینیم که یکی از خوشحسابترین و پیشروترین بخشها در اقتصاد کشور شرکتهای دانشبنیان هستند.
به گفته وی، در سال گذشته آمار رسمی صادرات شرکتهای دانشبنیان به ۸۰۰ میلیون دلار رسیده است.اگر از روشهای سنتی صادرات فراتر رویم و آمار غیر رسمی صادرات را نیز به آن اضافه کنیم درمییابیم که شرکتهای دانشبنیان کشور ما در سال گذشته تا بیش از یک میلیارد دلار صادرات داشتهاند.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی همچنین با بررسی آمار نشان داد که اکنون شرکتهای دانشبنیان ایرانی در ۷۰ کشور دنیا بازارهای صادراتی خود را پیدا کردهاند.
وی تصریح کرد: بسیاری از شرکتهای دانشبنیان کشور ما در برخی بازارهای دنیا توانستهاند شرکتهای اروپایی و آمریکایی را کنار بزنند و این بازارها را به تصرف خود درآورند.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی تصریح کرد: پیشتر این حرف در کشور مطرح میشد که در جهان توسعهیافته برای حمایت از فناوری، صندوقهای VC پا گرفتهاند اما در کشور ما هنوز شیوههای سنتی حمایتی وجود دارد. امروز باید این خبر را بدهم که در ایران نیز صندوق نوآوری به طراحی و ایجاد صندوقهای VC دست یافته و همواره در توسعه آن گامهای متوالی و متفاوت برمیدارد.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: بسیاری از شرکتهای دانشبنیان توانستهاند با حمایتهای این صندوق به صادرات دست یابند. ما در بخش خدمات توانمندسازی صندوق بسیاری از مسیرهایی که منجر به صادرات شوند را برای شرکتهای دانشبنیان هموار کردیم. پذیرش هیاتهای تجاری در صندوق نوآوری که موسوم به «یکشنبههای صادراتی» است و ما از آن به «صادرات بدون ویزا» یاد میکنیم از جمله همین اقدامات است. هیاتهای تجاری، چه در بخش خصوصی و چه در بخشهای دولتی، در بسیاری از کشورهای منطقه و دنیا به ایران میآیند و با زیستبوم نوآوری و توانمندیها و محصولات شرکتهای دانشبنیان آشنا میشوند و در همین راستا در رویدادهای یکشنبههای صادراتی با شرکتهای دانشبنیان ایرانی وارد مذاکره و انعقاد قرارداد میشوند.
او یادآور شد: صندوق خود را متعلق به شرکتهای کوچک و شرکتهای بزرگ نمی داند بلکه در پی آن است که خدمات خود را در دسترس همه شرکتها، چه در مرحله جنینی باشند و چه در مرحله بلوغ، قرار دهد. ما سعی میکنیم از مرحله پیدایش تا ورود آنها به بورس در کنارشان باشیم و اخیرا نیز تلاش کردهایم تا با ارتباط با دانشگاههای کشور زنجیره شکلگیری اقتصاد دانشبنیان ایران را توسعه بیشتری دهیم.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی همچنین با برشمردن خدمات دیگر این صندوق به شرکتهای دانشبنیان در زمینه توانمندسازی آنها خبر از آن داد که امسال هر شرکت دانشبنیانی میتواند تا سقف یک میلیارد تومان از خدمات مختلف صندوق در حوزه توانمندسازی بهرهمند شود.
دانشبنیانها شانهبهشانه اقتصاد کشور پیش میآیند
علیرضا منادی سفیدان، رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی،در این رویداد ابراز امیدواری کرد: در ایران آینده درخشانی را میبینیم و به زودی به آن خواهیم رسید؛ علیرغم سمپراکنیها و سیاهنماییها آینده بسیار خوبی بر ما متصور است.
وی افزود: یک درصد جمعیت دنیا در ایران قرار دارد و ۹ درصد منابع جهان نیز در اختیار کشور ماست. ما بدهی خارجی نداریم و این موهبت بسیار بزرگی است. از سوی دیگر کشور ما با میانگین جمعیت ۳۳ سال سن از سرمایه بسیار بزرگی برخوردار است و آینده از آن کشور ماست.
منادی سفیدان خبر داد: میزان صادرات غیرنفتی کشور در سال گذشته ۸.۴ میلیارد بود و میزان وارد نیز به ۸.۱ میلیارد رسیده و این یعنی تراز تجاری کشور مثبت بوده است.
وی تاکید کرد: در این میان شرکتهای دانشبنیان شانهبهشانه اقتصاد کشور پیش میآیند و بنا به فرمایش مقام معظم رهبری تاکیدات بر توسعه آنها نیز بیش از پیش فزونی یافته است.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی همچنین با اشاره به تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان در مجلس، گفت: با ابزارها و امکاناتی که در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار گرفته و با تلاشهای همهجانبهای که صندوق نوآوری انجام میدهد میتوان به توسعه بیش از پیش اقتصاد دانشبنیان امیدوار بود. قانون جهش تولید دانش بنیان موانع پیشبینی شده را در اینباره رفع کرده است.
منادی سفیدان تاکید کرد: بر اساس این قانون، هیچ دستگاه دولتی حق واردات محصولی را که شرکتهای دانشبنیان داخلی میسازند، ندارد.