خبرگزاری مهر - گروه استانها: ۴۲ گسل در اطراف استان زنجان وجود دارد اما دو گسل مهمترین تهدید شهر زنجان به شمار میآید، گسل شمال زنجان از شهرک صنعتی شماره یک شروع شده تا جاده ارمغانخانه امتداد یافته است و گسل سلطانیه از جنوب شهر زنجان تا شهر سلطانیه ادامه دارد که برای استان زنجان خطرآفرین است.
طی سالهای گذشته مطالعات دقیق گسل شناسی استان زنجان انجام و در نتیجه آن مشخص شد که شهر زنجان بر روی تقاطع ۲ گسل جنوبی و شمالی خاموش قرار گرفته است.
۴۴ درصد از مساحت استان زنجان در پهنه با خطر بالای زلزله قرار دارد
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان میگوید: ۴۴ درصد از مساحت استان زنجان در پهنه با خطر بالای زلزله، ۴۸ درصد در پهنه با خطر متوسط زلزله و فقط ۸ درصد از مساحت استان در پهنه با خطر پایین زلزله قرار دارد. لرزهخیزی و نحوه استقرار مراکز عمده جمعیتی استان شامل نقاط شهری و دهستانها، بررسی لرزهخیزی و پهنهبندی استان از لحاظ خطر زلزله باید در دستور کار دستگاه نظارتی و اجرایی استان قرار گیرد.
۴۴ درصد از مساحت استان زنجان در پهنه با خطر بالای زلزله، ۴۸ درصد در پهنه با خطر متوسط زلزله و فقط ۸ درصد از مساحت استان در پهنه با خطر پایین زلزله قرار دارد
مسعود بیاتمنش در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص استان زنجان که متأثر از حوادث طبیعی چون زلزله، لغزش و رانش زمین است، ادامه میدهد: از میان عوامل فوق، زلزله به دلیل شرایط ویژه و نبود امکان پیشبینی و شناخت دقیق آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی میافزاید: لرزهخیزی و نحوه استقرار مراکز عمده جمعیتی استان شامل نقاط شهری و دهستانها، بررسی لرزهخیزی و پهنهبندی استان از لحاظ خطر زلزله باید در دستور کار دستگاه نظارتی و اجرایی استان قرار گیرد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان، با اشاره به اینکه این استان ۱۲۰۰ هکتار بافت فرسوده دارد، میگوید: از این میزان ۵۱۱ هکتار در شهر زنجان قرار دارد.
بیاتمنش با بیان اینکه سهم بافت فرسوده شهر زنجان نسبت به کل مساحت شهر ۸.۳ درصد، ابهر ۸.۵ درصد، خرمدره ۱۶.۳ درصد و شهر قیدار نیز ۸.۸ درصد است، ادامه میدهد: اگر بافت فرسودهای دچار فرسودگی جمعیتی شود، بسیار خطرناکتر از فرسودگی کالبدی است و جبران حیات این بافتها با مشکل روبهرو خواهد شد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان، میافزاید: یکی از دغدغههای راه و شهرسازی استان، نوسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد بوده و مطالعات وسیعی برای بافتهای فرسوده توسط این ادارهکل انجام شده است.
۱۵۳ روستای استان زنجان در حریم گسل زلزله قرار دارد
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان زنجان نیز با بیان اینکه ۱۵۳ روستای استان زنجان در حریم گسل زلزله قرار دارد، میگوید: در این تعداد روستا ۱۸ هزار و ۷۳۴ واحد مسکونی وجود دارد که تاکنون تعداد ۶۸۵۷ واحد مسکونی روستایی مقاومسازی شده است.
رضا خواجهای در گفتگو با خبرنگار مهر، میافزاید: تاکنون ۵۴ درصد از واحدهای مسکونی روستایی در استان زنجان مقاومسازی و ۴۶ درصد باقیمانده نیازمند مقاومسازی است.
وی ادامه میدهد: حدود ۷۰ درصد واحدهای مسکونی در روستاهای مستقر در حریم و مسیر گسلهای زلزله در استان زنجان مقاومسازی نشدهاند، برای مقاومسازی ۱۳ هزار واحد مسکونی باقیمانده، برنامهریزی جامع انجام شده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری زنجان نیز میگوید: در سطح استان زنجان دو گسل زلزله شناسایی شده، هر چند مطالعات در این حوزه در حال انجام است و امکان افزایش این تعداد گسل زلزله وجود دارد.
صفیالله کرامتی در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار میکند: ۴۰ گسل در پیرامون استان زنجان وجود دارد که استان از این گسلها تاثیرپذیری دارد و همانند گسل رودبار، گسل اوج و گسل تبریز همواره برای استان آسیبرسان بودند.
دو گسل در داخل استان زنجان به عنوان گسلهای خطرناک شناخته شده است
وی ادامه میدهد: دو گسل در داخل استان زنجان به عنوان گسلهای خطرناک شناخته شده که یکی گسل شمال شهرستان زنجان است که از روستای وننق شروع شده و بعد از عبور از کنار اتوبان زنجان - تبریز به سمت جنوب استان میرود.
زلزله یکی از حوادثی است که اصلاً قابل پیشبینی نیست و میطلبد همیشه دستگاههای امدادی آمادگی مقابله برای هر نوع حادثهای را داشته باشند
کرامتی میافزاید: گسل خطرناک دوم تحت عنوان گسل سلطانیه است که از روستای مروارید شروع شده و تا سلطانیه، ابهر و خرمدره امتداد دارد.
وی با بیان اینکه زلزله یکی از حوادثی است که اصلاً قابل پیشبینی نیست، یادآور میشود: میطلبد همیشه دستگاههای نظامی و امدادی آمادگی مقابله برای هر نوع حادثهای را داشته باشند.
این مسئول تصریح میکند: اساتید دانشگاه علوم پایه زنجان مطالعات خوبی در سطح استان انجام دادهاند و الان در خارج استان در حال مطالعه بر روی گسلها هستند.
کرامتی خاطرنشان میکند: خوشبختانه در شهر زنجان با توجه به مطالعاتی که انجام گرفته، حریم گسلها مشخص شده و جاهایی که ساختمانهای حساس و حیاتی ساخته شود، به راه و شهرسازی ابلاغ شده و در این مناطق نباید در حریم گسلها ساخت و ساز که مغایر آئیننامه است، اجرایی شود و خوشبختانه راه و شهرسازی نیز با جدیت در راستای مفاد آئیننامه اقدام میکند.
زلزله به عنوان حادثهای که قابل پیشبینی نیست میتواند در صورت بالا بردن کیفیت ساخت و سازها و نیز در نظر گرفتن حرایم گسلهای زلزله و خودداری از ساخت و سازها در این محدودهها از اثرات مخرب آن کاست.