ارومیه–با گذشت ۳۵ سال از بمباران شیمیایی «سردشت» به عنوان سند توحش غرب، هنوز تاول های چرکی مردم این دیار پایانی ندارد و سکوت مدعیان دروغین حقوق بشر هم در این مورد همچنان ادامه دارد.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها- سکینه اسمی: سردشت هفتم تیرماه سال ۶۶ در اوج جنگ ایران و عراق بمباران شیمیایی شد اما با گذشت بیش از سه دهه از این فاجعه مردم این دیار با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند و همچنان از عوارض آن رنج می‌برند.

هر چند در اثر چهار بار بمباران هوایی رژیم بعث عراق در سال ۶۶، درجه رفیع شهادت به بیش از ۱۱۰ نفر از مردم بی گناه و مظلوم این شهر رسید اما هزاران نفر نیز به دلیل آثار زیانبار گاز خردل با گذشت ۳۵ سال هنوز تاوان این جنایت انسانی را پس می‌دهد.

نزدیک چهار دهه از سند توحش غرب و مدعیان حقوق بشر در سردشت می‌گذرد اما هنوز تاول‌های چرکی و سرفه‌های خشک مردم این دیار پایانی ندارد نزدیک چهار دهه از سند توحش غرب و مدعیان حقوق بشر در سردشت می‌گذرد اما هنوز تاول‌های چرکی و سرفه‌های خشک مردم این دیار پایانی ندارد هنوز هم که هنوز است خردل و تاول جزئی از زندگی روزمره مردم مرزی این دیار است.

سردشت نخستین شهر دنیا بود که بعد از جنگ جهانی اول و تصویب کنوانسیون منع سلاح‌های شیمیایی مورد حمله شیمیایی قرار گرفت و مردم این دیار ۳۵ سال با تاول و خردل زندگی می‌گذرانند.

کمبود امکانات درمانی مناسب همانند بیمارستان‌های مجهز و دارای امکانات پزشکی کافی، محرومیت شهرستان سردشت، فراهم نبودن زیرساخت‌ها به خصوص در زمینه عمران شهری و جاده‌های مواصلاتی و از سویی نیز رسیدگی‌های جسته و گریخته بنیادهای مسئول همچنان مشکلات و مسائل مردم این منطقه از کشور را به شکل ثابت نگاه داشته است و هنوز مردم شهرستان سردشت درگیر رنج و درد مضاعفی هستند.

سکوت مدعیان حقوق بشر در برابر جنایت انسانی در سردشت

در طول هشت سال جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، رژیم بعث عراق در بیش از ۳۵۰ حمله شیمیایی از گاز خردل و انواع گازهای کشنده اعصاب برای نخستین بار در طول تاریخ استفاده کرد؛ در تاریخ ۷ و ۸ تیرماه ۱۳۶۶، هواپیماهای بمب‌افکن عراقی با بمب‌های شیمیایی به ۴ نقطه پرازدحام شهر سردشت حمله کرده هزاران نفر از مردم بی‌گناه آن شهر و اطراف آن را آماج گازهای کشنده و دهشتناک شیمیایی قرار دادند و این امر در حالی بود که دولت عراق خود به‌تن‌هایی توان ساخت سلاح‌های میکروبی و شیمیایی را نداشت و دولت آمریکا در چراغ سبز نشان دادن به کشورهای اروپایی و ارسال فناوری این گونه سلاح‌ها به‌طور مستقیم و غیرمستقیم مرتباً حقوق بین‌الملل را در ممنوعیت تولید و تکثیر و استفاده از سلاح‌های شیمیایی و میکروبی نقض می‌کرد.

۳۷۸ حمله شیمیایی عراق طی ۸ سال جنگ با ایران موجب شهید و زخمی شدن بیش از ۵۰ هزار نفر شد، اما ابعاد حادثه در سردشت به‌حدی بود که روز حمله به این شهر به‌عنوان روز مبارزه با سلاح‌های شیمیایی و میکروبی نام گرفت.

بمباران شیمیایی سردشت یکی از بزرگترین جنایت‌های جنگی تاریخ معاصر بود که جوامع بین الملل واکنش جدی در قبال این موضوع مهم نشان ندادند. در واقع این یک اشتباه بزرگ جامعه جهانی و مدعیان حقوق بشر به شمار می‌رود که با عکس العمل نامناسب به این حمله غیرانسانی زمینه ساز تعرض شیمیایی بزرگ‌تر رژیم بعث به حلبچه شدند.

استفاده از سلاح‌های شیمیایی از طرف رژیم بعث در شرایطی صورت گرفت که جزو ۱۲۰ کشور امضا کننده پروتکل ژنو در ارتباط با منع استفاده از سلاح‌های سمی، خفه کننده و ترکیبات باکتریولوژیک بود. پروتکل ۱۹۲۵ ژنو که در قطعنامه ۲۱۶۱ سازمان ملل متحد دگربار به تصویب رسید.

۱۳ هزار مدعی مصدومیت شیمیایی سردشت ثبت نام کرده‌اند

رئیس هیئت مدیره مرکزی انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت در خصوص مسائل و مشکلات پیش روی جانبازان و مصدومان شیمیایی سردشت به خبرنگار مهر گفت: متأسفانه با گذشت بیش از ۳۵ سال از این فاجعه انسانی بسیاری از مشکلات مردم این شهر مرزی همچنان پابرجاست و مهمترین آن کم توجهی به ادعای مصدومان شیمیایی سردشت است.

صالح عزیزی پوراقدم با بیان اینکه بعد از ۴ ماه در هفته‌های اخیر کمیسیون پزشکی برای مدعیان شیمیایی سردشت تشکیل شده است، افزود: در این کمیسیون از بین ۴۵۰ مدعی مصدومیت شیمیایی ۱۵ جانباز شیمیایی شناسایی شد که نشان دهنده دلیل ادعای مدعیان مصدومیت شیمیایی این شهرستان بعد از گذشت ۳۵ سال است.

وی با اشاره به اینکه ۱۳ هزار نفر مدعی مصدومیت شیمیایی در فرمانداری و بنیاد شهید سردشت ثبت نام کرده‌اند، عنوان کرد: در این مدت سخت گیری ها و اعمال فیلترهای زیاد در کمیسیون‌های پزشکی موجب شده است تاکنون بسیاری از مدعیان شیمیایی در سردشت نتوانند جانبازی و تحت پوشش بنیاد شهید بودن خود را اثبات کنند.

مردم سردشت همچنان با مشکلات پوستی، ریوی و قلبی ناشی از این جنایت جنگی مواجه هستند عزیزی پور اقدام با اشاره به هزینه‌های هنگفت درمانی بیماران و جانبازان شیمیایی سردشت اضافه کرد: از مهمترین دلایل پافشاری انجمن برای برگزاری کمیسیون‌های پزشکی این است تا حقی از مردم مظلوم و مدعیان شیمیایی سردشت بعد از ۳۵ سال ضایع نشود چرا که شاهد هستیم بعد از سه دهه ۱۵ جانباز بالاخره توسط کمیسیون‌های پزشکی شناسایی شدند.

رئیس هیئت مدیره مرکزی انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت با گلایه از اینکه در اثر جنایت انسانی بمباران شیمیایی سردشت ۱۳ هزار مدعی مصدومیت شیمیایی وجود دارد متأسفانه تاکنون تنها ۱۵۰۰ نفر توانسته‌اند جانبازی خود را در بنیاد شهید به ثبت برسانند.

عزیزی پوراقدام با بیان اینکه مردم سردشت همچنان با مشکلات پوستی، ریوی و قلبی ناشی از این جنایت جنگی مواجه هستند، گفت: با توجه به ماندگاری گازهای شیمیایی استفاده شده در سردشت عواقب آن در نسل‌های آینده نیز ماندگار است انتظار داریم کمیسیون‌ها به فاصله کمتری با رعایت حق و حقوق مردم سردشت برگزار شود.

وی عدم تعیین درصد جانبازی هزاران مدعی شیمیایی سردشت را یکی از مهمترین مطالبات مردم این شهرستان عنوان کرد و گفت: تنها مرجعی که در قانون پیش بینی شده است، کمیسیون‌های تخصصی تعیین مصدومیت هستند که در صورتی که نتایج اعلامی از سوی این کمیسیون‌ها مورد اعتراض قرار گیرد، هیچ مرجع دیگری حتی دیوان عدالت اداری در موضوع دخالت نمی‌کند، چون به زعم دیوان نظر نهایی تشخیص تخصصی است و نتیجه کمیسیون را تأیید می‌کند، در نتیجه اعتراض و پیگیری مدعیان در خلاء قانونی بی نتیجه می‌ماند.

تنها کلینیک مصدومان شیمیایی سردشت همچنان با مشکلات متعددی مواجه است

رئیس هیئت مدیره مرکزی انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت در خصوص مشکلات درمانی مصدومان و جانبازان شیمیایی سردشت نیز گفت: در حال حاضر هیچیک از وعده‌های دولت‌ها مبنی بر حل مشکلات درمانی، بهداشتی، جانبازان و مصدومان شیمیایی سردشت در کنار زیرساخت‌های توسعه عمران و آبادانی این شهرستان مرزی رنگ واقعیت به خود نگرفته است.

عزیزی پور اقدام با بیان اینکه تنها کلینیک مصدومان شیمیایی سردشت که قرار بود بزرگترین و بهترین مرکز درمان مصدومان شیمیایی خاورمیانه باشد فاقد امکانات مناسب است، افزود: در کنار کمبود امکانات این مرکز درمانی متأسفانه با کمبود پزشک متخصص نیز مواجه هستیم.

وی با بیان اینکه در سالهای اخیر پزشک متخصص داخلی و قلب وجود داشت که این پزشکان نیز از سردشت رفته‌اند، گفت: مردم سردشت به متخصص چشم، پوست، قلب و داخلی نیاز دارد اما هیچکدام از پزشکان متخصص نمانده‌اند حتی پزشکان متخصصی که در بیمارستان سردشت به صورت شیفتی حضور داشتند هم از بیمارستان رفته‌اند.

برخی داروهای خارجی مورد نیاز جانبازان شیمیایی کم پیدا شده و باید بیماران روزها و هفته منتظر تأمین داروی مورد نیاز باشند که این امر روند درمان را با مشکل مواجه کرده است عزیزی پور اقدم با اشاره به اینکه در حال حاضر مردم برای درمان به مهاباد، ارومیه و شهرهای اطراف مراجعه می‌کنند، افزود: وضعیت نامناسب جاده‌ها و راه‌های مواصلاتی منتهی به سردشت این تردد را برای مردم با مشکل مواجه کرده است.

رئیس هیئت مدیره مرکزی انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت با بیان اینکه جاده‌های منتهی به سردشت مربوط به دهه ۴۰ است، افزود: با وجود وعده‌های متعدد مسئولان در زمینه زیرساخت‌ها و امکانات رفاهی در این شهر مرزی تغییر زیادی را شاهد نیستیم و مردم با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کنند.

عزیزی پور اقدام در زمینه تأمین داروهای مورد نیاز جانبازان شیمیایی سردشت نیز گفت: برخی داروهای خارجی مورد نیاز جانبازان شیمیایی کم پیدا شده و باید بیماران روزها و هفته منتظر تأمین داروی مورد نیاز باشند که این امر روند درمان را با مشکل مواجه کرده است.

وی نبود هتل و پارک به خصوص پارک ویژه کودکان، نبود امکانات رفاهی، وضعیت نامناسب راه‌ها به همراه مشکلات درمانی و بهداشتی در کنار مشکلات معیشتی را از مسائل پیش روی مردم مرزی سردشت عنوان کرد.

اظهارات و گلایه‌های رئیس هیئت مدیره مرکزی انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت در حالی مطرح می‌شود که مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران آذربایجان غربی از خدمات رسانی بهینه به جانبازان شیمیایی سردشت خبر می‌دهد.

امسال ۷۰۰۰ خدمت پزشکی در سردشت ارائه شده است

مهدی فعال در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص مشکلات درمانی مصدومان شیمیایی سردشت گفت: کلینیک مصدومان شیمیایی سردشت با بهترین امکانات در خدمت جانبازان، مصدومان و مردم مرزی سردشت است و در کلینیک مصدومان شیمیایی سردشت پارسال بیش از ۲۵ هزار خدمت انجام داده و تاکنون ۱۵ جلسه کمیسیون برگزار شده و در ۳ ماه سال جاری نیز ۷۰۰۰ خدمت پزشکی ثبت شده است.

در کلینیک مصدومان شیمیایی سردشت پارسال بیش از ۲۵ هزار خدمت انجام داده و تاکنون ۱۵ جلسه کمیسیون برگزار شده و در ۳ ماه سال جاری نیز ۷۰۰۰ خدمت پزشکی ثبت شده است وی با بیان اینکه تاکنون برای ۱۵۶۰ نفر در بنیاد شهید در حوزه بمباران شیمیایی سردشت پرونده تشکیل شده است، اظهار کرد: بیش از ۱۳ هزار نفر درخواست بررسی جانبازی خود را به کمیسیون داده‌اند.

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران آذربایجان غربی تأکید کرد: سردشت ۱۲۰ شهید و ۱۵۴۰ جانباز شیمیایی دارد، ضمن آن که یک سوم ایثارگران استان متعلق به شهرستان ارومیه است و بعد از آن شهرستان خوی و در حوزه ایثارگران شهرستان سردشت قرار دارند.

وی با بیان اینکه سردشت نخستین شهر شیمیایی شده در دنیا است، افزود: هنوز با گذشت بیش از ۳۵ سال از بمباران شیمیایی سردشت مدعیان مصدومیت شیمیایی زیادی در این شهرستان است که با برگزاری کمیسیون‌های پزشکی تلاش برای شناسایی جانبازان شیمیایی همچنان ادامه دارد.

فعال با بیان اینکه کمیسیون‌های پزشکی هر دو ماه تشکیل می‌شود، افزود: تنها کلینیک مصدومان شیمیایی در سردشت فعال‌تر از فعال‌تر از سال‌های گذشته در بخش‌های مختلف از جمله اعصاب و روان، عفونی، چشم، داخلی، عمومی، تزریقات، نوار قلب و اکو، پوست و غیره به مردم این شهر خدمات ارائه می‌دهد.

امروز ۳۵ امین سالروز فاجعه انسانی بمباران شیمیایی سردشت است و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران کشور به این شهر سفر کرده است. مردم مرزی سردشت در کنار محرومیت و مشکلات ناشی از جنایت جنگی تاکنون نقش ارزنده‌ای در دفاع از کیان و مرزهای ایران اسلامی داشته اند و دارند امید می‌رود بعد از گذشت سه دهه با حل برخی مشکلات رفاهی، معیشتی و درمانی این شهر بتوان بخشی از جانفشانی‌های مردم سردشت را جبران کرد.

بمباران شیمیایی سردشت یک جنایت جنگی است که نیروی هوایی عراق در ۷ تیر ۱۳۶۶ با استفاده از بمب‌های شیمیایی در چهار نقطهٔ پرازدحام شهر سردشت در ایران انجام داد.

در این حمله ۱۱۰ نفر از ساکنان غیرنظامی شهر شهید شدند وبیش از ۸۰۰۰ تن دیگر نیز در معرض گازهای سمی قرار گرفتند و مسموم شدند.