خبرگزاری مهر- گروه استانها: کل تولیدات باغی استان با استناد به آمار رسمی در سال ۹۹ میزان ۴۴۳ هزار تن در سطح حدود ۵۲.۶ هزار هکتار است که محصولات شاخص استان عمدتاً شامل انگور، سیب، توت فرنگی و هلو هستند.
کردستان هم اکنون رتبه اول تولید توت فرنگی، رتبه دوم تولید انگور دیم و گردو، رتبه سوم تولید به، رتبه چهارم تولید آلبالو، رتبه ششم تولید گیلاس و رتبه هشتم تولید هلو و شلیل را در کشور دارد.
با توجه به این ظرفیتهای بزرگ باغی و توانمندی بالای استان در تولید محصولات مختلف کشاورزی، انتظار میرود که رویدادهای استانی، منطقهای و ملی که با محوریت محصولات کشاورزی استان برگزار میشود دارای انسجام، نظم و برنامه ریزی باشد.
با وجود اینکه روستای «شیان» در سه دوره متوالی میزبان جشنواره استانی توت فرنگی بوده است متأسفانه در این سالها هیچ دستگاه اجرایی به عنوان متولی اصلی این رویداد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی اعلام موضع نکرده است و این مهم در روز جمعه و همزمان با برگزاری سومین جشنواره توت فرنگی در روستای «شیان» سنندج کاملاَ نمایان بود.
آشفتگی و چند دستگی در برگزاری این رویداد در کنار سردرگمی مردم محلی برای پاسخگویی به یک نهاد اجرایی خاص بر افت کیفیت برگزاری این جشنواره افزوده بود.
متأسفانه با گذشت سه دوره از این جشنواره و فرصت دو ساله کرونایی هنوز برگزارکنندگان این رویداد نتوانسته اند مکانی مناسب را برای برگزاری برنامه در نظر بگیرند.
نامناسب بودن مکان برگزاری جشنواره، منظرههای بسیار نامناسب در تهیه آب شرب از چشمه کنار تجمع، نامناسب بودن مسیر دسترسی به محل رویداد، تأخیر یک ساعت و ۱۵ دقیقهای در شروع برنامه و عدم ارائه خدمات مناسب رفاهی به مسافران و گردشگران همگی از جمله ضعفهایی بود که سومین جشنواره توت فرنگی در کردستان را تحت تأثیر قرار داد.
سخرانی های بیشمار دهیار روستا، بخشدار سیروان، فرماندار سنندج، استاندار کردستان، مدیران کل دستگاههای اجرایی که اسمشان در پایین بنر و پوسترهای اطلاع رسانی این رویداد آمده بود همگی از نقاط ضعف این رویداد بودند که هر کدام از این دستگاههای اجرایی و افراد حقوقی در کنار مدعی بودن برای متولی بودن این رویداد در نهایت خود را پاسخگوی انتقادات مسافران و حاضران ندانسته و افراد منتقد و معترض را به فرد دیگری ودیعت میدادند.
متولیان این رویداد اگر میخواهند که در سنوات آتی پذیرای گردشگران و مسافران بسیاری از نقاط مختلف ایران و حتی خارج از کشور باشند باید در گام نخست یک نهاد یا یک گروه مردمی را به عنوان متولی اصلی برگزاری این رویداد در نظر بگیرند که در این خصوص استفاده از تجربیات جهانی و تجربیات استانهای موفق میتواند کارساز باشد.
۶۲ درصد کل توت فرنگی کشور در کردستان تولید میشود
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: سطح زیر کشت توت فرنگی استان ۳ هزار و ۵۰۰ هکتار و با تولید ۶۵ هزارتن در سال جاری جایگاه اول کشوری را در سطح و تولید داراست و۶۲ درصد کل تولید توت فرنگی کشور در استان کردستان تولید میشود.
پیمان اسکندری افزود: علاوه بر توت فرنگی فضای باز، درسطح ۲ هکتار و به میزان ۱۶۰ تن توت فرنگی در گلخانههای سطح استان نیز تولید میشود.
وی افزود: عمده تولید توت فرنگی مربوط به شهرستان سنندج است که با دارا بودن ۲ هزار و ۲۰۰ هکتار و تولید حدود ۳۷ هزار تن، ۶۲ درصد از تولیدات توت فرنگی استان را به خود اختصاص داده است و شهرستانهای کامیاران، مریوان و سروآباد در جایگاههای بعدی تولید این محصول استراتژیک استان قرار دارند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان خاطرنشان کرد: ارقام کشت شده عمدتاً «پاروس»، «کویین الیزا»، «سلوا»، «کاماروسا» هستند که ارقام غالب کشت شده در استان را «پاروس» و «کویین الیزا» تشکیل میدهند.
اسکندری اعلام کرد: تعداد بهره بردار توت فرنگی استان ۱۳ هزار و ۵۰۰ خانوار با تعداد ۱۷ هزار بهره بردار است و طول دوره برداشت این محصول ۴۵ روز و در استان از اواخر اردیبهشت ماه آغاز وتا اواسط تیرماه ادامه دارد.
وی افزود: متوسط عملکرد این محصول ۱۸ تن در هکتار میباشد که گاهاً عملکردهای تا ۴۰ تن در هکتار را نیز در سطح مزارع استان شاهد بوده ایم.
اسکندری اظهار کرد: در چندسال اخیر با همکاری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان، طرح دورگه گیری از ارقام موجود اجرا شد که نتاج دختری حاصل از این دو رگه گیری، خوشبختانه دارای عملکرد، کیفیت و عطر و طعم بهتری نسبت به والد بوده و این موضوع در حال رصد ویژگیها و در آینده نزدیک شاهد معرفی رقم جدید در این زمینه خواهیم بود.
وی زود بازده بودن مزارع توت فرنگی، بالا بودن میزان درآمد نسبت به سطح در مقایسه با سایر محصولات باغی، ایجاد اشتغال مولد و تأثیر بر کاهش نرخ رشد بیکاری با توجه به امکان تولید در قطعات کوچک و ایجاد انگیزه اقتصادی در روستاها و در نتیجه جلوگیری از مهاجرت به شهرها را از جمله مزایای کشت و توسعه توت فرنگی در استان عنوان کرد.
اسکندری به اقدامات سازمان جهاد کشاورزی در راستای توسعه و اشاعه کشت محصول توت فرنگی در استان اشاره کرد و گفت: احداث گلخانه فصلی (تونل پلاستیکی) به منظور کاهش مخاطرات طبیعی و پیش رس نمودن در محصول توت فرنگی، توزیع نشای ریشه لخت و گلدانی در قالب اعتبارات یارانهای و بلاعوض، پرداخت تسهیلات در جهت تغذیه مزارع توت فرنگی، عقد قرارداد با مرکز تحقیقات کشاورزی جهت معرفی و واردات ارقام جدید و «ژنوتیپ های» برتر از جمله مقاوم به بیماری و آفت از جمله «انتراکنوز» به منظور کاهش مصرف سموم در مزارع و تولید محصول سالم و توزیع ۲۱ دستگاه پیش سرد کن در مناطق توت فرنگی کار استان از جمله این اقدامات بوده است.
وی نبود زیرساختهای لازم در جهت معرفی و عرضه محصول به سایر مناطق از جمله جاده ترانزیتی و راه آهن و نبود روشهای جدید بسته بندی و عرضه به بازار را از جمله مشکلات این عرصه در استان عنوان کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان از پیگیری در راستای جذب تجار و صادر کنندگان به منظور صادرات توت فرنگی، معرفی ارقام جدید با عملکرد بالا و ماندگاری بیشتر، احیا و فعال سازی کانون هماهنگی دانش و صنعت توت فرنگی و ایجاد و فعال نمودن تشکلها در این حوزه به عنوان راهکاریهای عملی برای غلبه بر مشکلات در این حوزه نام برد.
نبود صنایع تبدیلی دغدغه اصلی توت فرنگی کاران است
فرماندار سنندج روز جمعه در سومین جشنواره توت فرنگی استان کردستان در روستای «شیان» سنندج اظهار کرد: توت فرنگی یکی از محصولات استراتژیک در شهرستان سنندج به شمار میآید و از ۳ هزار و ۵۰۰ هکتار سطح زیر کشت این محصول بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ هکتار در شهرستان سنندج قرار دارد.
حسن عسکری افزود: سالانه حدود ۳۷ هزار تن توت فرنگی در سنندج تولید میشود که روستاهای بخش سیروان قطب اصلی تولید این محصول نه تنها در استان بلکه در سطح کشور به شمار می آیند.
وی افزود: متأسفانه بیش از ۹۰ درصد تازه خوری میشود که نبود صنایع تبدیلی موجب پایین بودن ارزش افزوده برای کشاورزان شده است.
فرماندار سنندج تصریح کرد: انتظار میرود جهاد کشاورزی در حوزه آموزش به کشاورزان برای افزایش برداشت و تولید رقمهای پرمحصول برنامههای منسجمتری را اجرایی کند.
مسیر توسعه کردستان از دو منظر گردشگری و کشاورزی میگذرد
محسن فتحی نماینده مردم سنندج، کامیاران و دیواندره در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم اظهار کرد: مسیر توسعه کردستان از دو منظر گردشگری و کشاورزی میگذرد.
وی افزود: خوشبختانه منظر جهانی هورامان ثبت جهانی شد و بخش سیروان به عنوان مرکز این منظر جهانی میتواند نقش آفرینی مهمی در راستای تولید ثروت و جذب گردشگر کند.
نماینده مردم سنندج، کامیاران و دیواندره در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تا وقتی که اقتصاد به دست مردم سپرده نشود نمیتوانیم به توسعه همه جانبه دست پیدا کنیم لذا باید برگزاری و برنامه ریزی اینچنین رویدادهایی به مردم واگذار شود و دستگاههای اجرایی تنها نقش تسهیل گر را ایفا کنند.
توسعه صنایع تبدیلی در حوزه کشاورزی از اولویتهای دولت در کردستان است
استاندار کردستان نیز در این جشنواره اظهار کرد: برای ما جای افتخار آست که برای تبلیغ محصول توت فرنگی از نام کردستان ودیعت میگیرند.
اسماعیل زارعی کوشا افزود: از کشاورزان و سرمایه گذاران دعوت میشود که در حوزه صنایع تبدیلی ورود کنند و ما نیز حمایت میکنیم.
استاندار کردستان خاطرنشان کرد: با توسعه صنایع تبدیلی شاهد افزایش بهره وری و ارزش افزوده بیشتر برای کشاورزان خواهیم بود و این مهم از اولویتهای دولت در استان است.
زارعی کوشا با تقدیر از تلاش ویژه بانوان در روستاهای بخش سیروان اظهار کرد: زحمت بیشتر برداشت محصول توت فرنگی را بانوان تقبل میکنند و همه ما قدردان تلاش این بزرگواران هستیم.
وی با انتقاد از جاده دسترسی و محل برگزاری این رویداد ابراز امیدواری کرد که در سال آینده وضعیت جاده دسترسی و محل برگزاری این جشنواره ارتقا یابد و کردستان میزبان مهمانان و مسئولان بیشتری از نقاط مختلف کشور باشد.
استاندار کردستان تصریح کرد: به منظور بررسی میدانی مشکلات نقاط مختلف استان و تسریع در اجرای امور از این به بعد جلسات شورای برنامه ریزی استان در بخشهای مختلف برگزار میشود و اولین بخشی که شورای برنامهریزی را تشکیل خواهی داد، بخش سیروان خواهد بود.
گردشگری کشاورزی در کردستان باید رونق یابد
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کردستان، نیز در این جشنواره با اشاره به اهمیت توسعه گردشگری در این استان، گفت: کردستان ظرفیتی ویژه در حوزه گردشگری کشاورزی دارد و اینگونه جشنوارهها میتوانند بسیار مؤثر واقع شوند.
یعقوب گویلیان افزود: روستای هدف گردشگری «شیان» برای سومینبار میزبان این جشن بزرگ است و این ظرفیت در استان وجود دارد که در نقاط مختلف شاهد برگزاری اینچنین رویدادهایی باشیم چرا که این استان دارای محصولات فراوانی است و باید برای سایر محصولات مانند انار، گردو و توت سفید نیز جشنواره برگزار شود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کردستان خاطرنشان کرد: گردشگری کشاورزی بهعنوان راهکاری برای رشد و پیشرفت روستاها و بهبود معیشت مردم میتواند یکی از عوامل مؤثر بر رشد اقتصادی کشاورزان و ارتقای سطح درآمد آنان باشد.
وی افزود: این جشنوارهها یک فرصت و امتیاز است تا بتوان به صورت تخصصی در زمانی مشخص و با همکاری آژانسهای خدمات مسافرتی نسبت به جذب تورهای گردشگری اقدام کرد.
گویلیان از برگزاری جشنواره عکس توتفرنگی در کردستان خبر داد و گفت: اولین جشنواره عکس توتفرنگی بههمت این ادارهکل و با تولیت خانه عکاسان کردستان و همکاری بخشداری سیروان مردادماه سال جاری در استان برگزار میشود.