سفیر چین نزد کشورمان نوشت: غرب با طرح مباحثی غیرمسئولانه در خصوص ساختار «یک کشور دو نظام» در هنگ کنگ به مداخله‌ای بی مبالات در امورداخلی چین می‌پردازد.

خبرگزاری مهر، گروه سیاست، «چانگ هوا» سفیر چین در ایران: اول جولای سال ۲۰۲۲، بیست و پنجمین سالگرد بازگشت هنگ کنگ به سرزمین مادری چین است. بیست و پنج سال پیش در چنین روزی، هنگ کنگ به آغوش میهن بازگشت و این رویداد نقطه پایانی بود بر صد سال سرافکندگی چینیان و همچنین به منزله برداشتن گامی مهم در مسیر تحقق اتحاد کامل میهن. از آن پس، هنگ کنگ بار دیگر در ساختار حکمرانی ملی چین ادغام گشت و پا در مسیر تعامل متقابل و ایفای نقش مکمل با دیگر مناطق داخلی میهن گذاشته و راه وسیع توسعه مشترک را در پیش گرفت، و در همین چارچوب بود که ساختار «یک کشور دو نظام» و «حکمرانی اهالی هنگ کنگ بر هنگ کنگ» و همچنین عصری جدید در تاریخ خودمختاری سطح بالا در این منطقه آغاز گشت.

شیء جین پینگ، رئیس جمهور چین در جریان برگزاری مراسم با شکوه بیست و پنجمین سالگرد بازگشت هنگ کنگ به میهن سخنان مهمی ایراد کردند و طی آن بر دستیابی اجرای ساختار «یک کشور دو نظام» در بیست و پنج سال گذشته به توفیقاتی با تاییدات جهانی تاکید کرد؛ او در سخنان خود همچنین با اشاره به اینکه ساختار «یک کشور دو نظام» از پس تجربیات مکرر کارآمدی خویش را به اثبات رسانیده، بیان داشت که این ساختار، چارچوبی متناسب با شرایط کشور، منافع بنیادین ملت و تأمین کننده منافع بنیادین هنگ کنگ و ماکائو بوده و از حمایت قاطع یک میلیارد و چهارصد میلیون چینی و علاوه بر آن اتفاق نظر ساکنین هنگ کنگ و ماکائو در تأیید آن برخوردار بوده و در عین حال تاییدات عمومی جامعه جهانی را نیز داراست؛ به گفته رهبر چین، موضع دولت مرکزی چین پایداری قاطع بر ساختار «یک کشور دو نظام» بوده و این نظر تغییر نخواهد کرد.

شیء جین پینگ همچنین بر لزوم پایبندی کامل بر ساختار «یک کشور، دو نظام» و پایداری بر حفظ همه جانبه حق حاکمیت دولت مرکزی و علاوه بر آن ضمانت یکسان سازی و برابری دستیابی مناطق خودمختار کشور به حق خودمختاری در سطوح بالا تاکید کرد. رهبر چین در عین حال ضمن تاکید بر لزوم تحقق «حاکمیت میهن دوستان در هنگ کنگ» اعلام داشت که جایگاه ویژه و ممتاز هنگ کنگ در عرصه‌های مختلف باید محفوظ بماند. سخنرانی مهم جناب شیء جین پینگ در واقع به منزله ترسیم طرحی برای دوران جدید توسعه و حکمرانی در هنگ کنگ و جهت دهی و هدایت پایدار و بلندمدت ساختار «یک کشور دو نظام» در آن بود. ما اطمینان داریم که در سایه حمایت‌های قاطع دولت مرکزی چین، پشتیبانی مستحکم میهن عظیم و مبارزه متحدانه بیش از هفت میلیون شهروند هنگ‌کنگی، فردایی زیباتر برای هنگ کنگ رقم خواهد خورد.

در این میان و در شرایطی که تمام مردم چین از جمله شهروندان ساکن هنگ‌کنگ در شادی ایام بازگشت این منطقه به میهن به سر می‌برند، برخی کشورهای غربی با طرح مباحثی غیرمسئولانه در خصوص اجرای ساختار «یک کشور دو نظام» در هنگ کنگ به مداخله‌ای بی مبالات در امور هنگ کنگ که از جمله مسائل کاملاً داخلی چین به حساب می‌آید پرداخته‌اند. چین ضمن اعلام مخالفت قاطع با این رویکرد، چنین رفتارهایی را به شدت محکوم می‌نماید. این کشورها در حالی گاه و بیگاه مباحثی چون دموکراسی و حقوق بشر را لقلقه زبان خویش کرده‌اند که دیدگان شأن را بر اعمال ناشایست و معضلات جدی کشور خویش بسته‌اند. چنین کشورهایی در واقع اصولاً صلاحیت طرح مباحث نامربوط در خصوص منطقه‌ای باثبات، شکوفا و متحد چون هنگ کنگ را ندارند. در حقیقت هر گونه سیاه نمایی در خصوص ساختار «یک کشور دو نظام» به مثابه آب در هاون کوبیدن است و علاوه بر آن هر گونه دخالت و دست درازی در امور داخلی چین نیز با هیچ گونه توفیقی همراه نخواهد بود. بر همین مبنا هیچ نیروی خارجی توانایی جلوگیری از پیشرفت بلندمدت و پایدار ساختار «یک کشور دو نظام» و همچنین تداوم حرکت رو به جلوی هنگ کنگ در مسیر شکوفایی و ثبات را نخواهد داشت.

در متون کهن چینی چنین آمده که اهل فضیلت بیشتر با یاری و همراهی مردمان مواجه اند و جماعت به دور از فضائل تنها و بی یاور می‌مانند. در این میان شاهدیم که ایران و دیگر کشورهای دوست به طور قاطع به حمایت از شکوفایی و ثبات در منطقه هنگ کنگ و تلاش‌های جاری برای حکمرانی و امنیت پایدار در آن پرداخته و در عین حال با هر گونه اقدام تحریک آمیزی که حق حاکمیت ملی چین را تخریب کند، مخالفت می‌نمایند. همزمان با ایام بیست و پنجمین سالگرد بازگشت هنگ کنگ به میهن، سفارت جمهوری اسلامی ایران در چین با انتشار متنی در شبکه‌های اجتماعی ضمن تبریک گرم این مناسبت، چنین نوشت: «بیست و پنج سال گذشته، با بازگشت هنگ کنگ به سرزمین مادری چین، تاریخ حاکمیت استعماری انگلیس بر این منطقه پایان یافت و اهمیت این موضوع بر چین و جهانیان آشکار است. طی بیست و پنج سال گذشته، جهان شاهد غلبه هنگ کنگ بر کوران انواع و اقسام چالش‌ها و مشکلات بوده و اکنون این منطقه به یکی از پویاترین و رقابتی‌ترین شهرهای دنیا مبدل شده است. شکوفایی و توسعه هنگ کنگ متکی بر بذل و بخشش برخی کشورهای غربی نبوده و بر عکس به دو دست توانای مردم چین اتکا دارد. بی تردید با حفظ سازندگی و ایجاد دیگر فرصت‌های جدید در منطقه بزرگ خلیج گوانگ دونگ، هنگ کنگ و ماکائوی چین فردای هنگ کنگ بهتر خواهد بود» و این موضع ایران با حمایت و استقبال تعدادی زیادی از مردم چین مواجه شد.

امروز بیست و پنج سال است که هنگ کنگ بی توجه به بادها و باران‌ها در مسیری که به آن گام نهاده به پیش می‌رود و در این سال‌ها ثمره تلاش‌های خود در فصل بهار را در ایام پاییزی برداشت می‌کند و اکنون هنگ کنگ در نقطه شروعی دیگر ایستاده است. هنگ کنگ امروز بیش از هر زمان دیگری از مبانی مستحکم برخوردار بوده و می‌تواند بهتر از هر هنگامه‌ای به حراست از حق حاکمیت ملی، امنیت، منابع حاصل از توسعه و تداوم باثبات و بلندمدت شکوفایی خویش بپردازد.

در مسیر با شکوه رستاخیز عظیم ملت چین، هنگ کنگ نقشی بی بدیل داشته و البته زین پس نیز نقشی بی بدیل و بزرگ ایفا خواهد کرد. اکنون شهروندان بزرگمنش هنگ کنگی با پیشبرد سنت درخشان میهن پرستی و عشق به هنگ کنگ، همراه و همگام با دیگر اقشار ملت چین، شانه به شانه و دست در دست یکدیگر قهرمانانه به پیش می‌روند و موانع و باد و باران‌های این مسیر نیز جلودارشان نخواهد بود. آنان در مسیر خویش به طور بی وقفه صفحاتی جدید را در کتاب «یک کشور دو نظام» رقم خواهند زد و در این فرآیند قطعاً هنگ کنگ ضمن تجربه شروعی نو، بار دیگر فردایی درخشان‌تر و روشن‌تر را رقم خواهند زد.