سفر جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به غرب آسیا و اهداف این سفر با گمانه زنی های زیاد همراه بوده است. جو بایدن خود در یادداشتی برای واشنگتن پست بخشی از اهداف سفرش را ذکر کرده است.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل؛ جو بایدن رئیس جمهور آمریکا پیش از آغاز سفرش به غرب آسیا در رونامه واشنگتن پست در گزارشی برنامه و اهداف سفر خود را تشریح کرد. در ادامه بخشی از این گزارش می‌آید:

هفته آینده (چهارشنبه ۲۲ تیرماه)، من به خاورمیانه سفر خواهم کرد تا فصل جدید و امیدوارکننده‌تری از تعامل آمریکا را در آنجا آغاز کنم. این سفر در زمان حیاتی برای منطقه انجام می‌شود و منافع مهم آمریکا را به پیش خواهد برد. خاورمیانه امن‌تر و یکپارچه‌تر از بسیاری جهات به نفع آمریکایی‌ها است. آبراه‌های آن برای تجارت جهانی و زنجیره‌های تأمینی که ما به آنها تکیه می‌کنیم ضروری هستند. منابع انرژی آن برای کاهش تأثیر جنگ روسیه در اوکراین بر منابع جهانی حیاتی است. و منطقه‌ای که از طریق دیپلماسی و همکاری گرد هم می‌آید - به جای اینکه از طریق درگیری از هم بپاشد - به احتمال کمتری منجر به افراط‌گرایی خشونت‌آمیز می‌شود که میهن ما را تهدید می‌کند یا جنگ‌های جدیدی که می‌تواند بار جدیدی را بر دوش نیروهای نظامی ایالات متحده و خانواده‌های آنها بگذارد. اجتناب از آن سناریو برای من از اهمیت بالایی برخوردار است. من دیپلماسی را به شدت - از جمله از طریق ملاقات‌های رو در رو - برای رسیدن به اهدافمان دنبال خواهم کرد.

خاورمیانه‌ای که من از آن بازدید خواهم کرد، پایدارتر و امن تر از خاورمیانه‌ای است که دولت من ۱۸ ماه پیش به ارث برده بود. یک ماه قبل از افتتاح من، سفارت ما در بغداد با بزرگترین حمله موشکی در یک دهه اخیر روبرو شد. حملات علیه سربازان و دیپلمات‌های ما نسبت به سال قبل چهار برابر شده بود. سلف من بارها به بمب افکن‌های "بی ۵۲" دستور داد که از ایالات متحده به منطقه پرواز کنند و دوباره برای جلوگیری از این حملات بازگردند. اما کار نکرد و حملات ادامه یافت.

جنگ در یمن در حال تشدید بود و یکی از بدترین بحران‌های بشردوستانه در جهان را ایجاد کرد و هیچ روند سیاسی برای پایان دادن به درگیری‌ها در نظر نداشت. پس از اینکه سلف من توافق هسته‌ای که کارساز بود را انکار کرد، ایران قانونی را تصویب کرده بود که تسریع سریع برنامه هسته‌ای خود را الزامی می‌کرد. سپس، زمانی که دولت گذشته در شورای امنیت سازمان ملل به دنبال محکومیت ایران به دلیل این اقدام بود، ایالات متحده خود را منزوی و تنها دید.

در اولین هفته‌های من به عنوان رئیس جمهور، کارشناسان اطلاعاتی و نظامی ما هشدار دادند که منطقه تحت فشار خطرناکی قرار دارد. نیاز به دیپلماسی فوری و فشرده داشت. برای بازگرداندن بازدارندگی، دستور حملات هوایی در پاسخ به حملات علیه نیروهایمان را صادر کردم و اقدامات دیپلماتیک جدی را برای ایجاد منطقه‌ای با ثبات تر آغاز کردم.

در عراق، ما به مأموریت جنگی ایالات متحده پایان دادیم و حضور نظامی خود را برای تمرکز بر آموزش عراقی‌ها تغییر دادیم، در حالی که ائتلاف جهانی علیه داعش را که در زمان معاونت من تشکیل دادیم، حفظ کردیم و اکنون به جلوگیری از ظهور مجدد داعش اختصاص دادیم. ما همچنین به تهدیدات علیه آمریکایی‌ها پاسخ داده‌ایم. در فوریه گذشته، در سوریه، حاجی عبدالله رهبر داعش را بیرون کشیدیم و توانایی آمریکا برای از بین بردن تهدیدات تروریستی را بدون توجه به جایی که آنها بخواهند مخفی شوند را به نمایش گذاشتیم.(آمریکا خود از بانیان و حامیان گروه تروریستی داعش به شمار می‌آید و این را دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا بارها تکرار کرده است.)

در یمن، من فرستاده‌ای را انتخاب کردم و با رهبران سراسر منطقه، از جمله با پادشاه عربستان سعودی، تعامل کردم تا پایه‌های آتش بس را بنیان بگذارم. پس از یک سال از دیپلماسی مداوم ما، اکنون آن آتش بس برقرار است و کمک‌های بشردوستانه نجات دهنده به شهرها و شهرهایی می‌رسد که در محاصره بودند. در نتیجه، چند ماه گذشته در یمن صلح آمیزترین ماه در هفت سال گذشته بوده است.(البته صلح کنونی یمن نتیجه شکست‌های عربستان در برابر انصارالله است وبه نوعی ریاض به دنبال فرار از باتلاق یمن است.)

با احترام به ایران، ما با متحدان و شرکای خود در اروپا و سراسر جهان متحد شدیم تا انزوای خود را برگردانیم. اکنون این ایران است که تا زمانی که به توافق هسته‌ای بازگردد، منزوی شده است. ماه گذشته، بیش از ۳۰ کشور به ما پیوستند تا عدم همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد فعالیت‌های هسته‌ای گذشته‌اش را محکوم کنند. دولت من همچنان به افزایش فشار دیپلماتیک و اقتصادی ادامه خواهد داد تا زمانی که ایران آماده بازگشت به پایبندی به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ باشد، همانطور که من همچنان آماده انجام آن هستم.(این ادعای بایدن در حالی است که تهران این روزها شاهد ترافیک سفرهای دیپلماتیک مقامات سایر کشورها بوده است. از سوی دیگر بایدن به نوعی سخن می‌گوید که گویا ایران توافق برجام را ترک کرده است در حالی که این آمریکا بود که از این توافق خارج شده و اکنون واشنگتن باید به تعهدات برجامی خود بازگردد نه ایران.)

من گزارش جامعه اطلاعاتی درباره قتل جمال خاشقچی را منتشر کردم، تحریم‌های جدیدی از جمله نیروی مداخله سریع عربستان سعودی در قتل او صادر کردم و ۷۶ ممنوعیت ویزا را بر اساس قانون جدیدی صادر کردم که ورود به ایالات متحده را برای هر کسی که مشخص شود ممنوع می‌کند. در آزار و اذیت مخالفان در خارج از کشور دست دارند. دولت من به صراحت گفته است که ایالات متحده تهدیدات فراسرزمینی و آزار و اذیت مخالفان و فعالان توسط هیچ دولتی را تحمل نخواهد کرد. ما همچنین از شهروندان آمریکایی که مدت‌ها قبل از به قدرت رسیدن من به اشتباه در عربستان سعودی بازداشت شده بودند، دفاع کردیم. آنها از آن زمان آزاد شده‌اند، و من همچنان به اصرار برای رفع محدودیت‌های سفر آنها ادامه خواهم داد. از همان ابتدا، هدف من این بود که روابط را با کشوری که ۸۰ سال یک شریک استراتژیک بوده، تغییر دهم - اما نه گسست. امروز، عربستان سعودی به بازگرداندن وحدت میان ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس کمک کرده است، از آتش بس در یمن حمایت کامل کرده است و اکنون با کارشناسان من برای کمک به ثبات بازارهای نفت با سایر تولیدکنندگان اوپک همکاری می‌کند.

می دانم که افراد زیادی با تصمیم من برای سفر به عربستان سعودی مخالف هستند. دیدگاه‌های من در مورد حقوق بشر روشن و دیرینه است و آزادی‌های اساسی همیشه در دستور کار قرار می‌گیرد، همانطور که در این سفر به خارج از کشور سفر می‌کنم، همانطور که در اسرائیل و کرانه باختری خواهد بود. به عنوان رئیس جمهور، وظیفه من این است که کشورمان را قوی و امن نگه دارم. ما باید با تجاوز روسیه مقابله کنیم، خود را در بهترین موقعیت ممکن برای پیشی گرفتن از چین قرار دهیم و برای ثبات بیشتر در منطقه‌ای از جهان تلاش کنیم. برای انجام این کارها، ما باید مستقیماً با کشورهایی که می‌توانند بر این نتایج تأثیر بگذارند، تعامل داشته باشیم. عربستان سعودی یکی از آنهاست و هنگامی که روز جمعه با رهبران سعودی دیدار می‌کنم، هدف من تقویت یک مشارکت استراتژیک در آینده خواهد بود که بر اساس منافع و مسئولیت‌های متقابل استوار است و در عین حال به ارزش‌های بنیادین آمریکایی پایبند است.(بایدن با شعارهای ضد سعودی و دفاع از محاکمه بن سلمان به عنوان قاتل خاشقچی به قدرت رسید اما اکنون تمام شعارهای وی در مورد جنگ یمن و ارتباط با عربستان کنار گذاشته شده‌اند.)

روز جمعه، من همچنین اولین رئیس جمهوری خواهم بود که از اسرائیل به جده در عربستان پرواز می‌کند. این سفر همچنین نماد کوچکی از روابط نوپا و گام‌هایی در جهت عادی‌سازی بین اسرائیل و جهان عرب خواهد بود که دولت من برای تعمیق و گسترش آن تلاش می‌کند. در جده، رهبران سراسر منطقه گرد هم می آیند و به احتمال ثبات و یکپارچگی خاورمیانه، با ایفای نقش رهبری حیاتی ایالات متحده اشاره می‌کنند.

البته منطقه همچنان پر از چالش است: برنامه هسته‌ای ایران و حمایت از گروه‌های نیابتی، جنگ داخلی سوریه، بحران امنیت غذایی که با جنگ روسیه علیه اوکراین تشدید شده است، گروه‌های تروریستی همچنان در تعدادی از کشورها فعال هستند، بن‌بست سیاسی در عراق، لیبی. و لبنان، و استانداردهای حقوق بشر که از بسیاری از نقاط جهان عقب مانده است. ما باید به همه این مسائل بپردازیم. زمانی که با رهبران سراسر منطقه ملاقات خواهم کرد، روشن خواهم کرد که پیشرفت در این زمینه‌ها چقدر مهم است. با این حال، در مقایسه با ۱۸ ماه پیش، منطقه تحت فشار کمتر و یکپارچه‌تر است. رقبای سابق روابط خود را از سر گرفتند. پروژه‌های زیرساختی مشترک در حال ایجاد مشارکت‌های جدید هستند. عراق که مدت‌ها منبع درگیری‌های نیابتی و رقابت‌های منطقه‌ای بود، اکنون به عنوان بستری برای دیپلماسی از جمله بین عربستان سعودی و ایران عمل می‌کند. دوستم ملک عبدالله اردن اخیراً به «حالت جدید» در منطقه اشاره کرد و کشورها از آنها پرسیدند: «چگونه می‌توانیم با یکدیگر ارتباط برقرار کنیم و با یکدیگر کار کنیم.»

اینها روندهای امیدوارکننده ای هستند که ایالات متحده می‌تواند آنها را به گونه‌ای تقویت کند که هیچ کشور دیگری قادر به تقویت آنها نیست. سفر آینده من به این هدف خواهد رسید. در طول سفرم، میلیون‌ها آمریکایی را که در منطقه خدمت کردند، از جمله پسرم بو، و ۷۰۵۴ نفری که از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ در درگیری‌های خاورمیانه و افغانستان جان باختند را در ذهن خواهم داشت. هفته آینده (۲۲ تیرماه)، من اولین رئیس‌جمهوری خواهم بود که از ۱۱ سپتامبر بدون حضور نیروهای آمریکایی در یک مأموریت جنگی به خاورمیانه سفر می‌کند. هدف من این است که آن را به همین شکل حفظ کنم.