بن سلمان و اردوغان در مسیر پشت سرگذاشتن پرونده خاشقجی هستند و آنکارا کل پرونده این جنایت را تحویل عربستان داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، رای الیوم در گزارشی به تحویل همه اسناد پرونده قتل خاشقجی روزنامه نگار منتقد آل سعود که به طرز فجیعی در کنسولگری عربستان در استانبول در اکتبر سال ۲۰۱۸ کشته شد، پرداخته و آورده است: بن سلمان و اردوغان در مسیر پشت سرگذاشتن پرونده خاشقجی هستند و آنکارا کل پرونده این جنایت را تحویل عربستان داد. نبود شهود اجازه تحقیق بین المللی را نمی دهد. ترکها به دنبال سهم در پروژه نئوم هستند.

این رسانه می نویسد: اقدام مقامات ترکیه در تحویل کلیه اسناد پرونده قتل جمال خاشقچی به طرف سعودی، آخرین مانعی بود که سران دو کشور برای باز کردن صفحه جدید روابط از آن عبور کردند. صفحه‌ جدیدی که به نظر می‌رسد به دلیل بسیاری از ملاحظات سیاسی و ژئوپلیتیکی و حتی اقتصادی و سرمایه‌گذاری هنوز باز کردن آن دشوار است.

رای الیوم به نقل از منابع آگاه گزارش داد: همزمان با تدارک ترکها برای سرمایه گذاری در عربستان، گشوده شدن صفحه روابط میان ریاض و آنکارا، منوط به چراغ سبز، مقامات سعودی است که ملاحظاتی در خصوص نتایج انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در ۲۰۲۳ و احتمال ابقای «رجب طیب اردوغان» در پست ریاست‌جمهوری دارند.

این رسانه گزارش داد: نشستی که بین اردوغان و بن سلمان پس از بسته شدن کامل صفحه خاشقچی برگزار شد، تأثیری سیاسی داشت و در سایه آن نشست، نشسـت‌های بسیار مهم و محوری بین هیأت‌های مختلف دو طرف برگزار شد. کارشناسان و ناظران می‌گویند که روابط ترکیه و عربستان شاهد تلاش تا حدودی عجیبی برای دور زدن گذشته و دنبال کردن یک مشارکت استراتژیک است که قرار است به نفع هر دو طرف باشد، اما میزان این سود است که اختلاف‌برانگیز شده و دو طرف را به تلاش واداشته استکارشناسان و ناظران می‌گویند که روابط ترکیه و عربستان شاهد تلاش تا حدودی عجیبی برای دور زدن گذشته و دنبال کردن یک مشارکت استراتژیک است که قرار است به نفع هر دو طرف باشد، اما میزان این سود است که اختلاف‌برانگیز شده و دو طرف را به تلاش واداشته است.

رای الیوم می نویسد: هیأتی از دادستانی ترکیه به عربستان رفت و مدارک، اسناد، گزارش‌های ملموس و میدانی و همه شواهد ریز و درشت را به طرف سعودی تحویل داد. امری که شرط قبل از سفر شاهزاده بن سلمان به آنکارا بود. عربستان امیدوار بود که پرونده خاشقجی با فرمولی بسته شود که منجر به آشتی عربستان-ترکیه شود که در عمل نیز این امر انجام شد، اما پیامدها و نتایج آن هنوز در حال آزمایش است، به خصوص که جنبه سیاسی این امر میان سران دو کشور و در سطوح بالایی بین دو طرف پوشش داده شده است.

این رسانه آورده است: ترک‌ها جاه‌طلبی‌ها و سرمایه‌گذاری زیادی برای داشتن سهمی معقول در پروژه‌های شهر سعودی نئوم دارند. اختلافاتی در مورد کارخانه‌های تجهیزات نظامی وجود دارد که با تخصص ترکیه در عربستان سعودی راه‌اندازی شده که اکنون نه تنها به طور کامل تعطیل شده‌اند که حتی خارج از خدمت است. مهمتر از همه، روابط سیاسی دو طرف همچنان محدود و دچار بی‌اعتمادی عمومی است. دلیل آن نیز، پیامدهای احتمالی مربوط به انتخابات ریاست جمهوری ترکیه است، زیرا اعتقاد راسخی در این زمینه وجود دارد که رئیس جمهور اردوغان ممکن است تنها نامزد دارای شانس بالا در این انتخابات باشد اما مشکل او حزب حاکمش است که ممکن است اکثریت لازم را برای انتخابات آتی نداشته باشد. از نظر سعودی‌ها موضوع رقابت ریاست‌جمهوری در ترکیه میان حزب حاکم و سایر احزاب موضوعی داخلی است که باید مورد توجه قرار گیرد اما این امر دارای وزنه سیاسی لازم برای تصمیم‌گیری نیست.

رای الیوم نوشت: نکته مهم این است که اکنون کل پرونده خاشقچی در دست مقامات سعودی است به نحوی که قوه قضاییه ترکیه دیگر هرگز نمی‌تواند هیچ تحقیقی را در این زمینه انجام دهد. زیرا آنکارا به امید پایان دادن به جنجال و اختلاف به راه افتاده پس از قتل خاشقچی، کلیه گزارش‌ها و شواهد میدانی و غیرمیدانی مربوط به این پرونده را رسما به طرف سعودی تحویل داده است.