خبرگزاری مهر، گروه استانها: ارگ کلاه فرنگی بیرجند به عنوان سرمایه ملی و هویت بیرجند به در مرکز خراسان جنوبی واقع شده و از جایگاه ویژهای در بین آثار ارزشمند تاریخی این دیار کویری برخوردار است.
سالها است که ارگ کلاه فرنگی درگیر وعدههای عملی نشده برای آزاد سازی است. خبرگزاری مهر در ۱۷ فروردین ۱۴۰۱ در گزارشی با عنوان «ا رگ کلاه فرنگی؛ سرمایه ملی و هویت بیرجند همچنان در حصار وعدهها» به بررسی وضعیت فعلی آن و وعدههای عملی نشده استانداران سابق و همچنین وعدههای داده شده سال گذشته مدیران فعلی ارشد استان پرداخت.
معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی بعد از انتشار این گزارش به خبرنگار مهر گفت: تاکنون از اعتبار مورد نیاز برای مرمت، بهسازی، نورپردازی و دیوار کشی ارگ کلاه فرنگی بیرجند ۵۰۰ میلیون تومان تخصیص یافته است.
به گفته علی شریعتی منش، کار مرمت این بنای تاریخی با تخصیص این میزان اعتبار تخصیص یافته از انتهای اسفند ۱۴۰۰ آغاز شد.
وی با اعلام اینکه برای اتمام این کار حداقل به ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار دیگر نیاز است، اظهار کرد: از ۱۴ فروردین سال جاری ادامه کار مرمت ارگ کلاه فرنگی بیرجند و جدا سازی و… آغاز شده است.
شریعتی منش با بیان اینکه دیوار کشی اطراف ارگ کلاه فرنگی تا یک ماه آینده انجام خواهد شد، ادامه داد: بر اساس تفاهم انجام شده امکان بازدید هم استانیها، مسافران و گردشگران از در فرمانداری و در کوچه کنار فرمانداری در آینده نزدیک فراهم خواهد شد.
بر آورد دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان
با گذشت حدود سه ماه از زمان انتشار گزارش قبلی مهر، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بیرجند از بر آورد حدود دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان برای محوطه سازی و طراحی ویترینها برای ایجاد موزه تاریخ سیاسی استان در این مکان خبر میدهد.
محمد علی جنتی فر بیان کرد: تاکنون در چند مرحله مرمت ارگ کلاه فرنگی انجام شده و مرمت و بازسازی آن در دوره جدید از سال ۱۳۹۹ آغاز و علاوه بر مرمت و اندود نمای بیرونی آن، نورپردازی ارگ انجام شد.
به گفته وی کار مطالعات احیا و تغییر کاربری آن برای تبدیل به موزه تاریخ سیاسی استان آغاز شده و مطالعات مرحله اول آن در شورای فنی اداره کل میراث فرهنگی استان تصویب شده است.
وی اضافه کرد: برای این منظور باید طرح راهبردی محتوایی آن با همکاری دیگر دستگاههای مربوط تهیه و برای تصویب به تهران ارسال شود.
رئیس اداره میراث فرهنگی بیرجند با اشاره به اینکه مرمت تزئینات و مقرنسها و نقاشیها با تخصیص اعتبار هم زمان با احیای این مجموعه انجام خواهد شد، گفت: برای احیای کل مجموعه ارگ کلاه فرنگی تعاملات خوبی با بخشهای مختلف انجام شده است.
احیا و بازگشت همه مجموعه
جنتی فر با اشاره به اینکه مالک این مجموعه، فرمانداری بیرجند و بخشی از آن اداری است، اظهار کرد: ارگ در محوطه آن قرار دارد و بازگشت اصالت و احیای آن زمانی اتفاق خواهد افتاد که همه این مجموعه به میراث فرهنگی واگذار شود.
به گفته وی با همکاری فرمانداری بیرجند به صورت موقت قرار است فضای فرمانداری از ارگ جدا و برای بازدید از ارگ از ورودی شمالی مجموعه استفاده شود.
جنتی فر ادامه داد: برای واگذاری آن به میراث فرهنگی استان موافقتهای اولیه انجام شده و همه بخشهای ذینفع مانند استانداری، فرمانداری و اداره کل میراث فرهنگی آماده انجام این کار هستند.
چگونگی واگذاری
وی اظهار کرد: در این مرحله چگونگی واگذاری مجموعه ارگ کلاه فرنگی که یکی از باغهای تاریخی بیرجند است به شکل خرید، تهاتر و یا به شکل دیگری باید مشخص شود.
جنتی فر با بیان اینکه کاربری این مجموعه در گذشته برای انجام مراسمهای خاص بوده است، اظهار کرد: دستگاههای تأثیر گذار در این خصوص باید به این نکته توجه جدی داشته باشند که توجیهی برای کارکردهای ارگ بدون باغ وجود ندارد.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی هم بیان کرد: در مرحله جدید مرمت و بهسازی این بنای تاریخی ۹۰۰ میلیون تومان هزینه شده که ۵۰۰ میلیون تومان آن را استانداری و ۴۰۰ میلیون دیگر را میراث فرهنگی استان پرداخت کرده است.
علی شریعتی منش اضافه کرد: برای تخصیص اعتبار از محل بناهای در اختیار دولت، از تهران درخواست اعتبار ملی برای این منظور کردهایم.