خبرگزاری مهر - گروه استانها: لرستان را بهعنوان استانی با اقلیم چهارفصل و آب فراوان میشناسند؛ استانی که رودخانههای جاری و چشمههای فراوان آن همواره زبانزد بوده است اما این استان هیچگاه از مواهب و برکات این پرآبی بهرهمند نشده است.
۱۱ سالگی یک سد!
پروژههای نیمهکاره، بلاتکلیف و کوچک مهار آب در استان و سهم پایین در تخصیص آب موجب شده تا لرستان از مزایای آب بیبهره باقی بماند؛ این در حالی است که بزرگترین پروژه انتقال آب کشور با عنوان «انتقال آب از سرشاخههای دز به قمرود» را میزبانی میکند.
شهرستان دلفان دارای حدود ۱۱۹ هزار هکتار اراضی کشاورزی است که از این میزان تنها حدود ۱۹ هزار هکتار به صورت آبی و مابقی آن به صورت دیم کشت میشود که این امر علاوه بر اینکه مانع از افزایش تولید انواع محصولات کشاورزی در منطقه میشود درآمد اقتصادی مردم این دیار که بیش از ۸۰ درصد آنها از راه کشاورزی و دامپروری امرار معاش میکنند را نیز تحت تأثیر خود قرار داده است.
این در حالی است که این شهرستان با دارا بودن دو رودخانه دائمی پر آب و چشمه ساران و سرابهای فراوان یکی از شهرستانهای پر آب استان به شمار میرود که متأسفانه بدون کوچکترین استفادهای از این شهرستان خارج میشود، اجرای طرحهای آبی در راستای مهار آبهای روان این منطقه ضرورتی انکار ناپذیر است.
در حوزه سدسازی این شهرستان وضعیت مناسبی ندارد؛ زمستان سال ۹۰ که با حضور جمعی از مسئولان استان و شهرستان کلنگ ساخت سد «تاج امیر» به زمین زده شد میتوانست تاریخی بهیادماندنی برای کشاورزان منطقه تحت پوشش این سد باشد، اما توقف چندساله این طرح آنها را مأیوس و ناامید کرد.
رونمایی از وعده جدید برای افتتاح «تاج امیر»
یحیی ابراهیمی نماینده مردم سلسله و دلفان در مجلس شورای اسلامی در این رابطه با مهر اظهار داشت: سد «تاج امیر» به عنوان آرزوی دیرینه مردم دلفان تا آخر امسال آبگیری میشود.
وی عنوان کرد: سد «تاج امیر» زیرساختی مهم برای تحول اقتصادی و شکوفایی کشاورزی شهرستان دلفان و آغازی برای احداث سدهای دیگر است.
نماینده مردم سلسله و دلفان در مجلس شورای اسلامی افزود: عملیات ساخت این سد در سال ۹۶ راکد شده بود که از سال ۹۸ با پیگیریهای گسترده مجدد شروع به کار کرد.
ابراهیمی در آخرین اظهارنظر خود وعده آبگیری سد تا پایان دولت روحانی رو داده بود که این وعده محقق نشد.
مصوبه سفر دولت راهگشا میشود؟
داریوش حسن نژاد مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان نیز در این رابطه اظهار داشت: سد مخزنی «تاج امیر» شهرستان دلفان در سال ۱۳۹۰، بر روی رودخانه «خاوه»، حوضه آبریز کرخه به پیمانکار طرح قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا مؤسسه راه سازه آغاز شد.
وی با بیان اینکه این سد از نوع سنگریزه ای با هسته رسی است، افزود: ارتفاع سد ۵۰ متر، طول تاج ۲۳۵ متر با حجم مخزن ۸.۵ و حجم تنظیم آب ۷.۶۲ میلیون متر مکعب در حال اجرا است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان افزود: این سد با هدف آبی کردن ۴۰۰ هکتار از اراضی دیم منطقه و اشتغالزایی به میزان ۲۰۰ نفر اجرا شده است.
حسن نژاد تکمیل سد «تاج امیر» را یکی از مصوبات سفر رئیس جمهور به لرستان عنوان کرد و گفت: این سد خوشبختانه اعتبار خوبی گرفته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان با بیان اینکه قرار شد که ۵۰ میلیارد تومان از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به این پروژه اختصاص پیدا کند ادامه داد: پیمانکار این پروژه یکی از مؤسسات قرارگاه خاتم الانبیا است.
اختصاص اعتبار برای پروژه
حسن نژاد عنوان کرد: همچنین قرار شده که از محل اعتبارات تهاتر نفت در خرداد ماه ۱۴۰۲ نیز، ۵۰ میلیارد تومان برای این پروژه سد سازی اختصاص پیدا کند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر میزان پیشرفت فیزیکی پروژه سد «تاج امیر» نزدیک به ۶۰ درصد است گفت: اگر ابزار دقیق این پروژه وارد کارگاه شود، سرعت عملیات اجرایی سد خیلی بالا میرود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان عنوان کرد: امروز وجه ابزار دقیق این پروژه واریز شده و به زودی از گمرک به محل کارگاه سد منتقل میشود.