به گزارش خبرنگار اعزامی مهر، محمدباقر قالیباف صبح امروز (چهارشنبه ۲۲ تیر ماه) و در دومین روز سفر خود به ازبکستان در دیدار با بازرگانان و تولیدکنندگان ایرانی فعال در این کشور، اظهار داشت: سیاست قطعی دولت و مجلس جمهوری اسلامی ایران آن است که ارتباط با کشورهای منطقه و همسایه در اولویت مباحث سیاست خارجی کشورمان در حوزههای مختلف اقتصادی، فرهنگی و سیاسی قرار گیرد.
وی بیان کرد: ارتباط ما با کشورهای همسایه باید متناوب باشد و حتماً باید این مسئله در اسناد بالادستی و همچنین در تدوین برنامه هفتم توسعه مورد توجه قرار گیرد و نگاه مقام معظم رهبری هم به این مسئله همین است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: باید بپذیریم که بخش خصوصی مجاهدان عرصه اقتصادی هستند و باید آنها را تقویت کنیم. دولت باید در عرصه اقتصادی بیشتر تسهیل گری و پشتیبانی از بخش خصوصی را در دستور کار قرار دهد.
قالیباف اظهار داشت: باید روابط و تجارت دوجانبه با کشورها را دنبال کنیم که این مسئله یک راهکار مهم برای دور زدن تحریمهاست.
وی متذکر شد: معمولاً روال کاری و سنتی بنده این گونه است که هرگاه به کشوری سفر میکنم، قبل از هر ملاقات رسمی، ملاقاتی با فعالان عرصههای فرهنگی و اقتصادی میکنم تا در جلسات رسمی آن موضوعات پیگیری شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: یک واقعیت آن است که ما در حال حاضر در تحریم هستیم و موانعی بر سر راه ما وجود دارد. بنابراین کشورهایی که با ما ارتباط برقرار میکنند، بسیار دست به عصا، لرزان و با احتیاط کار میکنند و ما حتماً باید برای رفع این مشکل چاره اندیشی کنیم.
قالیباف با اشاره به اینکه ظرفیت مبادلات ما با کشورهای همسایه ۲۱۶ میلیارد دلار در سال است، گفت: تحریم دست دولتیها را میبندد. هر هر چقدر بتوانیم تجارت دوجانبه را با کشورهای دنیا تقویت کنیم، اثربخش تر از تجارتهای چندجانبه و منطقهای است. برای تسهیل مراودات بین ایران و ازبکستان باید هاب مالی و لجستیکی طراحی و اجرا شود.
وی ادامه داد: ما پیگیریهای خود را انجام میدهیم تا مشکل ویزا و تعرفه ترجیحی بین ایران و ازبکستان حل شود. زمانی که روابط دوجانبه تقویت شود و ادامه یابد، ما میتوانیم تحریمها را دور بزنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه کشور ما در حوزه خدمات فنی و مهندسی ظرفیتهای بالایی دارد و اگر در این زمینه تسهیل گری شود اتفاقات بزرگی را میتوانیم رقم بزنیم، گفت: نشست شانگهای در ۲۵ و ۲۶ شهریور ماه در ازبکستان برگزار خواهد شد و رئیس جمهور ایران در این نشست حضور مییابد.
قالیباف با تاکید بر اینکه ما باید روابط بین ملتها را تسهیل کنیم، تاکید کرد: مهمترین رسالت ما در حوزه پارلمان این است که روابط بین ملتها تسهیل شود و در همین زمینه لغو ویزا بین ایران و ازبکستان را پیگیری میکنیم.
در ابتدای این نشست تعدادی از بازرگانان و تولیدکنندگان ایرانی فعال در بازار ازبکستان به بیان دغدغههایشان پرداختند.
رئیس مرکز توسعه صادرات ایران، گفت: ازبکستان میتواند تبدیل به هاب مرکزی شود. ما باید از ظرفیت این کشور برای سرمایهگذاری استفاده کنیم و لازم است رایزن مستقیم در این کشور داشته و روابط دانشجویی و دانشگاهی برقرار باشد.
در ادامه این نشست، نایب رئیس اتاق مشترک ایران و ازبکستان هم گفت: یکی از مشکلات مزمن بخش خصوصی در ازبکستان، عدم رفع موانع بخشی خدمات فنی و مهندسی است.
وی ادامه داد: شرکتهای فنی و مهندسی نقش پررنگی دارند اما نتوانستیم دغدغه بخش بزرگی از صنعت را حل کنیم. باید از پتانسیل منطقه آزاد ازبکستان استفاده کنیم. همچنین تسهیلگری در حوزه حمل و نقل ریلی لازم بوده و دغدغه ما افزایش سطح ظرفیت حمل و نقل ریلی است.
نماینده گروه توسعه تجارت ایران هم تصریح کرد: لازم است ویزای تجار، رانندگان و توریسم تسهیل و توافقاتی برای لغو روادید توریسم انجام شود.
وی بیان کرد: لازم است تدابیری اتخاذ شود تا رانندگان هم احتیاج به ویزا نداشته باشند یا اینکه ویزای حداقل شش ماهه به آنها داده شود.