به گزارش خبرنگار مهر، در هفتههای گذشته داربستهای گنبد مسجد امام خمینی (ره) اصفهان (مسجد جامع عباسی) پس از حدود یک دهه مرمت باز شد و برخی امواج و فرورفتگیها در لایه بیرون گنبد رؤیت شد. اتفاقی که باعث نگرانی دغدغهمندان میراث فرهنگی ایران شده و نقدهای مختلفی را به دنبال داشت.
برخی منتقدان نسبت نقدهای تندی نسبت به این مرمت داشتند و برخی دیگر ترجیح دادند تا بررسیهای دقیقتر اظهار نظری در این باره نداشته باشند. اما در سیر این اتفاقات مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اصفهان وجود برخی اشکالات را در روند برخی مرمتها تأیید کرد و گفت که تا زمان برطرف شدن این مشکلات روند مرمت ادامه خواهد داشت.
علیرضا ایزدی در گفتوگو با خبرنگار مهر گفت: خاصیت مرمت این است، مرمت یک پروژه زمانبر بوده و باید با بررسیهای دقیق صورت گیرد. اصرار داشتم که داربستها باز شود، زیرا حدود ۱۳ سال این داربستها روی گنبد وجود داشت و میشد به بهانههای مختلف تا چند سال آینده نیز این داربستها را روی گنبد نگه داشت و هیچکس از از وضعیت آن انتقاد نمیکرد.
وی ادامه داد: این داربستها منجر به آسیب و ضربه زدن به پیکره میشود و خطای دید را پدیدار میآورد. داربست اجازه نمیدهند که اعوجاج جداره بیرون مشخص شود و به همین دلیل بر باز شدن داربستها پس از بحثهای اولیه اصرار کردم و گنبد مسجد امام (ره) از این بار رهایی یافت.
مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان تاکید کرد: گنبد مسجد امام (ره) در عصر معاصر حداقل سه بار مرمت شده، اما به واسطه باور و تخصص خودمان قطعاً دلسوز این ماجرا هستیم و خیانتی نخواهیم کرد. در اردیبهشتماه چند نقطه اشکال پیدا شد و در بخش جنوبی آن نیز مرمتگران مشغول کار هستند. برخی کاشیها نیاز به فیکس شدن بهتر و اصلاح داشتند و در قسمت فوقانی نزدیک به رأس گنبد نیز اعوجاج وجود داشت که نباید پیش بیاید، اما زیاد هم غیر طبیعی نیست.
ایزدی افزود: استاد حسین پاکدل که مرمت گنبد را بر عهده داشت از اساتید شناخته شده و اهل فن بوده و به او دستورکار داده شده تا بعد از ترمیم تَرک یک، دو و سه بخش فوقانی ترک ۱۵ و ۱۶ را نیز اصلاح کند. کلیت گنبد مشکلی ندارد و از کسانی که مشورتهای شورایی و شخصی ارائه میدهند استقبال میکنم. این کار با این عظمت کار یک شخص نیست و برای چنین پروژههایی گروهی از متخصصان تصمیمگیری میکنند.
وی خاطرنشان کرد: بحث مرمت هنوز به پایان نرسیده و پروژه در حال فعالیت است. حتی اگر پروژه تحویل موقت هم شده باشد، پیمانکار موظف به حل و فصل ماجرا است. از این روی بسیاری از این حواشی با صبر و بینش بهتر حل خواهد شد. امیدوارم در فضایی به دور از حاشیه و تنش بتوانیم کار خود را به نحو احسنت انجام دهیم.