به گزارش خبرنگار مهر، نشر کرگدن کتاب «روشهای مدرن تفسیر متون مقدس» نوشته نوشته فاطمه توفیقی را با شمارگان ۷۰۰ نسخه، ۴۰۰ صفحه و بهای ۱۷۰ هزار تومان منتشر کرد. نویسنده این کتاب عضو هیأت علمی دانشکده ادیان دانشگاه ادیان و مذاهب است.
کتاب در ۶ بخش و ۱۴ فصل سامان یافته است. نویسنده در بخش نخست کتاب درباره نقد متنی یا نسخهشناسی سخن میگوید. در بخش دوم، به «جهان پشت متن» یعنی شرایط تاریخی ظهور متن اشاره میکند. در بخش سوم، «جهان درون متن» مورد توجه اوست و به سازوکارهای درونی متن میپردازد. در بخش چهارم، موضوع پژوهش «جهان جلوی متن»، یعنی جهان خوانندگان، است، خوانندگانی که تأثیر متن مقدس را در شرایط اخلاقی زیستشان و گفتمانهایی میبینند که بر تفسیر متون حاکم است. در بخشهای پایانی نیز روشهای گوناگون تا حد امکان در سه متن از عهد عتیق، عهد جدید و قرآن کریم اعمال میشوند.
در پیشگفتار کتاب چنین آمده است: این اثر برای همە پژوهشگران و علاقهمندان به رشتههای مطالعات قرآن و متون مقدس آماده شده است. روشهای تفسیری کتاب مقدس در دوران مدرن رشد فراوانی داشتهاند و سالانه چندین گردهمایی بزرگ دربارە کاربست این روشها و رویکردهای نوین برگزار میشود و کتابهایی در این باره با شمارگان بالا انتشار مییابند. اما این روشها به ندرت در جامعە فارسی زبان معرفی شدهاند. ترجمه یک یا دو کتاب حق مطلب را ادا نمیکند. بسیاری از کتابها جامعیت لازم را ندارند و معمولاً مطالبشان برای مخاطب برخاسته از فضای یهودی و مسیحی مناسبتر است. گرچه خوانندگان کتاب حاضر بهتر است آشنایی اجمالی با کتاب مقدس یهودیان و مسیحیان داشته باشند، لازم نیست جزئیات آن را بدانند.
یکی از انگیزههای نگارش این کتاب پرداختن به این پرسش رایج در مطالعات قرآنی است که تا چه حد میتوان از روشهایی که در جوامع ِ مسیحی غربی برای فهم متون شکل گرفته است، در تفسیر قرآن کریم بهره برد. به همین دلیل، هر فصل با بررسی امکان بهکارگیری روشهای بحثشده در آن فصل در قرآنپژوهی پایان مییابد. ازاینرو، اثر حاضر به نوعی در پی روششناسی تطبیقی متون مقدس است؛ به این طریق که در آن بررسی میشود تا چه حد روشهای تفسیری یک متن برای تفسیر متنی کاملاً متفاوت عملی است.