خبرگزاری مهر - گروه استانها: استان همدان با چهار هزار و ۴۰۰ هکتار اراضی زیر کشت سیر رتبه نخست تولید سیر خشک را در کشور به خود اختصاص داده و جالبتر اینکه سیر همدان نهتنها بهصورت تازهخوری استفاده میشود، بلکه در فهرست خرید سبد شرکتهای تولید دارویی و بهداشتی هم قرار دارد و در صنایع تبدیلی و غذایی استفاده میشود.
شهرک سیر همدان با توجه به کیفیت و کمیت تولید سیر در استان همدان و قطبیت این استان در این راستا به عنوان طرحی در سا ل ۱۳۹۹ ارائه شد. به نوعی که مدیر جهاد کشاورزی همدان از شروع عملیات اجرایی شهرک سیر همدان از سال ۱۴۰۰ خبر داد و عنوان کرد: شهرک تخصصی سیر همدان با تکیه بر موضوع فرآوری در زمینی ۳۰ هکتاری ایجاد خواهد شد.
پس از این موضوع، بحث ایجاد شهرک تخصصی سیر همدان که در محدوده مریانج و شهرستان بهار مطرح شده بود به سبب مباحث پدافند پیش نرفت و طرح که نقاط مثبت و منفی را در کنار هم داشت به خاموشی کشیده شد.
زمینی دیگر برای احداث شهرک سیر تعیین شده است
مدیرعامل سابق شرکت شهرکهای صنعتی همدان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: زمین دیگری برای این طرح مشخص شده و طرح مطالعاتی آن در حال پیش روی است.
محمدرضا بادامی با تصریح بر اینکه سعی داریم تا با توجه به تولید سیر در همدان این طرح را به انجام برسانیم؛ در پاسخ به اینکه «آیا خوشه سیر راه اندازی میشود یا شهرک سیر؟»، عنوان کرد: نمیتوانیم این اطلاعات را تا زمان تعیین زمین مربوطه ارائه دهیم.
یکی از مشکلات دیگر پیش روی شهرک تخصصی سیر، موضوع محیط زیستی و شیرابههای مربوط به آن بود و بحث دیگر، گلایه سیرکاران سولانی به سبب دوری زمین این شهرک از سولان.
چراکه طبق آمارها بیش از ۶۰ درصد سیر استان همدان در روستای «سولان» تولید میشود. روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان همدان در استان همدان که کشت اکثر مردم سیر است و همین محصول، باعث اشتغالزایی اکثر مردان روستا و ایجاد اشتغال خانگی در این مسیر شده و حتی در زمان کاشت، داشت و برداشت از کارگران روستاهای اطراف استفاده میکنند.
و به گفته رئیس شورای اسلامی روستای سولان، در این محدوده بهواسطه سیر برای چهار هزار نفر شغل ایجاد و برای ۲۰ هزار نفر هم بهصورت غیرمستقیم شغل شده است.
شهرک سیر یعنی ورود دلالان به ماجرا
در این راستا مدیرعامل شرکت تعاونی سیرکاران همدان سیر استان همدان در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: سیر همدان به لحاظ کیفیت حرفهای بسیاری برای گفتن دارد، میتوان سیر همدان را در عرصههای جهانی معرفی و بازار صادراتی مناسبی در این عرصه ایجاد کرد.
حجت الله حیدریان درخصوص ایجاد شهرک سیر در همدان عنوان کرد: اگر شهرک یا خوشهای برای سیر همدان ایجاد شود، زمینه را برای ورود دلالان به موضوع مهیا کردهایم.
وی با تصریح بر اینکه در گذشته این طرح توسط چند نفر قرار بود که اجرایی شود؛ ادامه داد: این طرح شکست خورده است؛ چراکه درآمد آن به جیب دلالان و واسطهها میرود و در این وسط کشاورزان و سیرکاران مجبور هستند که سیرهای خود را با قیمت پایین به این افراد بفروشند.
مدیرعامل شرکت تعاونی سیرکاران همدان سیر استان همدان ضمن انتقاد از این طرح، خواستار بازنگری در آن شد و گفت: هزینههای حمل و نقل سیر تا این شهرک موضوع دیگری است که سیرکاران را با مشکلاتی روبرو خواهد کرد.
مادامی که سیر همدان فاقد بستهبندی، برچسب و سورتبندی مناسب و بدون برند به کشورهای دیگر فرستاده شود، نمیتوان از آن انتظار ارزآوری مناسب را داشت؛ اما ورود سیر همدان د ر چرخه فرآوری نباید موجب کاهش درآمد سیرکاران و دلزدگی آنها از ادامه فعالیت شود.
شهرک سیر اگرچه طرحی مطالعاتی در انتخاب زمین، بحثهای زیست محیطی و پدافندی و غیره را باید به همراه داشته باشد؛ نیاز به ارزیابیهای فنی و البته اجتماعی دیگری نیز دارد؛ اینکه این طرح میتواند موجب ارتقای درآمد سیرکاران شود یا تیغی دو لبه است که دست سیرکاران را میبرد؟