تشخیص محصولات دستکاری شده ژنتیکی و تقلبی در آزمایشگاه های داخلی یکی از لازمه‌ها در ارتقای سلامت غذای جامعه به شمار می‌رود که با فناوری بومی ممکن شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی و فناوری، یکی از لازمه‌های ارتقای سلامت جامعه، تولید فرآورده‌های غذایی سالم و عاری از آلاینده‌های زیست محیطی است. با توجه به این‌که تامین و ارتقای سلامت غذا، در شمار اولویت‌های حمایتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار دارد، از طرح‌های فناورانه و نوآورانه در این حوزه حمایت می‌شود.

بر همین اساس، شرکت‌های دانش‌بنیان، آزمایشگاه‌های تست و ارزیابی و کنترل کیفی محصولات کشاورزی، با تکمیل چرخه مزرعه تا سفره به ارتقای محصولات غذایی و در نهایت ارتقای زندگی جامعه کمک می‌کنند.

یکی از خدمات آزمایشگاهی و فناورانه برای ارتقای محصولات کشاورزی، خدمت تشخیص اصالت محصولات مبتنی بر فرآیند دانش بنیان است. محصولات کشاورزی فراوانی در داخل کشور تولید و یا از خارج از کشور وارد می شود که ضرورت دارد در محیط آزمایشگاهی پایش شوند.

تشخیص فرآورده‌های تقلبی در آزمایشگاه

در این فرآیند انگشت نگاری ژنتیکی برنج نیز ممکن است و در یک آزمایشگاه انجام می شود که بر اساس این آزمایش تقلبی و یا اصل بودن برنج مشخص می شود و حتی می توان به این نتیجه رسید که چه مقدار از محصول برنج مخلوط شده است.

در حالی که تشخیص تقلبی بودن برنج فقط در آلمان صورت می گرفت و صرفاً می توانند سه نمونه برنج را ارزیابی کنند در حالی که برای نخستین بار در جهان، یک شرکت دانش بنیان توانسته است، ۲۰۰ نمونه برنج را مورد ارزیابی قرار دهد و تقلبی بودن یا اصالت آن ها را تشخیص دهد.

شرکت های واردکننده و تولیدی در داخل کشور اگر بخواهند یکی از خدمات ارائه شده در آزمایشگاه را از آزمایشگاه های اروپایی دریافت کنند باید مبلغی در حدود ۷۰۰ دلار پرداخت کنند در حالی که با انجام این آزمایش ها در داخل کشور هزینه شرکت ها به یک پنجم کاهش پیدا خواهد کرد و از سوی دیگر مانع خروج ارز از کشور می شویم.

با فعالیت این شرکت‌ دانش‌بنیان، حدود ۲۵ فرصت شغلی ایجاد شده است که در شرایطی که از توانمندی های داخلی استفاده شود، می‌توان به سمت اشتغال آفرینی بیشتر و صرفه جویی ارزی نیز حرکت کرد. توسعه صنعت غذا و ارتقای کیفیت فرآورده‌های کشاورزی می‌تواند به ارتقای سلامت جامعه کمک کند و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با حمایت از طرح‌های فناورانه این حوزه زمینه را برای ارتقای سلامت غذای جامعه فراهم آورده است