تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۱

اگر شما هم از خودروی شخصی استفاده می کنید لازم است که با مهمترین لوازم یدکی خودرو آشنا باشید و بهترین زمان تعویض آنها را بدانید تا در هنگام رانندگی دچار مشکل نشوید.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، لوازم یدکی قطعاتی است که به هر ماشین و دستگاهی مانند خودرو به صورت جداگانه متصل هستند، معمولاً این لوازم یدکی دارای طول عمر مشخصی هستند و باید آنها را در زمان‌های مناسب تعویض کرد.

ضروری است هر راننده‌ای با مهمترین لوازم یدکی خودرو آشنا باشد و بهترین زمان تعویض آنها را بداند تا در هنگام رانندگی دچار مشکل نشود. لوازم یدکی‌های خودرو چند دسته هستند که از مهمترین آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد؛

قطعات بدنه و تزیینات

اگر از بیرون به یک خودرو نگاه کنید تمام چیزی که می بیند قطعات بدنه آن است؛ حتی درب‌ها، پنجره‌ها، آینه‌ها، سپرها، رینگ چرخ‌ها و … همگی در دسته بندی قطعات بدنه و یا تزئینات قرار می‌گیرند. به طور معمول قطعات بدنه خود به خود و در طول زمان دچار مشکل نمی‌شوند بلکه در اثر ضربه‌های خارجی یا همان تصادفات دچار شکستگی و خرابی می‌شوند پس اگر با احتیاط رانندگی کنید نیازی به تعویض این قطعات ندارید.

در این میان ما قطعات بدنه‌ای که بیشترین مصرف و تقاضا را دارند در زیر به صورت خلاصه ذکر کرده‌ایم.

شلگیر ها

شلگیر ها در دو سمت خودرو و بر روی چرخ‌ها قرار گرفته‌اند و وظیفه آنها جلوگیری از نفوذ هرگونه گل و لای یا آب به داخل موتور است. چراکه نفوذ آب و گل لای در موتور می‌تواند باعث خرابی در قطعات اصلی موتور یا جلوبندی شود. شلگیرها می‌تواند در هر جاده‌ای دچار مشکل یا پارگی شود پس در صورت مشاهده هر گونه خرابی در این قطعه اقدام به تعویض آن کنید.

براکت ها

وظیفه براکت ها این است که با ایجاد فاصله در بین بدنه و سپر از ایجاد مشکل جدی در بدنه خودرو جلوگیری کنند. این قطعات بسیار شکننده هستند و ممکن است در صورت تصادف‌های سطحی دچار مشکل شوند.

سپرها

سپرها تنها در تصادفات شدید دچار مشکل می‌شوند و نیاز به تعویض فوری دارند و در تصادف‌های سطحی و کوچک نیازی به تعویض آنها نیست. وظیفه اصلی سپر همانگونه که از اسمش پیداست سپر شدن در تصادف‌های شدید است تا شدت ضربه را کم کند و آسیب کمتری به مسافر یا خودرو وارد شود.

چراغ و پرژکتور

چراغ‌ها از مهم‌ترین و ضروری‌ترین لوازم یدکی میتسوبیشی یا هر خودرو ی دیگری به به حساب می آیند که نبود یا خرابی آنها می‌تواند ایمنی راننده و مسافرین را به خطر بیاندازد.

چراغ‌های بیرون کابین

چراغ‌هایی که بیرون بدنه قرار دارند می‌توان به مه شکن، چراغ‌های جلو، چراغ‌های عقب، شیرنگ، چراغ‌های خطر، چراغ راهنما، و هدلایت اشاره کرد.

چراغ‌های درون کابین

از چراغ‌هایی که داخل کابین قرار دارند می‌توان به چراغ سقف، چراغ صندوف عقب، چراغ مطالعه سرنشین عقب، چراغ جعبه داشبورد و چراغ پنل جلو راننده اشاره کرد.

سیستم جلوبندی و تعلیق خودرو

قطعاتی که در این بخش از خودرو قرار دارند دارای اهمیت بسیار بالایی هستند. وظیفه سیستم جلوبندی و تعلیق خودرو این است که از ارتعاشات و تکان‌های بیش از حد ماشین در زمین‌های نا هموار جلوگیری کند. قطعاتی چون پمپ کلاچ، کمک فنر، میل موجگیر و سیبک فرمان همگی در این سیستم قرار دارند.

لاستیک چاک دار

لاستیک پلاستیکی در جلو بندی بسیار اهمیت زیادی دارد و البته در معرض فرسودگی نیز قرار دارد. پس لازم است هر چند وقت یک بار آن را بررسی کرده و در صورت نیاز حتماً آن را تعویض کنید.

کمک فنر

کمک فنرها از پرمصرف و پرتقاضاترین قطعات خودرو است. کمک فنرها روی چرخ شما قرار گرفته‌اند و از بالا پایین پریدن ماشین جلو گیری می‌کنند. عمر کمک فنر به طرز رانندگی شما بستگی دارد، اگر در جاده‌های پر دست انداز رفت و آمد می کنیند باید در بازه‌های زمانی کم کمک فنر خود را تعویض کنید.

طبق

طبق‌ها جزو دسته قطعاتی هستند که تحت فشارند و باید هر چند وقت یکبار بررسی و تعویض شوند. به دلیل اینکه طبق‌ها شاسی را به قطعات سیستم تعلیق متصل می‌کنند همیشه تحت فشارند و در اثر زمان خراب و فرسوده می‌شوند.

سیستم رادیاتور و سیستم تهویه

سیستم رادیاتور وظیفه حفظ و متعادل سازی دما در موتور و سیستم تهویه وظیفه متعادل سازی هوای داخل کابین را برعهده دارد. از مهمترین لوازم‌های یدکی این سیستم‌ها می‌توان به کولر و بخاری اشاره کرد.

شما می‌توانید تمام لوازم یدکی های مورد نیاز خودرو را فارغ از نوع خودرو خود از سایت خودرو ای دی بدون دردسر و اطمینان خریداری کنید.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.