خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: پایگاه تحلیلی «۱۹۴۵» در گزارشی به تشدید تنش بین آمریکا و چین پرداخت و به خطر تکرار رخداد بندر پرل هاربر در جریان جنگ دوم جهانی اشاره کرد؛ رخدادی که روز یکشنبه، ۷ دسامبر ۱۹۴۱ اتفاق افتاد و ارتش ژاپن به این بندر در هاوایی حمله کرد و باعث ورود آمریکا به دومین جنگ جهانی شد. ممکن است در جریان سفر پلوسی به تایوان، رخدادی مشابه شکل بگیرد که جنگ را ناگزیر سازد. در ادامه بخشهایی از این گزارش آمدهاست؛
جمله مشهوری وجود دارد که میگوید «کسانی که از تاریخ عبرت نمیگیرند، دوباره آن را تکرار میکنند». «نیل کاووتو» مجری برنامه «فاکس بیزینس» در روز جمعه، این گزینه را بررسی کرد که آیا ایالاتمتحده میتواند به جای درگیر شدن با روسیه به جنگ با چین وارد و بار دیگر با رخدادی همچون «پرل هاربر» روبهرو شود؛ لحظهای که حتی میتواند حملات ۱۱ سپتامبر را تحت الشعاع قرار دهد.
کاووتو این گزینه را با «هری کازیانیس» مدیر مطالعات دفاعی مرکز منافع ملی، در میان گذاشت اما کازیانیس تاکید داشت که اگر ایالاتمتحده مراقب نباشد، مجدداً با یک پرل هاربر دیگر مواجه خواهد شد.
بسیاری نگران این هستند که حمله «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهوری روسیه به اوکراین میتواند آغازگر جنگ جهانی سوم باشد اما با این وجود کازیانیس، این موضوع را به طور کامل رد کرد و گفت: «به احتمال زیاد ما با چین وارد جنگ خواهیم شد».
سفر پلوسی به تایوان نقطه اوج است
ایالات متحده سالها است که با روسیه و چین درگیر جنگ سرد است اما با توجه به اینکه مسکو خود را در جنگ با اوکراین گرفتار کردهاست، به احتمال زیاد قدرت مسکو در صحنه جهانی افزایش نخواهد یافت. با این حال، شرایط پکن بسیار متفاوت است.
سفر «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان میتواند نقطه اوج تیرگی روابط این ۲ کشور باشد زیرا به باور مقامات چین، تایوان استانی جدا شده از این کشور است که در صورت لزوم از طریق اعمال زور سرانجام به سرزمین اصلی بازگردانده میشود. با وجود اینکه انجام سفر به احتمال زیاد دلیل کافی برای آغاز حمله توسط جمهوری خلق چین نیست اما این تصمیم یک اشتباه ناگوار را به همراه خواهد داشت.
دقیقاً ۱۰۸ سال پیش در یک تابستان همچون امروز، سفر به ظاهر بیاهمیت آرشیدوک «فرانتس فردیناند» ولیعهد امپراتوری اتریش-مجارستان به «سارایوو» پایتخت کشور بوسنی هرزگووین باعث ترور وی و آغاز جنگ جهانی اول شد.
کازیانیس تاکید کرد که یک حادثه مشابه میتواند جهان را وارد جنگی هولناکتر کند. اینک جهان در وضعیتی قرار دارد که چندان متفاوتتر از اوایل قرن بیستم نیست زیرا دو بلوک اصلی در مقابل هم صفآرایی کردهاند.
به باور کازیانیس، تاریخ مملو از موقعیتهای مختلفی است که در آن یک قدرت رو به رشد همچون چین وجود دارد که با یک قدرت نسبتاً رو به زوال مانند ایالاتمتحده مواجه میشود. قدرت آمریکا در مقایسه با بعد از جنگ جهانی دوم کاهش یافتهاست.
وی افزود: چینیها به این موضوع واقفند که ایالاتمتحده نمیخواهد پکن برای مدتی طولانی بر منطقه هند و اقیانوس آرام تسلط پیدا کند؛ همین امر باعث ایجاد تنش بین این دو کشور میشود. چینیها دریای جنوبی چین را قلمرو مستقل خود اعلام کردهاند و این یک اقدام بزرگ است.
تبعات هولناک یک اقدام تلافی جویانه
پلوسی ممکن است گرفتار تیراندازی شود اما این بدان معنا نیست که همه افراطیهای چین به دنبال ترور وی هستند. کازیانیس سناریوی ترسناک دیگری را ارائه کرد.
او هشدار داد: فرض کنید چینیها تصمیم میگیرند که یک آزمایش موشکی انجام دهند. حال فرض کنید که تصمیم دارند این موشکها از ۲۰ مایلی سواحل تایوان عبور کنند که به صورت اتفاقی سیستم هدایت یکی از این موشکها از کار میافتد و در شهر «تایپه» فرود میآید؛ اینها احتمالات بسیار واقعی هستند که میتوانند جنگ را آغاز کنند.
کازیانیس افزود: «تایوان نیز به این حملات پاسخ خواهد داد و سپس ایالاتمتحده نیروهای خود را برای حمایت از تایوان به این منطقه فرستاده و وارد جنگ خواهد شد. جنگها اینگونه اتفاق میافتند.»