زیارت امام حسین(ع)، سید و سالار شهیدان، از دور و یا از نزدیک، اهمیت و جایگاه خاصی دارد که در همه ایام مورد سفارش قرار گرفته و البته شک نیست که این امر در ایام پر فیضی چون ماه مبارک رمضان، از ارزش و منزلت بیشتری برخوردار بوده و ثواب بیشتری را نیز به همراه خواهد داشت .
تکرار لعن و نفرین بر ستمگران در این زیارت، موجب پیدایش روحیه ظلم ستیزی در زائر میشود. او با اعلام برائت و نفرت از ستمگران و ابراز محبت به پیروان حق و دوستان خاندان عصمت، پایههای ایمان دینی خود را مستحکم میکند. مگر ایمان چیزی جز حب و بغض در راه خداست؛ "هل الایمان الا الحب و البغض"؟ مؤمن واقعی در برابر ستم، بیموضع نیست، از ستمگر، نفرت و انزجار آشکاری دارد و با مظلوم و جبهه حق، اعلام همراهی میکند: "یا ابا عبدالله! انی سلم لمن سالمکم و حرب لمن حاربکم."
در این زیارت، ریشههای ظلم هدف قرار میگیرند: "فلعن الله امهٔ اسست اساس الظلم و الجور علیکم اهل البیت و لعن الله امهٔ دفعتکم عن مقامکم و ازالتکم عن مراتبکم التی رتبکم الله فیها." ستمی که در عاشورا تحقق یافت، در قلب تاریخ ستم، ریشه دارد. این ظلم، یک حلقه از حلقههای ستمی است که با انحراف مسیر اصیل خلافت آغاز شد.
در زیارت عاشورا آمده است: "فاسئل الله الذی اکرمنی بمعرفتکم و معرفهٔ اولیائکم و رزقنی البرائهٔ من اعدائکم، ان یجعلنی معکم فی الدنیا و الآخرهٔ و ان یثبت لی عندکم قدم صدق فی الدنیا و الاخرهٔ." زائر پس از آن که به حق معرفت پیدا کرد و ستم و ستمگر را شناخت و از آنان دوری جست، با ثبات قدم در مکتب خاندان عصمت و پیروی عملی از آنان، خود را در مسیر سعادت دنیا و آخرت قرار میدهد، یعنی، اسوهها و الگوهای هدایت را که از سوی خداوند منصوب شدهاند سرمشق خود قرار میدهد و همگامی با آنان را میطلبد .
حداقل ده بار سلام بر حسین بن علی(ع) با عناوین بسیار تأثیرگذار بر فکر و روان زیارت کننده دیده میشود، مانند:
السلام علیک یا ابا عبدالله، السلام علیک یا ابن رسول الله، السلام علیک یا ابن أمیر المؤمنین وابن سید الوصیین، السلام علیک یا ابن فاطمة سیدة نساء العالمین، السلام علیک یا ثار الله و ابن ثاره والوتر الموتور.
و تکرار این سلام در تمام متن زیارت و پرداختن به سلام ویژه به تعداد صد بار و در هر بار سه «سلام» بر حسین و یاران حسین و فرزندان حسین، به تعمیق ارتباط و ایجاد احساسی ویژه و نشان دهنده وابستگی کامل به امام شهیدان میانجامد که در هیچ زیارت دیگری دیده نمیشود.
ماه مبارک رمضان، فرصت مغتنم و ارزشمندی برای استمرار برخواند زیارت عاشورا و کسب فیوضات معنوی حاصل از آن است .