خبرگزاری مهر - گروه استانها: در آستانه آخرین سفر رئیس جمهور در دور اول سفرهای استانی مردم کرمان در بخشهای مختلف مطالبات خود را مطرح میکنند و رفع مشکل بی آبی یکی از مهمترین خواستههای مردم است.
استان کرمان بزرگترین استان کشور است که یک سوم باغها کشور را در خصوص جای داده و بخش قابل توجهی از محصولات جالیزی کشور نیز در این استان تولید و روانه بازار میشود، کرمان به خصوص در زمینه تولید محصولات کشاورزی خارج از فصل در طول زمستان جایگاه ویژه در تأمین مواد غذایی در کشور و حتی صادرات دارد.
اما در کرمان در بهترین حالت بارندگی دراز مدت ۱۲۴ میلیمتر در سال است که سالهاست این عدد محقق نشده و خشکسالی و تغییرات گسترده اقلیمی به چالش جدی مردم تبدیل شده است.
در کرمان در بهترین حالت بارندگی دراز مدت ۱۲۴ میلیمتر در سال است که سالهاست این عدد محقق نشده و خشکسالی و تغییرات گسترده اقلیمی به چالش جدی مردم تبدیل شده است
هر چند در گذشته نسبت به بروز پدیده خشکسالی در کرمان تذکر داده میشد اما حالا استان با بحران بی آبی در زمینههای شرب، کشاورزی، صنعت و معدن مواجه شده است و وضعیت به گونهای رقم خورده که تغییرات اقلیمی گسترده در استان روی داده است و موجب بروز تنشهای جمعیتی و مهاجرتهای گسترده از روستا به شهر شده است به طوری که بیش از ۶۰ روستا در شرق استان کرمان به کلی از سکنه خالی شده است.
آب به یزد رسید اما کرمان هنوز تشنه است
طی دولتهای گذشته با سفر مسئولان مختلف وعدههای زیادی برای حل مشکل بی آبی در استان کرمان داده شده است اما همه این وعدهها بی نتیجه مانده است به طوری که در آخرین مورد که انتقال آب خلیج فارس به فلات مرکزی ایران بوده است آب خلیج فارس از هرمزگان به یزد رسیده اما طی سه سال گذشته مسئولان و نمایندههای کرمان در مجلس هنوز نتوانستهاند اعتبار مورد نیاز برای انتقال بخشی از این آب برای رفع چالش آب شرب شمال استان جذب کنند و هر روز شعار و وعدههای جدیدی در این زمینه داده میشود.
حالا مردم استان کرمان که بخش قابل توجهی از آنها کشاورز هستند و یا شغلی در ارتباط با کشاورزی دارند امید دارند مشکل بی آبی در کرمان در دولت سیزدهم و با اقدامات انقلابی این دولت رفع شود.
طرحهای بی ثمر بر زمین ماندهاند
طرحهای زیادی مانند انتقال آب از بهشت آباد، ایجاد چاه عمیق، انتقال آب از سد صفارود، طرح سازگاری با آب، طرح باروری ابرها و… در دستور ار قرار گرفته است و در نهایت هیچ آوردهای برای استان به همراه نداشتهاند و طی این مدت برداشت سالانه ۱.۱۲ میلیارد مترمکعب آب از سفرهای آب زیر زمینی کرمان ادامه داشته و حالا بسیاری از آب خوانهای کرمان از آب خالی شده است.
آخرین طرح اجرا شده نیز انتقال آب از خلیج فارس به کرمان و در نهایت یزد بوده است که این طرح نیز لب مردم استان را تر نکرده و گرهای از مشکل خشکسالی مردم برطرف نکرده است.
طی ۳ سال اخیر مردم بارها از زبان نمایندههای مجلس شنیدهاند که با انتقال خط لوله آب خلیج فارس به شمال استان چالش بی آبی رفع میشود اما عملاً هیچ اقدامی طی این مدت انجام نشده و همه چیز در حد وعده مانده است.
باغهای پسته در حال خشک شدن است
محمد اقبال زاده یکی از پسته کاران شمال استان کرمان است که به خبرنگار مهر میگوید: مطالبه اصلی ما از دولت سیزدهم رفع مشکل بی آبی است.
وی میگوید: بسیاری از کشاورزان مجبور به خشک کردن زمینهای کشاورزی هستند تا بتوانند زمینهای پر بار تر خود را حفظ کنند و به همین دلیل هکتارها باغ پسته و محصولات دیگر کشاورزی به کلی خشک شده است.
سیلابها مهار نمیشوند
وی میافزاید: سیل اخیر در کرمان نیز چاره ساز نبوده چون عملاً سیل راهی کویر شد و فقط خسارت بر جای گذاشت.
این کشاورز گفت: در برخی از مناطق کشاورزان برای حفظ زمینهای کشاورزی آبرسانی سیار میکنند و با هزینه شخصی و با تانکر آب را به زمین کشاورزی منتقل میکنند و در اینجا آبیاری مکانیزه انجام میدهند.
وضعیت در شرق کرمان بسیار بدتر است در برخی از مناطق شرق کرمان از جمله ریگان حتی یک قطره باران نیز بر زمین نباریده است.
نخلستانهایی که سراب میشوند
حسن بیرقی، یکی از خرماداران فهرج است که به خبرنگار مهر میگوید: آبی برای آبیاری نخلستانها وجود ندارد، بسیاری از کشاورزان نخلهایشان به کلی خشکیده است.
وی میگوید: قناتها هر سال کم آب تر میشود و رودخانهها نیز به کلی خشک شدهاند، هر سال سیلی گسترده از جنوب کرمان به سمت ریگان میآید و راهی کویر میشود اما هیچ برنامهای برای مهار این حجم گسترده از آب وجود ندارد، میشد در بیابانهای این منطقه چاه نیمههایی احداث شود و آب سیل در آنها ذخیره شود اما دریغ از برنامه ریزی برای استحصال این آبها.
وی میگوید: سد نساء را در شرق کرمان احداث کردند که مشکل کشاورزان حل شود اما هیچ آبی از این سد به شرق کرمان نمیرسد و همان آب راههای هم که از رودخانههای فصلی به شرق استان میآمد به کلی خشک شده است.
وی از دولت سیزدهم خواست فکری اساسی برای رفع خشکسالی در کرمان انجام دهند و برنامه واقعی برای این مساله بر مبنای زمان بندی داشته باشد تا مردم از این حجم زیاد مشکلات رهایی یابند.
در جنوب کرمان که کشاورزان دومین قطب ایجاد مرکبات را ایجاد کردهاند و در زمینه تولید پنج محصول جالیزی گوی سبقت را از سایر استانها ربودهاند نیز وضعیت بحرانی است.
در جلگه سبزواران مردم آب خوردن ندارند
در این منطقه بیشترین سطح زیر کشت خرما در کشور دیده میشود اما در عمل مردم برای آبیاری منظم زمینهای کشاورزی با مشکل رو برو هستند در اینجا هم سد جیرفت وجود دارد اما نکته جالب اینکه این سد هیچ تأثیر ملموسی در زمینه آبیاری کشاورزی ندارد و شبکه توزیع آب کشاورزی در پایین دست نیمه کاره رها شده است.
وضعیت در برخی از روستاهای شهرستانهای جنوبی استان به گونهای است که آب شرب نیز وجود ندارد.
دقیقاً در روستاهایی که در اسفند ماه سال گذشته با سیلاب گسترده مواجه شدهاند و در چند روز قبل نیز درگیر سیلاب شدند آبی برای آشامیدن نیست و همه آب سیلاب نیز راهی بیابانها و شوره زارها میشود.
سدهای بی ثمر برای کشاورزان
محمد عباسی در این زمینه به خبرنگار مهر میگوید: کشاورز برای کشاورزی به آب نیاز دارد اما نه باران می بارد و نه آب سد جیرفت به اینجا میرسد، رودخانههای فصلی نیز آب ندارد در عوض با هر سیلی سیلابی گسترده ایجاد میشود و خسارتهای زیادی به جای میگذارد و حتی سفرههای آب زیرزمینی سیراب نمیشود.
وی میافزاید: روزگاری در اینجا چاههای آرتزین وجود داشت و آب تا یک دهه قبل از زیر زمین میجوشید اما آنقدر برداشتهای بی حساب و کتاب انجام شد که حالا آبهای چاههای عمیق شور شده است.
وی با ابراز نگرانی از ایجاد سد بر روی سر شاخههای هلیل رود افزود: این طرح میتواند همین میزان آب ناچیزی که در جنوب کرمان وجود دارد را نیز از بین ببرد.
وی از دولت سیزدهم خواست فکری اساسی برای تأمین آب مردم در جنوب کرمان و نجات اقتصاد کشاورزی اتخاذ کند.