احداث کاخ جشنواره فیلم فجر، رایزنی برای اکران "سنتوری"، مهمانان خارجی "سینما حقیقت"، افتتاح نمایشگاه قرآن کریم، نماسازی سینما آزادی، بلاتکلیفی "اتوبوس شب" و باز هم "پرسپولیس" از سایه روشن‌های فرهنگ و هنر در هفته گذشته هستند.

به گزارش خبرنگار مهر، احداث کاخ جشنواره فیلم فجر در پارک ملت را باید مهمترین خبر فرهنگی هفته گذشته محسوب کرد. یک مجموعه سینمایی با کاربری کاخ جشنواره در بزرگترین مجتمع علمی فرهنگی کشور در پارک ملت تهران ایجاد می شود.

این مجموعه از جمله طرح های قابل توجه در حوزه سالن سازی سینمایی و بازسازی سینماها در دو سال اخیر است و به دلیل قرار گرفتن در محیط مناسب و دسترسی مطلوب با چهار سالن اصلی و سالن های VIP تأثیری عمده بر ارتقاء کیفی و استانداردهای فضاهای سینمایی تهران و کشور خواهد داشت و می تواند به عنوان کاخ جشنواره مورد استفاده قرار بگیرد.

این مجموعه در زمینی به وسعت شش هزار متر مربع است که در پارک ملت قرار دارد و با 15 هزار متر مربع زیربنا با نمای تمام شیشه ای به صورت مکعبی متغیر و قوسی شکل بنا می شود و ارتفاع آن از درختان سطح پارک بلندتر نخواهد بود. ساخت این مجموعه سینمایی به صورت جدی از اسفندماه پارسال آغاز شده و تا بهمن ماه امسال به بهره برداری می رسد.

بی سابقه بودن چنین اقدامی در ایران با گذشت سالیان متمادی که جشنواره های جهانی چون کن، ونیز و ... صاحب کاخ مخصوص هستند را باید به فال نیک گرفت و سرعت لاک پشتی در رسیدن به مولفه های فرهنگی جهان را با خوش بینی نظاره کرد.

"سنتوری"

* به نظر می آید پرونده فیلم "سنتوری" هیچگاه بسته نخواهد شد و تا زمان اکران، این فیلم هر هفته خبرساز می شود. تهیه‌کننده فیلم سینمایی "سنتوری" از آغاز مذاکرات خود و داریوش مهرجویی با وزیر ارشاد برای اکران این فیلم خبر داد. فرازمند اعلام کرد طبق ماده پنج آئین‌نامه اکران، وزیر ارشاد یا معاون ایشان می‌توانند از اکران یک فیلم جلوگیری کنند، اما وی به همراه مهرجویی در تلاش برای جلب رضایت وزیر ارشاد و معاون سینمایی هستند تا هر چه زودتر مشکلات "سنتوری" مرتفع شود.

با توجه به اینکه "سنتوری" آخرین ساخته مهرجویی دو روز پیش از نمایش عمومی در سینماها از اکران کنار گذاشته شد و به گفته محمدحسین صفار هرندی وزیر ارشاد فعلاً غیرقابل نمایش است، باید دید وزیر ارشاد از مواضع خود کوتاه می آید یا فرازمند و مهرجویی دست از تلاش برمی دارند.

* برگزارکنندگان نخستین جشنواره بین‌المللی مستند ایران در تلاش برای تأکید بر وجهه جهانی جشنواره سینما حقیقت تاکنون از 100 مهمان خارجی برای شرکت در آن دعوت کرده‌اند. مهمانان خارجی جشنواره از میان فیلمسازان، مدیران جشنواره های خارجی و تعدادی از شرکت های خریدار و فروشنده فیلم انتخاب شده اند.

ژان لوک گدار، ویم وندرس، جوزف لوزی، موریس پیالا، ساموئل فولر، سرگئی پاراجانف، کن لوچ، ژان روش و ژرار گوران در کنار چند فیلمساز برجسته جهانی دیگر از جمله مهمانانی هستند که به جشنواره مستند "سینما حقیقت" دعوت شده‌اند. با توجه به اینکه طبق رسمی نانوشته معمولاً اسامی هنرمندان معتبر خارجی به عنوان مهمان یا ... در کشورمان بیش از هر چیز وجه تبلیغاتی و دور از واقعیت دارد (مانند آمدن مایکل مور و الیور استون به ایران)، امیدواریم با حضور این سینماگران معتبر جهانی طلسم شکسته شود.

* هفته گذشته پانزدهمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم در مصلای تهران آغاز شد. این نمایشگاه از 18 بخش تشکیل شده شامل خادمان قرآن کریم، الکترونیک، نشر مکتوب، دانشگاهی، آموزش، ترجمه، عفاف و حجاب، کودک و نوجوان، بین الملل ... و زیتون سبز که به مقاومت لبنان و فلسطین و مردم مسلمان جهان می پردازد.

همچنین مراسم بزرگداشتی با حضور اساتید حوزه و دانشگاه برای سه خادم قرآن کریم که امسال از دنیا رفتند (مرحوم آیت الله مشکینی، مرحوم استاد اربابی و مرحوم آیت الله معرفت) و تجلیل از مسن ترین خادمان برگزار می شود. پخش زنده تلویزیونی از شبکه بین المللی به سه زبان انگلیسی، عربی و فارسی از دیگر برنامه های این نمایشگاه است.

* هفته گذشته بهروز غریب پور اعلام کرد اجرای اپرای عروسکی "رستم و سهراب" در مراسم افتتاحیه هشتادمین سالگرد تئاتر عروسکی اوکراین در شهر کیف به دلیل مشکلات مالی منتفی شد. وی در این خصوص گفت: "هیچیک از پیگیری ها به نتیجه نرسید و جای دریغ است که نام فردوسی و ایران به دلیل مبلغی بین 15 تا 20 میلیون تومان از عرصه شکوهمندی چون فستیوال اوکراین حذف شد."

غریب پور همچنین توضیح داد که به دلیل یک سفر بین المللی که پیش از این انجام شده، اداره کل هنرهای نمایشی نمی توانست حمایت مالی از این سفر به عمل آورد چون موظف به رعایت عدالت میان تمام گروههای نمایشی است و مبلغی هم که شهرداری برای این منظور در نظر گرفته کافی نبوده است. این کارگردان تئاتر در ادامه مقایسه هوشمندانه ای بین گروه عروسکی آران و یک تیم ملی جهت کسب افتخار و اعتبار جهانی انجام داده است.

* آغاز نماسازی سینما آزادی را باید اتفاقی فرخنده قلمداد کرد که هفته گذشته به وقوع پیوست. مدیر عامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران در این خصوص گفت: "ساختمان از نظر اسکلت بندی به پایان رسیده و اکنون در حال نصب تجهیزات و نماسازی سینما آزادی هستیم. این سینما 22 بهمن امسال افتتاح و آماده بهره برداری می شود." یعنی روز اختتامیه جشنواره فیلم فجر و به این ترتیب باید یکسال دیگر منتظر برگزاری جشنواره فجر در سینما آزادی بمانیم!

این پروژه شامل پنج سالن نمایش فیلم، پارکینگ، واحدهای اداری و تجاری است و در زمینی به مساحت 800 متر با 9 هزار مترمربع زیربنا در حال ساخت است. سینما آزادی 29 فروردین سال 76 دچار حریق و ساختمان آن نیز بلافاصله تخریب شد. شهرداری تهران از چهارم اردیبهشت 85 ساخت مجدد آن را از سر گرفت و شهردار تهران در مراسم کلنگ زنی این پروژه قول داد جشنواره فجر سال 86 در این سینما برگزار شود.

* از سوی هیئت وزیران مبلغ 39 میلیارد ریال برای افزایش پوشش شبکه های تلویزیونی در اختیار سازمان صدا و سیما قرار گرفت. هیئت وزیران به پیشنهاد معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور این مبلغ را از محل اعتبار هزینه های پیش بینی نشده سرمایه ای قانون بودجه سال 86 برای کمک به ایجاد و افزایش پوشش شبکه های تلویزیونی در نقاط فاقد پوشش سراسری در اختیار سازمان قرار داده و مصوبه آن از سوی معاون اول رئیس جمهور برای اجرا ابلاغ شده است.

* دوشنبه هفته گذشته در خبرها آمد که فیلم سینمایی "اتوبوس شب" ساخته کیومرث پوراحمد از چهارشنبه این هفته یا هفته آینده روی پرده سینماها می‌رود. این خبر در حالی اعلام شد که پیشتر گفته شده بود "اتوبوس شب" به احتمال فراوان از فیلم‌های اکران عید فطر امسال است. سایت خبری سیمافیلم نیز با ارسال نمابری از تغییر زمان اکران این فیلم به دلیل همزمانی نمایش آن با فیلم‌های "دست‌های خالی" و تراکم اکران عید فطر خبر داد.

اما روز بعد مدیر پخش فیلمیران که اعلام کرده بود: "اکران قریب‌الوقوع "اتوبوس شب" حتمی است، اما مشخص نیست این هفته باشد یا هفته آینده"، از قطعی نبودن اکران فیلم سینمایی "اتوبوس شب" خبر داد و گفت: "تاکنون هیچ چیز قطعی نشده و حتی ممکن است این فیلم چهارشنبه هفته آینده هم اکران نشود." در چنین شرایطی که مدیر پخش یک فیلم نمی تواند قطعیتی از اکران یک فیلم در همین هفته بدهد، در نظر بگیرید تکلیف تهیه کننده و کارگردان برای تبلیغات فیلم چگونه است.

* این روزها عنوان فیلم های ضدایرانی در سطح جهانی کاربرد زیادی پیدا کرده است. هر چند ایران توانست مانع نمایش انیمیشن "پرسپولیس" در جشنواره فیلم بانگوک شود، ولی خبرهای بعدی حاکی از رویکرد پذیرنده به این فیلم در دیگر کشورهاست.

هفته گذشته فرانسه این انیمیشن ساخته مشترک مرجان ساتراپی و ونسان پارانو را به عنوان نماینده خود در بخش بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان هشتادمین دوره اسکار معرفی کرد. "پرسپولیس" که توانست جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره فیلم کن را به طور مشترک از آن خود کند، در فرانسه مورد استقبال منتقدان و تماشاگران قرار گرفت و فروش آن در مجموع 9 میلیون دلار بود.