مهران زینلیان در گفتوگو با خبرنگار مهر در خصوص موضع استان نسبت به فعالیت هشت معدن سنگ تراورتن در روستای جوشقان- استرک از توابع شهرستان کاشان که فعالیت مخرب آنها سبب آسیب به آبخوان کارستی منطقه شده است، اظهار داشت: طی جلسه شورای معادن استان در تیرماه سال جاری مصوب و مقرر شد که اداره صنعت، معدن و تجارت اصفهان براساس ذخایر معدنی باقیمانده برای هشت معدن موجود در منطقه حداکثر ظرف مدت ۲ هفته از ابلاغ این صورتجلسه بررسیهای لازم و کارشناسی انجام دهد و چهار معدن که براساس محدودههای معدنی مندرج در پروانه بهره برداری آنها ذخایری برای آنها باقی نمانده و غیر فعال هستند به منظور طی مراحل قانونی و تحویل و تحول عرصههای مورد بهره برداری اقدام کنند.
وی ادامه داد: اداره کل صمت به بهرهبرداران چهار معدن معتبر و مجاز دیگر در منطقه که دارای ذخیره معدنی و فعال هستند باید ابلاغ کند که براساس مصوبات جلسه ۲۳ شهریور سال گذشته در محل دادگستری شهرستان کاشان، ملزم به انجام الزامات تعیین شده در متن صورتجلسه هستند و لازم است براساس آن در یک بازه زمانی چهارساله حداکثر تا پایان سال ۱۴۰۵ هر سال به میزان ۲۵ درصد از میزان استخراج سالیانه مندرج در پروانه بهره برداری خود کاهش داده و تا آن زمان به مرور تعطیل شوند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان با اشاره به اینکه در جلسه شورای معادن مقرر شد کمیتهای کارشناسی با محوریت اداره صمت و دستگاههای متولی از جمله شرکت آب منطقهای اصفهان، فرمانداری شهرستان کاشان، اداره کل محیط زیست، نماینده دادستان عمومی وانقلاب کاشان، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری، سازمان زمین شناسی و نیز نظام مهندسی معدن ظرف مدت ۳ هفته از ابلاغ مصوبه از مجموعه معادن جوشقان استرک بازدید کنند، ابزار داشت: هنوز گزارشی از نتیجه بازدید کمیته به ما اعلام نشده در حالی که میبایست ضمن بازدید این کمیته از مجموعه معادن منطقه، الزامات را به بهره برداران ابلاغ میکردند تا ضمن امتناع از بهره برداری بیش از سطح تعیین شده از هر گونه پیشروی به سمت پایین و آبخوان اکیداً خودداری کنند.
معادن باید نسبت به ساماندهی و بازگرداندن عرصهها زودتر اقدام کنند
زینلیان با تاکید بر اینکه ساماندهی و فرآیند باطل برداری و ضایعات ناشی از بهره برداری معادن از روستای جوشقان استرک طبق مصوبه شورای معادن ضروری است، تصریح کرد: معدن داران باید نسبت به تسطیح، بازسازی اراضی و بازگرداندن عرصههای بهره برداری شده هر چه سریعتر اقدام کنند.
وی افزود: بر اساس مصوبه شورای معادن که با حضور استاندار محترم برگزار شد، دستگاههای متولی باید هر چه سریعتر سطح عملیات برداشت و استخراج به تفکیک هر یک از ۴ معدن موجود در منطقه را با در نظر گرفتن موضوع مهم عدم آسیب به آبخوان تا سال ۱۴۰۵ تعیین کنند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان تاکید کرد: کنترل و نظارت بر معادن بر عهده ادارات کل صنعت، معدن و تجارت و منابع طبیعی استان بوده و لازم است در این خصوص ضمن انجام اقدامات مدیریتی، گزارش سالانه فعالیت چهار معدن فعال به شورای معادن ارسال شود.
به گزارش خبرنگار مهر، هشت معدن تراورتن در اطراف روستاهای جوشقان و استرک از دهه ۸۰ تاکنون فعالیت میکنند. این معادن به اشخاص حقیقی و حقوقی واگذار شده است.
روستای جوشقان به فاصله ۲۴ کیلومتری از مرکز شهر کاشان و در مسیر کاشان به مشهد اردهال قرار گرفته. این روستا با حدود دو هزار جمعیت، دارای آب و هوایی گرم و خشک و درجه حرارت آن در تابستان بین ۲۰ تا ۳۰ و در زمستان از منفی ۵ تا ۱۸ درجه بالای صفر متغیر است. چشمههای ثلاثه و بارینجه از جمله چشمههای معروف روستای جوشقان- استرک به شمار میروند.