رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: اولین سری سامانه‌های پیشرفته گاما با کار سیستمی مهندسی و طراحی به نمونه معیار رسیده که فردا رونمایی از این دستاوردها انجام خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی امشب (چهارشنبه) در گفتگوی تلویزونی با اشاره به اقدامات یک‌ساله سازمان تحت ریاست خود گفت: سال اول را با ساخت انواع ماشین‌های سانترفیوژ و غنی‌سازی با غنای ۲۰ درصد و بالاتر و ۶۰ درصد سپری کردیم.

وی افزود: نکته حائز اهمیت در بخش اقدام راهبردی بود که قابلیت سازی را به لحاظ کمی و کیفی به گونه‌ای انجام دهد که طبق زمان بندی بتواند مزاحمت‌هایی را که در قالب تحریم‌های ظالمانه بر کشور به وجود آمده و تحمیل شده را به صورت کاملاً مؤثری خنثی کند و قوت و ظرفیت تیم مذاکره کننده را برای پیشبرد اهداف، جهت خاتمه تحریم‌ها افزایش دهد.

معاون رئیس جمهور تصریح کرد: محور دوم فعالیت‌ها، کار کاملاً نو و متفاوتی بود که ما سند جامع راهبردی سازمان را به صورت کاملاً گسترده طراحی کردیم و تدوین سند را به صورت واقع بینانه انجام دادیم و به نوعی بلندپروازانه بود.

وی ادامه داد: یکی از آسیب‌های سازمان، عدم وجود چشم انداز کمی و کیفی در زمینه‌های مختلف بود.

اسلامی گفت: محور سوم نیز موضوع توسعه فناوری هسته‌ای در اقتصاد و زندگی مردم بود که ما تحت عنوان توسعه کاربرد پرتوها از آن نام می بریم.

وی افزود: پرتودهی در حجم محدودی صورت می‌گرفت و امروز ما در بخش کشاورزی و صنعتی از آن بی نصیب هستیم. با توجه به اینکه کشور تحریم است و این سامانه‌ها را به ما نمی‌فروشند، توانستیم با ایجاد ظرفیت دانش بنیان، اولین سری سامانه‌های پیشرفته گاما را ظرف این مدت با کار سیستمی مهندسی و طراحی به نمونه معیار برسیم و در همین هفته دولت از فردا رونمایی از این دستاوردها را انجام خواهد شد.

اسلامی گفت: محور چهارم نیز در حوزه‌ی اکتشاف معادن بود.

رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: امروز مؤلفه‌های قدرت در علوم و فناوری پیشرفته از جمله هسته‌ای، هوافضا و فناوری اطلاعات خلاصه شده است.

وی افزود: دستیابی به این مؤلفه‌های قدرت در سلطه و انحصار ابرقدرت‌ها قرار گرفته است. به خصوص هوا فضا و هسته‌ای که به شدت تحت کنترل قرار دارد.

اسلامی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدای انقلاب مسیر عزت را انتخاب کرده است و سلطه را برنمی‌تابد به همین دلیل تاکنون به اشکال گوناگون برای آن مزاحمت ایجاد کردند.

وی افزود: به عنوان مثال راکتور تهران برای تولید رادیودارو نیازمند سوخت با غنای ۲۰ درصد است که بوسیله‌ی آن بتوانیم به بیماران سرطانی رسیدگی کنیم که این سوخت را به ما تحویل ندادند. از بیماران سرطانی دیگر چه چیزی حقوق‌بشری تر است که به ما تحویل ندادند.

وی افزود: اگر چرخه سوخت نداشتیم و دانشمندان هم قادر نبودند سوخت ۲۰ درصد را تولید کنند و کشور محروم بود، طبیعی است که آثار زیادی را بر سلامت جامعه ایجاد می‌کرد.

اسلامی تاکید کرد: از دهه ۷۰ افراد و شرکت‌های مختلف را به بهانه‌های دیگر تحریم کردند.

ادبیات رژیم صهیونیستی از بین بردن برنامه هسته‌ای ایران است

معاون رئیس جمهور گفت: ادبیات رژیم صهیونیستی از بین بردن برنامه هسته‌ای ایران است و با همین نگاه خرابکاری و دانشمندان ما را ترور می‌کنند. چون این برنامه اقتدار آفرین است.

وی افزود: ایران عضو پادمان است و آن را امضا کرده است و آژانس نیز بر کلیه فعالیت‌های ایران نظارت دارد. اگر در قانون اجرای راهبردی گامی برمی‌داریم و اقداماتی را انجام می‌دهیم، آن تکلیف قانونی است که ما باید انجام دهیم که طرف مقابل را وادار به لغو تحریم‌ها کنیم.

اسلامی تاکید کرد: آژانس یک اساسنامه دارد که طبق آن باید رفتار کند. پادمان را ما امضا کردیم و عضو ان‌پی‌تی و به آن پایبند هستیم. در همان چارچوب هیچ فعالیت هسته‌ای در جمهوری اسلامی ایران نیست که از روز نخست با آژانس هماهنگ نشده باشد و آژانس از آن مطلع نباشد.

وی افزود: دوربین‌های اضافه و سیستم‌های اندازه گیری اضافه، حاصل سند توافق برجام است.

معاون رئیس جمهور گفت: در برجام پذیرفتیم که فعالیت‌هایمان را محدود کنیم، سرعت حرکتمان را پایین‌تر بیاوریم و آژانس با شدت بیشتری نظارت کند و در ازای آن، در مقابل این حرکت اعتماد ساز ما، تحریم‌ها را لغو کنند.

وی افزود: غرب به تعهداتش عمل نکرد و از برجام خارج شد و همچنین مزاحم دیگران نیز شد و اجازه نداد شرکت‌ها با ایران همکاری کنند. انتظار دارید که ما همه آن تعهدات داخل آن معاهده را که غرب از آن خارج شده است را پایبند باشیم؟

اسلامی گفت: دوربین‌ها به لحاظ حقوقی پادمانی نیست و دوربین‌های توافق برجام است وقتی از این معاهده خارج شدند پس دلیلی بر ادامه فعالیت آن‌ها ندارد.

وی افزود: در آستانه نشست شورای حکام مدیرکل به اسرائیل سفر کرد و وقتی ادبیات مدیرکل با ادبیات صهیونیستی یکی می‌شود، تعقیب کردن خواسته‌های صهیونیست به معنی دخالت خارجی و دخالت غیرقانونی در فرآیند تصمیم‌گیری آژانس است. جمهوری اسلامی ایران هیچ سایت معرفی نشده ندارد و این مکان‌ها چیز جدیدی نیست.

اسلامی گفت: نیروگاه بوشهر تاکنون ۵۲ میلیون کیلووات ساعت برق تولید و به شبکه ارسال کرده است که ارزش آن به عنوان یک انرژی پاک، معادل ۸۵ میلیون بشکه نفت صرفه جویی است.

وی افزود: در سواحل جنوبی کشور پروژه‌های نیروگاهی جدیدی در حال مکان‌یابی است.

رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: در بحث راکتورهای تحقیقاتی و نیروگاه‌های بومی، برنامه‌ای داریم که کشور را به یک کشور نیروگاه ساز مقتدر تبدیل کنیم و با توجه به ظرفیت‌هایی که در صنعت کشور داریم بتواند نقش آفرینی خودش را افزایش دهد.

وی افزود: کشورهایی که چرخه سوخت آن‌ها کامل است بسیار محدود هستند و این در انحصار ابرقدرت‌ها است و جزو حداکثر ده کشور این موضوع هستیم.

اسلامی در پایان گفت: در موضوع ساخت نیروگاه نیز شروع به نهادسازی و ظرفیت سازی کردیم.