بیرجند-مدیرکل امور عشایری خراسان جنوبی اعتبار مصوب سفر اول رئیس جمهور به حوزه عشایر استان را ۱۴۳ میلیارد تومان اعلام کردو گفت: با تخصیص کامل اعتبار، آبرسانی پایدار ۷۵ درصد افزایش می یابد.

مهدی عصمتی پور در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: با وجودخشکسالی‌های چندین ساله در استان، طبق برآوردهای صورت گرفته، عشایر از شهریور پارسال تاکنون موفق به تولید ۵ هزار و ۱۰۰ تُن شیر و فرآورده‌های لبنی، ۶۰۰ تُن کرک، مو و پشم و همچنین ۶ هزار و ۲۰۰ تن گوشت قرمز شده‌اند.

وی خشکسالی را یکی از مهمترین معضلات در استان برشمرده و افزود: با توجه به کاهش شدید نزولات آسمانی، از مجموع ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار مراتع خراسان جنوبی، ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار که ۴۰ درصد مراتع استان است در اختیار عشایر بوده که این مراتع از نوع درجه دو و سه و فقیر است که بر اثر خشکسالی ۸۰ درصد علوفه آن از بین رفته است.

وی ادامه داد: عشایر بیشتر نیاز دام خود را از مراتع تأمین می‌کنند، ولی در سال جاری به دلیل فقر شدید مراتع و عدم رویش علوفه، دام عشایر ۱۰۰ درصد به صورت دستی تغذیه می‌شود که این موضوع هزینه‌های سنگینی بر روی دست عشایر گذاشته است.

وی با بیان اینکه جمعیت عشایر استان بر اساس سرشماری جدید ثبتی مبنایی ۱۷ هزار ۲۸۷ خانوار و برابر با ۷۲ هزار و ۲۶۷ نفر است، گفت: این تعداد بیش از ۱۰ درصد جمعیت کل استان و حدود ۷ درصد عشایر کشور است.

مدیر کل امور عشایر خراسان جنوبی بیان کرد: با پیگیری استاندار و نمایندگان استان و نگاه ویژه‌ی دولت به حوزه عشایر اعتبارات خوبی به استان تخصیص داده شد.

وی اعتبار مصوب سفر اول رئیس جمهور به حوزه عشایر استان را ۱۴۳ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: این اعتبار برای تکمیل هفت طرح بزرگ آبرسانی پایدار جامعه عشایری استان و طرح‌هایی که کار مطالعات آن به پایان رسیده بود اختصاص یافته است.

وی افزود: از این رقم ۲۶ میلیارد تومان به استان تخصیص یافته است که در تجهیز ۹ حلقه چاه آب شرب، مرمت و بهسازی ۶ رشته قنات، خرید ۴ دستگاه تانکر آبرسانی و آبرسانی به محلات عشایر و تکمیل پروژه انتقال آب پایدار چاه مسافر و خواجه منجیکو هزینه شده است.

وی اضافه کرد: هم اکنون نزدیک به ۵۷ درصد جامعه عشایر خراسان جنوبی از آبرسانی پایدار بهره مند هستند و با تخصیص اعتبارات سفر استانی رئیس جمهور این مقدار به حدود ۷۵ درصد افزایش خواهد داشت.

عصمتی پور افزود: تأمین آب شرب مورد نیاز انسان و دام عشایر یکی از پروژه‌های مستمر این اداره کل می‌باشد که متأسفانه با توجه به گذشت ۲۰ سال خشکسالی و کم بارانی عمده چشمه‌ها و چاه‌های مالداری که از منابع اصلی تأمین آب جامعه عشایری هستند خشک و کم آب شده‌اند بنابراین طی یکسال اخیر ۱۹۸ هزار و ۷۲۰ متر مکعب آب، برای ۷ هزار و ۶۰۰ خانوار عشایری استان تأمین شده است.

مدیرکل امور عشایر استان اعطای تسهیلات بانکی بلند مدت و ارزان قیمت را یکی از راهکارهای کمکی اداره کل به عشایر برای خرید نهاده و عبور از شرایط موجود عنوان کرد و گفت: در این یک سال بیش از ۴۰ میلیارد تومان تسهیلات بانکی بلند مدت و ارزان قیمت بین عشایر استان توزیع شده که از این مبلغ ۳۶ میلیارد و ۲۳۰ میلیون تومان تسهیلات زنجیره گوشت قرمز و مبلغ ۳ میلیارد و ۳۶۷ میلیون تومان تسهیلات قرض‌الحسنه بوده است.

پروژه‌های یک سال گذشته

عصمتی پور در خصوص پروژه‌ها و اقدامات عمرانی اداره کل امور عشایر از شهریور سال گذشته تا اکنون گفت: ایل راه‌های عشایری سالانه ۲ تا ۳ نوبت نیاز به مرمت و موج تراشی دارند در همین راستا طی یکسال اخیر بیش از ۸ هزار و ۳۰۰ کیلومتر ایل راه عشایری توسط ۲ دستگاه گریدر دولتی و استفاده از توان بخش خصوصی مرمت و تیغ زنی شده است.

وی افزود: در همین مدت، تعداد ۲۰۶ عنوان پروژه عمرانی با اعتبار ۸۰۶ میلیارد ریال انجام شده که می‌توان به حفر و تجهیز چاه آب شرب انسان، تکمیل و تجهیز ساختمان‌های اداری ستاد و سطح استان، مرمت و بهسازی قنات و چشمه و چاه مالداری و خرید تانکر آبرسانی، اجرای مخازن آب، لوله گذاری و انتقال آب، تهیه و نصب تلمبه بادی آبکش، تهیه و نصب پکیج خورشیدی و آبرسانی سیار، مرمت و موج تراشی ایل راه‌های عشایری و چندین طرح زیر بنایی دیگر اشاره کرد.

مدیرکل امور عشایر استان افزود: پروژه آبرسانی به محلات عشایری خواجه منجیکوه شهرستان نهبندان و پروژه آبرسانی به محلات عشایری چاه مسافر شهرستان طبس به طول ۸۰ کیلومتر شبکه‌های انتقال و توزیع آب نیز از دیگر اقدامات ارزنده اداره کل امور عشایر استان است.

وی توزیع نهاده‌های دامی را یکی دیگر از خدمات اداره کل امور عشایر در این شرایط خشکی مراتع عنوان کرد و افزود: از شهریور سال گذشته تا کنون مقدار ۲۹ هزار و۶۱۱ تن نهاده دامی بین عشایر استان توزیع شده که نسبت به مدت مشابه گذشته تقریباً دو برابر شده است.

وی توزیع مقدار ۸ هزار و ۲۵۲ تن آرد در بین عشایر استان، و بیمه هزار و ۶۷۳ خانوار عشایر، و ارائه ۶۶۲ هزار لیتر نفت و ۲۰ هزار و ۷۰۶ سیلندر گاز مایع در بین عشایر استان را از دیگر خدمات دولت در یک سال گذشته عنوان کرد.