مدیر کل دفتر ارتباط با صنعت و جامعه وزارت علوم از بازنگری طرح های کلان مدت دانشگاه ها در حوزه نفتی خبر داد و گفت: قرار است تا پایان تابستان بازنگری طرح ها به انجام برسد.

محمدسعید سیف در گفتگو با خبرنگار مهر درباره همکاری دانشگاه‌ها با وزارت نفت گفت: از چند سال قبل بحث همکاری دانشگاه‌ها و پژوهشکده‌ها با وزارت نفت وارد مرحله جدید شد به این ترتیب که چون موضوعات نفت و گاز کشور و بطور کلی صنایع نفت و گاز، مسائل اساسی و بلندمدتی است، تلاش شد تا طرح‌های بلندمدتی با دانشگاه‌ها تنظیم شود.

وی افزود: خوشبختانه وزارت نفت در حوزه‌های مختلف بالا دستی، پایین دستی و پخش و پالایش و پتروشیمی، کارهای مختلفی در قالب طرح‌های کلان بلند مدت با دانشگاه‌های مختلف و بزرگ کشور در تهران و شهرستانها منعقد کرد و هدف این بود که بتوانیم کار را توسعه دهیم و دانشگاه‌ها را در جهت اولویتها و نیازهای اساسی با وزارت نفت، همراه کنیم.

وی با بیان اینکه خوشبختانه همگرایی خوبی در این رابطه آغاز شده و دانشگاه‌ها سعی دارند بر اساس مأموریت هایی که به آنها داده شده کار را پیش ببرند، ادامه داد: این اولین بار است که کارهایی در این ابعاد در دانشگاه‌ها انجام می‌شود. پیش از این پروژه‌ها بیشتر بر اساس یک استاد یا یک متخصص و تعهدات و تخصص آن فرد منعقد می‌شد، ولی در طرح‌های کلان کنونی، سعی شده است که توان دانشگاه بصورت گسترده درتخصص های متعدد و نه فقط محدود به نفت، بلکه تخصص‌های دیگری همچون برق، مکانیک، کامپیوتر، مهندسی صنایع، مدیریت و غیره همراه شود و دانشگاه‌ها بتوانند بصورت همه جانبه روی موضوعات مورد علاقه وزارت نفت کار کنند.

سیف افزود: طبیعتاً این طرح‌ها از آنجا که نخستین بار است اجرا می‌شود با کندی پیش رفته است با این وجود اما خوشبختانه این ساختار در دانشگاه‌ها جا افتاده و تقریباً بصورت محوری روی این موضوعات کار می‌شود.

وی با اشاره به اینکه با تغییر تحولات دولت جدید، وقفه‌ای در موضوعات حاصل شد، گفت: از این فرصت استفاده کردیم تا طرح‌ها مورد بازنگری و آسیب شناسی قرار بگیرد. به این ترتیب که تلاش کردیم طرح‌ها به سمتی برود که حتماً دستاورد ویژه و قابل استفاده داشته باشد و بتواند بصورت مشخص به وزارت نفت در توسعه میادین و بهره برداری از منابع نفت و گاز کمک کند تا انشاءالله شاهد تسریع و افزایش کیفیت باشیم.

سیف اظهار داشت: خوشبختانه معاونت پژوهشی و فناوری وزارت نفت در این زمینه همکاری لازم را داشته و وزیر نفت نیز تاکید دارد که این موضوع بخوبی پیش برود و زیربنایی باشد برای همکاریهای گسترده دو وزارتخانه.

وی تعداد طرح‌ها را حدود ۴۰ طرح برشمرد و گفت: از این میان تعدادی طرح‌های بالادستی است؛ یعنی روی فناوری‌ها و مسائل مربوط به اکتشاف و بهره برداری میادین و افزایش ضریب برداشت تمرکز دارد.

سیف ادامه داد: طبیعتاً تکنولوژی‌های مختلفی در این زمینه وجود دارد و دانشگاه‌ها در این بخش کمک می‌کنند تا با بومی سازی این فناوری‌ها و بهره برداری در میادین نفتی کشور، وزارت نفت و در مجموع کل کشور، درآمدش از این منابع بیشتر شود.

وی افزود: برخی طرح‌ها هم اصطلاحاً طرح‌های پایین دستی هستند که فناوری‌های مرتبط با پالایش و پخش، تولید محصولات، پتروشیمی و موارد مشابه را شامل می‌شود. این طرح ها نیز به نوبه خود بسیار ارزشمند هستند و اجرای آنها می‌تواند کشور را از واردات تکنولوژی‌های خارجی و یا وابسته بودن به تجهیزات و امکانات خارجی، بی نیاز کند.

سیف با بیان اینکه همه این طرح‌ها، در واقع مأموریت‌های استراتژیک و مهمی به شمار می‌روند، اظهار داشت: طبیعتاً ما علاقمند هستیم که دانشگاه‌ها بتوانند همه امکانات خود؛ از جمله اساتید، دانشجویان ارشد و دکتری، پایان نامه‌ها و آزمایشگاه‌های تخصصی را هم راستا کنند و با استفاده از آنها نیازهای وزارت نفت محقق شود.

سیف گفت: قرار است تا پایان تابستان بازنگری طرح‌ها به انجام برسد و بر اساس نیازهای جدید و شرایط وزارت نفت، قراردادها بروز شود. در این راستا قرار شد وزارت نفت کمیته مشترکی را با وزارت علوم تشکیل دهد و خود دانشگاه‌ها هم مسائل و مشکلات را بررسی کنند و دستاوردهایی را که داشته اند ارائه دهند تا با یک جمع بندی اساسی، مشخص شود که چه مأموریتی به کدام دانشگاه سپرده شود.