به گزارش خبرنگار مهر در پی شکایت یکی از شهروندان، ابطال دستورالعمل تجلیل از فداکاران صنعت آب و برق وزیر نیرو در دیوان عدالت اداری بررسی شد.
متن مقرره مورد اعتراض به قرار زیر است:
دستورالعمل شماره ۱۰۰؍۵۰؍۳۰۰۱۲؍۹۳ مورخه ۳۰؍۶؍۱۳۹۳: در راستای سیاستهای کلی نظام اداری کشور ابلاغی مقام معظم رهبری به منظور ترویج و توسعه فرهنگ فداکاری و از خود گذشتگی در سازمان و نهادینه سازی روحیه رشد و بالندگی کارکنان صنعت آب و برق و تجلیل از اقدامات ایثارگرانه، پی ریزی سازوکاری مناسب از اهمیت خاصی برخوردار است.
مشمولین: ارکنان پیمانی و رسمی کلیه واحدهای محدوده اجرا. ارکنان اداری قرارداد مدت معین و موقت و ماده ۹۵ قانون مدیریت خدمات کشوری کلیه واحدهای محدوده اجرا
کارکنان مشمول طرح طبقه بندی و ارزشیابی مشاغل کارگری شرکتهای تابعه. کارکنان شرکتهای وابسته (غیردولتی). شاغلین در طرحهای تملک داراییهای سرمایهای و نیروهای پیمانکار طرحهای وزارت نیرو مرتبط با کلیه واحدهای محدوده اجرا. شاغلین شرکتهای پیمانکار که وظایف واگذار شده شرکتهای زیر مجموعه محدوده اجرا را بر عهده دارند.
فداکار: به کارکنان مشمول این دستورالعمل اطلاق میشود که با خودگذشتگی و فداکاری، سلامتی و جان خود را در راه شکوفایی و حفظ آرمانها و منافع سازمانی به خطر انداخته باشند و این فداکاری منجر به جان باختگی، معلولیت و یا صدمه دیدگی شدید و یا جلوگیری از صدمات انسانی (به ویژه جانی) و یا صرفه جویی چشمگیر مالی در صنعت آب و برق شده باشد. این فعالیت نباید از روی عدم آگاهی و عدم رعایت نکات ایمنی و الزامات حفاظتی انجام گرفته باشد.
فعالیت بارز: به فعالیت شجاعانه ای در صنعت آب و برق که دیگران به طور معمول به انجام آن نمیپردازند و بسیار فراتر از ادای تکلیف و انجام وظایف معمول کاری باشد اطلاق میگردد. جهادی بودن، از خودگذشتگی و منحصر به فرد بودن از مصادیق فعالیت بارز میباشند. در انجام فعالیت بارز حداقل یکی از ویژگیهای فوق به نحو بارز باید مشخص باشد و به گونهای باشد به طوری که انجام آن به طور طبیعی توسط دیگران تحسین شود.
تجلیل و قدردانی: به افرادی که فعالیت فداکارانه داشته باشند تندیس زرین شهید عباسپور و مدال فداکاری در صنعت آب و برق و لوح تقدیر از وزیر نیرو و به افرادی که فعالیت بارز داشته باشند تندیس بلورین شهید عباسپور و مدال کرامت در صنعت آب و برق و لوح تقدیر از معاون تحقیقات و منابع انسانی وزارت نیرو اعطا خواهد شد.
در این مصوبه به بهانه تجلیل از فداکاران صنعت آب و برق برای افراد فداکار ۱۰ سکه بهار آزادی و تندیس زرین و ۵ سکه بهار آزادی و تندیس زرین برای افرادیکه به ا صطلاح فعالیت برجسته کرده باشند اعطا شده است شاکی اعلام نموده وزیر وقت در مقدمه دستورالعمل غیرقانونی اعلام نموده «دستورالعمل مزبور در راستای سیاستهای کلی نظام اداری کشور ابلاغی مقام معظم رهبری صادر شده در حالی که نه تنها در متن سیاستهای مزبور ابلاغی ۱۳۸۹ چنین چیزی دیده نمیشود بلکه در بندهای ۲ و ۶ و ۱۳ و ۲۰ آن بر عدالت محوری و رعایت عدالت و قانگرایی تأکید شده است.
ضوابط عمومی: به افراد واجد شرایط، تندیس زرین شهید عباسپور ده سکه تمام بهار آزادی و به افراد واجد شرایط تندیس بلورین شهید عباسپور، ۵ سکه تمام بهار آزادی اعطا خواهد شد.
تبصره: به جای افراد واجد شرایط تندیس زرین شهید عباسپور در صورتی که جان خود را در حین عمل فداکارانه تقدیم کرده باشند با رعایت این دستورالعمل از خانواده آنان تجلیل به عمل خواهد آمد
فرآیند انتخاب فداکار: افراد واجد شرایط پس از معرفی مدیر ذیربط و تأیید مقام مافوق (حداقل سطح معاون شرکت)، به کمیته تشکیلات منابع انسانی یا عناوین مشابه جهت بررسی ارجاع میگردد و پس از تأیید این کمیته، مراتب با تصویب بالاترین مقام دستگاه جهت سیر مراحل بعدی به شرکت مادر تخصصی ذیربط ارجاع میشود. در صورت تصویب مدیر عامل شرکت مادر (در شرکتهای مادر تخصصی و ستاد وزارت نیرو موارد پس از معرفی مدیر مربوط در کمیته تشکیلات مربوط بررسی و پس از تأیید و تصویب مدیر عامل مربوط با معاون ذیربط) مراتب به معاونت تحقیقات و منابع انسانی وزارت نیرو جهت بررسی نهایی منعکس میشود.
رأی هیأت تخصصی صنایع و بازرگانی دیوان عدالت اداری
اولاً بر اساس بند (ث) ماده ۸۶ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۹۵ مقرر گردیده: «دولت موظف است به منظور تداوم اجرای برنامههای شاخص در حوزه ترویج فرهنگ ایثار، جهاد و شهادت به خصوص استمرار و فراگیر نمودن برنامه راهیان نور با ایجاد و توسعه ظرفیتها و زیرساختهای لازم در دستگاههای اجرایی و فرهنگی نسبت به قرار دادن موضوع در سرفصل اعتبارات برنامههای فرهنگی و هزینهای وزارتخانهها و سازمانها اقدام نماید.»، لذا دستورالعمل معترض عنه در راستای بند (ث) ماده ۸۶ قانون مذکور و سیاستهای کلی نظام اداری کشور ابلاغی مقام معظم رهبری صادر گردیده است.
ثانیاً اعطای سکه به کارکنان جهت تقدیر و تشکر از خدمات بارز و شایسته و ایثارگرانه آنها از مصادیق پرداخت حقوق و مزایای مربوط به وظایف استخدامی محسوب نمیگردد تا مشمول ضوابط پرداخت موضوع قانون مدیریت خدمات کشوری از جمله مواد ۶۹ و ۷۸ همچنین فصل دهم این قانون قرار گیرد.
بنابه مراتب مذکور دستورالعمل تجلیل از فداکاران صنعت آب و برق وزیر نیرو به شماره ۱۰۰؍۵۰؍۳۰۰۱۲؍۹۳ مورخ ۳۰؍۶؍۱۳۹۳ مغایرتی با مواد قانونی مورد استناد شاکی نداشته و قابل ابطال نمیباشد.