به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام و المسلمین حامد کاشانی شامگاه یکشنبه در مراسم شام شهادت امام حسن مجتبی (ع) که در شبستان امام خمینی (ره) حرم مطهر حضرت معصومه (س) برگزار شد، در سخنانی با تسلیت شهادت امام حسن مجتبی (ع) اظهار داشت: نباید فقط یک امام معصوم را امام صلح بنامیم که این تبلیغ از سوی دستگاه بنی امیه صورت میگرفت بلکه تمامی ائمه معصومین امام صلح و اگر وظیفه ایجاب کند امام جنگ خواهند بود.
این کارشناس تاریخ اسلام اظهار داشت: امام حسن (ع) در زمان امیرالمومنین (ع) در اغلب جنگها در میدان نبرد حضور داشتند و آن حضرت از ارکان اصلی سپاه امام به شمار میرفتند چرا که کوفیان تمایل به حضور در جنگ و یاری امام علی (ع) نداشتند و امام علی (ع) نیز در این جنگها مراقبت داشتند که امام مجتبی (ع) به شهادت نرسند تا نسل امامت ادامه داشته باشد.
وی ادامه داد: بعد از شهادت امیرالمومنین (ع) با وجود آنکه مردم با امام حسن (ع) بیعت کرده بودند اما زمانی نگذشت که جامعه راه خود را گم کرد و به دنبال شایعه پراکنی ها و تبلیغات حکومت بنی امیه رویکرد و تفکر مردم دچار انحراف و تغییر شد.
امام حسن (ع) وقتی مطمئن شد که امکان جنگ فراهم نیست مجبور شد صلح کند
حجت الاسلام کاشانی بیان داشت: وقتی برای امام حسن (ع) شرایط به گونهای پیش رفت که آن حضرت مطمئن شد که امکان جنگ و نبرد فراهم نیست مجبور شد صلح کند اما دشمن به گونهای تبلیغ کرد که آن حضرت به دنبال دنیاخواهی و رسیدن به قدرت بوده است.
پژوهشگر تاریخ اسلام با اشاره به برخی از شایعه پراکنی های دستگاه بنی امیه در خصوص صلح امام حسن (ع) عنوان داشت: آنان اینگونه به جامعه وانمود کردند که آن حضرت برای انجام صلح و مذاکره طلب رشوه و پول کرده است.
وی با اشاره به برخی از موارد صلح امام حسن مجتبی (ع) بیان داشت: در این صلح نامه مقرر شد تا معاویه امنیت امت اسلام را تأمین کند و یاران امام علی (ع) در امنیت و بدون مشکلی به زندگی خود ادامه دهند.
بسیاری از شیعیان بعد از شهادت امام حسن (ع) به شهادت رسیدند
حجت الاسلام کاشانی با بیان اینکه صلح امام حسن (ع) با معاویه سبب شود تا حدود ۱۰ سال شیعیان و یاران آن حضرت در امنیت باشند افزود: در تاریخ داریم که بسیاری از شیعیان بعد از شهادت امام حسن (ع) به شهادت رسیدند و این امر نشان داد صلح امام حسن (ع) در راستای حفظ جان و امنیت شیعیان مؤثر بوده است.
وی اضافه کرد: در طی این ۱۰ سال شیعیان توانستند به فعالیتهای فرهنگی و همچنین تربیت شاگردان بپردازند و در واقع صلح امام حسن (ع) مانع از کشتار شیعیان توسط معاویه شد.
این کارشناس تاریخ اسلام با بیان اینکه عدم ناسزاگویی و جسارت به ساحت امیرالمومنین (ع) از دیگر بندهای عهدنامه امام حسن (ع) بوده است افزود: در آن زمان توهین و جسارت به امام علی (ع) به صورت آشکار در جامعه صورت میگرفت که بر این اساس این جسارتها تا ۱۰ سال ممنوع شد و آنچه در تاریخ داریم اکثر جسارتهای علنی صورت گرفته نسبت به امام علی (ع) بعد از شهادت امام حسن (ع) بوده است.