رضا دشتکی مترجم و کارگردان نمایش «آناتول» که این روزها در عمارت نوفل لوشاتو روی صحنه است، درباره ویژگیهای این اثر نمایشی به خبرنگار مهر گفت: این نمایشنامه نوشته آرتور شنیتسلر است که البته در اجرا رویکرد و بازخوانی تازهای نسبت به نمایشنامه داشتهام. ابتدای تمرینها قصد داشتیم نمایش را به شکلی کلاسیک و متعهد به متن کار کنیم و با توجه به فضای ذهنی خود شنیتسلر و روانشناسی که در متن جریان دارد و مورد تأیید فروید هم بوده است، نمایش را برای اجرا کنیم اما در نهایت به این نتیجه رسیدیم اگر خوانش فرمالیستی از متن داشته باشیم و نقش آناتول را در هر اپیزود بازیگر متفاوتی ایفا کند، اجرای جذابتری خواهیم داشت.
وی ادامه داد: چون مسیری که آناتول در هر اپیزود و صحنه طی میکند، متفاوت از اپیزود قبل است و تغییرات کلی در دیدگاه، حس و حال و جهانبینیاش اتفاق میافتد که میتوان کلاً در هر صحنه آناتول را آدم متفاوتی دید. همچنین به نظر میرسد بین هر صحنه چند سال فاصله وجود دارد و همین گذر سالها باعث شده تجربیات و حس و حال کاراکتر آناتول تغییر کند.
دشتکی درباره دلایل ایفای هرشب نقش اصلی نمایش توسط یک بازیگر مهمان یادآور شد: ابتدا قصد داشتم در هر صحنه یک بازیگر نقش آناتول را ایفا کند اما همینطور که در تمرینها جلو رفتیم حس کردم میتوان مسیری را برای این نقش طراحی کرد که در آن بازیگر و مخاطب به این فضای ناشناختهای که برای شخصیت طراحی شده آگاهی نداشته باشد و در ادامه به این فکر افتادم که هر شب یک بازیگر جدید به عنوان مهمان نقش آناتول را ایفا کند؛ بازیگری که آگاهی کاملی نسبت به آنچه که قرار است روی صحنه رخ دهد و بازی کند، نداشته باشد و در لحظه، شاهد واکنشهای او به صورت بداهه باشیم. تلاشم این بود که بازیگر نقش آناتول هر شب یک آدم جدید باشد که وارد فضای ناشناختهای میشود و آدمهای اطرافش تغییراتی را به صورت غیرمستقیم رویش انجام دهند.
این کارگردان تئاتر متذکر شد: در طول شبهایی که از اجرای نمایش گذشته چون هر شب یک بازیگر نقش آناتول را ایفا میکند اجرای هر شب متفاوت از اجرای شب گذشته است و واکنش بازیگر نسبت به نقش و نوع بازیاش نیز بستگی به شباهتش با شخصیت، احساسات و عواطف کاراکتری که شنیستلر خلق کرده، دارد. در برخی مواقع نیز بازیگر، شباهتی با کاراکتر نمایشنامه ندارد و همین مساله باعث میشود اجرا به مسیر دیگری برود که همین مساله ریسک بزرگی برای من بود که البته همین ریسک، چالش جذابی را برای کار به وجود میآورد.
وی در پایان صحبتهایش عنوان کرد: در واقع مواجهه اولیه بازیگر با نقش برایم خیلی جذاب است. بازیگران مهمان از قبل تمرینی با گروه ندارند و اطلاعاتشان از نقش و وقایع نمایش در حد نکات بداهه و برخی محدودیتهای است که قبل از اجرا به وی گوشزد میکنم تا حدی که بازیگر حتی نمیداند که قرار است نقل اصلی نمایش را ایفا کند. در واقع نمایش «آناتول» را میتوان بیشتر تجربهای برای بازیگر مهمان به حساب آورد.
در خلاصه داستان این نمایش آمده است: آناتول؛ گویی چندین مرد است که در یک کالبد فشرده شده. با تمام کمبودها، احساسات و خاطرههایشان.
این اثر نمایشی تا ۱۹ شهریور ماه هر شب ساعت ۲۱:۳۰ در عمارت نوفل لوشاتو روی صحنه میرود.