یک ستاره شناس دانشگاه هاوایی پیشنهاد کرده است که تغییرات جوی شدیدی که در گذشته در سطح سیاره مریخ اتفاق افتاده است با تولید دو نوع مختلف یخ پایان یافته اند.

به گزارش خبرگزاری مهر، نوری که از ماه، تنها قمر زمین می درخشد باعث می شود که محور زمین در فصل های مختلف در یک حد متوسط ثابت باقی بماند. این درحالی است که محور مریخ درطول حیاتش تغییر کرده است به طوری که در حال حاضر زاویه میل محور سیاره سرخ 25 درجه است. این در حالی است که حتی در شرایط حاد گذشته تا 10 درجه افزایش یا کاهش یافته است.

این تغییر شدید زاویه میل محور مریخ موجب شده است که این سیاره در موقعیت های منتاقض جوی قرار گیرد.

به تازگی، ستاره شناسی با نام "نوربرت شورگوفر" از دانشگاه هاوایی در مقاله ای که در مجله "نیچر" منتشر کرده است، اظهار داشته است که این تغییرات جوی چه در دوره خشک و چه در دوره با رطوبت بالا با تولید دو یخ متفاوت پایان یافته اند.

این دو گروه یخ به راحتی توسط کاشگر "فونیکس" که سال آینده به مریخ می رسد قابل شناسایی است.

به اعتقاد شورگوفر، در حدود 4 تا 5 میلیون سال قبل شرایط جوی در مریخ بسیار مرطوب بوده و این رطوبت حتی خارج از مناطق قطبی این سیاره نیز وجود داشته است. این موقعیت بسیار شبیه به موقعیتی است که زمین نیز بارها تجربه کرده است.

اما تغییر بعدی زاویه میل محور این سیاره در زمانی رخ داده است که شرایط جوی بسیار خشک بوده و در نتیجه نوعی یخ از اعماق به سطح مریخ آمده و از بین رفته است. این موقعیت جدید جوی موجب شده که لایه یخی مستقیما منبع توفان برف شود.

در حقیقت گسترش این توفان باعث شده که خاک و بخار آب حاضر در اتمسفر این سیاره منجمد شود.

به طور خلاصه، این تئوری جدید پیش بینی می کند که کاوشگر فونیکس وقتی به مناطق قطبی مریخ رسید و تحقیقات خود را در این مناطق آغاز کرد، ردهای آشکاری از این دو لایه متفاوت یخ را پیدا می کند.

لایه یخی که در سطح قرار دارد، در اثر توفان برف تشکیل شده و جوانتر است و لایه ای که در عمق قرار دارد از اعماق مریخ بالا آمده و مروبط به دوره پیش از یخبندان سیاره بوده  و بنابراین پیرتر است.