به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی جشنواره، مراسم پایانی جشنواره آموزشی «پنجمک» جمعه ۱۸ شهریور ماه با حضور هنرمندان، مسئولان، چهره های سرشناس تئاتر کودک و نوجوان و جمعی از کودکان و نوجوان شرکت کننده در این جشنواره در پردیس تئاتر تهران برگزار شد.
در آغاز این مراسم هومن رهنمون بازیگر و کارگردان تئاتر که اجرای مراسم را بر عهده داشت یکی از سروده های زنده یاد حسین پناهی را خوانده و ضمن خیر مقدم به حاضران از زنده یاد حسین محب اهری به عنوان یار و همراه دیرینه گروه تئاتر مستقل یاد کرد و از حاضران خواست تا ایستاده به یاد حضور درخشانش بر صحنه تئاتر او را تشویق کنند.
رهنمون در ادامه با مرور طنزپردازانه رویدادهای جهان طی چند سال اپیدمی، که آن را مواجه با مرگ نامید، گفت: در این زمان که همه به مرگ فکر می کنند آدمی ناگهان به تقدیس زندگی فکر می کند. به آدم ها مراجعه می کند و آن آدم ها دست به هم می دهند و یک اتفاقی را که در مرکز مرگبار یک اپیدمی باید زندگی را فریاد کند، شکل می دهند. مدام به وقفه های آن اپیدمی می خورند و ادامه می دهند تا اینکه امروز به اولین نقطه سر خط م یرسند. این اتفاق بسیار بسیار ارزشمند است.
مریم کاظمی مدیر جشنواره آموزشی تئاتر «پنجمک» عنوان کرد: در دورانی سخت، تصمیم گرفتیم که شاد باشیم و یک جشن گونه برگزار کنیم. از همه خانواده های عزیزی که حامی ما بودند و این امکان را فراهم کردند؛ چه به لحاظ اقتصادی و چه به لحاظ صرف وقتی که گذاشتند تا بچه ها را بیاورند و ببرند تا یک رویداد تئاتری را شکل بدهند، سپاسگزارم.
وی افزود: این جشنواره حداقل در حد اطلاعات من اولین جشنواره خصوصی آموزشی تئاتر است. خیلی فکر کردیم که عنوان جشنواره را تئاتر آموزشی بگذاریم یا آموزشی تئاتر. مسالما آن چیزی که در آموزش و پرورش، تئاتر آموزشی گفته می شود و برای انتقال مفاهیم از تئاتر استفاده می شود، نیستیم. ولی اگر تئاتر از مدرسه آموزش داده شود، به بچه ها برای انتخاب شغل و حرفه آینده و هم برای اینکه خودشان را پیدا کنند و شخصیت های بالنده تری برای ورود به جامعه داشته باشند، بسیار کمک خواهد کرد.
کاظمی از اصغر همت و مریم سعادت که دبیری افتخاری جشنواره را بر عهده داشتند و همین طور از اعضا شورای سیاستگذاری که جمعی از آنها در مراسم حضور داشتند با ذکر نام، قدردانی کرد.
اصغر همت با دعوت مدیر جشنواره روی سن آمد و پس از قرائت پیام کوتاهی که سال گذشته برای اختتامیه جشنواره نوشته بود، گفت: چند سال قبل فرصتی پیش آمد که به جای حسین محب اهری عزیز در یکی از نمایش های مریم کاظمی بازی کنم و از نزدیک متوجه خیلی چیزها شدم. واقعا شنیدن کی بود مانند دیدن. همتی که مریم کاظمی برای تربیت نوجوانان و کودکان به خرج می دهد واقعا قابل تقدیر است. آن هم در زمانه ای که دولت همه چیز را فراموش کرده است. آموزش و پرورش آن فعالیت های فوق برنامه ای را که در زمان ما بود از یاد برده است. شاید در جایی یک معلم خوش ذوق و خوش سلیقه ای باشد که کارهایی انجام دهد ولی عمومیت ندارد. دیگری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان که با آن عظمت به وجود آمد و حالا از آن عزمت رنگی باقی نیست و اگر ذره ای هست قابل مقایسه با آن کانون که افراد شاخص در هنر و ادبیات تربیت کرد، نیست.
وی در پایان گفت: مریم کاظمی با تلاش زیادی که دارد کمی جای خالی این اهمال مدارس و کانون را جبران کرده هر چند خانواده ها آن زمان هزینه ای پرداخت نمی کردند. به هر حال خانواده ها برای آن که فرزندانشان آینده بهتری داشته باشد، هزینه می کنند. این نیست که کسانی که در کلاس های کاظمی شرکت می کنند هنرمند می شود، نه اما فردا حداقل آدم های اجتماعی بهتری می شوند. حال اگر از کنار این، هنرمندی به وجود آید فبها.
ایرج راد رئیس جشنواره آموزشی تئاتر «پنجمک» که به دلیل بازی در نمایش «آقای اشمیت کیه؟» امکان حضور در مراسم را نداشت در پیام تصویری که به این مناسبت ارسال کرده بود گفت: به تمام کسانی که برای آموزش کودکان و نوجوانان عزیز ما که علاقه مند به هنر هستند، تلاش می کنند، تبریک می گویم.مریم کاظمی اعلام کرد که پس از کسب مجوز پخش فیلم تئاتر ها از یکی از پلتفرم های تئاتری، فیلم اجراهای جشنواره برای عموم علاقه مندان در دسترس خواهد بود
وی افزود: مسأله هنر باید از کودکی آموزش داده شود تا بتواند پرورش پیدا کند. کار بدنی، کار ذهنی، تخیل، تصور، بیان و ... باید از کودکی آموزش داده شود. می دانم این آموزش تنها یک آموزش کلاسی نبوده بلکه در پروسه تولید بچه ها یاد گرفته اند که برای یک اجرای صحنه ای باید چه مراحلی طی شود. مطمئن هستم از میان این نوجوانان کسانی خواهند بود که پیگیر تئاتر باشند و افرادی به وجود می آیند که در زمینه فرهنگ و هنر به خصوص تئاتر شاخص شوند.
بخش بعدی مراسم به رونمایی از هفت فیلم تئاتر جشنواره اختصاص داشت. داوود کیانیان، هما جدیکار، مهدی قلعه و مریم کاظمی روی صحنه حاضر شدند و به طور همزمان هفت لوح فشرده فیلم تئاتر اجراهای جشنواره را رونمایی کردند.
مریم کاظمی اعلام کرد که پس از کسب مجوز پخش فیلم تئاتر ها از یکی از پلتفرم های تئاتری، فیلم اجراهای جشنواره برای عموم علاقه مندان در دسترس خواهد بود.
امیر مشهدی عباس دبیر جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان سخنران بعدی مراسم بود. این نویسنده و کارگردان تئاتر گفت: می خواستم درباره این که خانم کاظمی چقدر خوش سلیقه است صحبت کنم ولی دیدم شما خانواده ها از همه ما خوش سلیقه تر هستید. ما تمام نگرانی مان برای فرزندانمان این است که در آینده وقتی به سن جوانی میرسند جایگاهشان را در جامعه پیدا کنند و بهترین چیز برای اینکه برای فرزندانمان هزینه کنیم این است که تئاتر را به آنها یاد بدهیم. چون تئاتر مشارکت را یاد میدهد. کار گروهی کردن را یاد می دهد. وقتی بچه ها یاد بگیرند که جایگاه خودشان را در یک جمع کوچک بدست بیاورند در جامعه هم می توانند جایگاهشان را بدست بیاورند و آدم موفقی باشند. به همین خاطر است که می گویم شما از همه ما خیلی خوش سلیقه تر هستید.
وی در ادامه با اشاره به بخشی از صحبت های مریم کاظمی گفت: گرچه شما با تردید گفتید اما این واقعا اولین جشنواره آموزشی تئاتر است. تئاتر بزرگسال هم باید یک فکری به حال این شکل آموزش تئاتر بکند. شاید خیلی از مراکز و ارگان های دولتی باید به این فکر می کردند. تئاتر خیلی از مشکلات را حل می کند. سال هاست که برای کودکان تئاتر کار می کنم و شاهد بوده ام که خیلی از مشکلات بچه ها، مشکلات تکلم، اعتماد به نفس، اوتیسم و خیلی از مشکلات دیگر با تئاتر توانسته ایم آنها را درمان کنیم یا بهبود ببخشیم.
علی عطایی پیرکوه مدیر هنرهای نمایشی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در سخنانی کوتاه گفت: این جشنواره نشان می دهد که اگر شما مانعی بر سر راه هنرمند نباشید کارش را به نحو احسن و خوب انجام می دهد. نمایش کودک از نظر سازمان بسیار مهم است و در دوره ریاست جدید سازمان قرار است برنامه ریزی خوبی نمایش کودک انجام شود. از همین زمان نمایشگران کودک را به مناطق ۲۲ گانه مان دعوت می کنم که در مراکزمان مشغول اجرای نمایش باشند. امیدوارم به تعصی اساتید عزیز و کسانی که آموزش می دهند، بچه های ما را با عشق، دوستی، نوع دوستی و دوست داشتن آشنا کنند و محبت ایران را در دلشان جای بدهند.
حمیدرضا اردلان مدیر هنرهای نمایشی مجموعه ایرانمال با یاد از دوران تحصیل و آشنایی با مریم کاظمی گفت: مجموعه ایرانمال با زیرساخت های وسیع تئاتری و سینمایی، کتابخانه و وسعت عرصه تحت پوشش، بخشی را به صورت اهدایی در اختیار گروه مریم کاظمی گذاشت. هر از چندگاه مدیران این مجموعه برای سرکشی به آن سالن می رفتند و فضایی پرطراوت و منظم با حضور خانواده ها و بچه ها و خانمی که با بچه ها کار می کند را می دیدند. یک روز که مدیران ارشد ایرانمال سرزده برای بازدید رفته بودند آقایی اجازه نداده بود وارد شوند ولی همین مسئله باعث شد که آن افراد بگوید آرتیست ها چه نظم و نسقی دارند و بدون قرار قبلی کسی را راه نمی دهند.
بخش دیگر مراسم به تقدیر از بازیگران و هنرجویانی که در جشنواره حضور داشتند، اختصاص یافت که لوح سپاس جشنواره، لوح پایان دوره آموزشی، کتاب های اهدایی حمید جبلی به مناسبت روز رضا ژیان را دریافت کردند. مریم کاظمی اعلام کرد که در بین کتاب های اهدایی حمید جبلی که با دست خودشان امضا شده اند به صورت اتفاقی تعدادی از کتاب ها با رنگ قرمز امضا شده اند. دریافت کنندگان این هدیه که ما هم نمیدانیم چه کسی آن را دریافت می کند به صورت مادام العمر در سالروز تولد رضا ژیان یک کتاب از حمید جبلی کادو خواهد گرفت.
در پایان این مراسم محمد ژیان نویسنده و بازیگر تئاتر منشور جشنواره آموزشی تئاتر «پنجمک» را در حالی که تمامی هنرجویان ایستاده آن را همراهی می کردند خواند.
در این منشور آمده است: ما کودکان و نوجوانان گروه «پنجمک» براین باوریم در دوران سرعت انتقال اطلاعات و تغییرات علمی و فرهنگی و هنری به سر می بریم. ما می خواهیم خودمان را برای ورود به دنیای مسئولیت فردیمان آماده کنیم، می خوایم انسان هایی مسئول، دانا و آگاه و وطن پرست باشیم.
ما به نقش آموزش و پرورش مناسب آگاهیم . ما باید بدانیم و بفهمیم تا بهتر انتخاب کنیم. ما می دانیم نقش خانواده هایمان در پرورش انسانی ما چقدر مهم است و امیدواریم چراغ خانه ها روشن، دلها پراز عشق و آرامش و معیشت، روبراه باشد. ما می دانیم مدرسه و دانشگاه مسیر ورود ما به دنیای دانستنی ها و استقلال فکری است. امیدواریم راه همه کودکان و نوجوانان از این مسیر بگذرد. ما می دانیم هنرها، به خصوص هنر تئاتر، دریچه خلاقیت و تخیل را بر ما می گشاید. امیدواریم این دریچه گشوده باشد و پرواز میسر.
پس بگذارید آرزو کنیم: همه کودکان و نوجوانان از نعمت خانواده ای سالم و پر مهر برخوردار باشند. همه کودکان و نوجوانان امکان آموزش برابر و مناسب داشته باشند. آموزش تئاتر به دروس آموزشی مدارس اضافه شود تا همراه با علوم و ریاضی و تاریخ، اطلاعات و زیبایی شناسی ما را گسترش دهد. بگذارید آرزو کنیم.
در این مراسم هنرمندانی همچون هما جدیکار، داوود کیانیان، مجید قناد، مریم سعادت، سوسن مقصودلو، اصغر همت، علی فروتن، حمید کلی، علی عطایی پیرکوه، امیر مشهدی عباس، ناصر آویژه، مریم معترف، حمیدرضا اردلان، مهدی قلعه، فرزانه نشاط خواه، جمشید جهانزاده، کاظم هژیرآزاد، مقصود نعیمی ذاکر، مجتبی کاظمی و ... حضور داشتند.