به گزارش خبرنگار مهر، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در دی سال ۱۳۴۴ تأسیس و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نظارت آن به وزارت آموزش و پرورش سپرده شد.
تأسیس مراکز عرضه کتاب و آموزشهای فرهنگی، هنری و ادبی مخصوص کودکان و نوجوانان در کشور و کمک به توسعه و تکمیل کتابخانههای عمومی، مساجد، مدارس برای ایجاد بخشهای مخصوص کودکان و نوجوانان از جمله وظایف این نهاد تعیین شده است.
نخستین کتابخانه کانون پرورش فکری سال ۱۳۴۴ در پارک لاله تهران ایجاد شد و تا کنون دارای گستردهترین شبکه کتابخانه های کودکان و نوجوانان است و برجستهترین نویسندگان کتابهای کودکان و نوجوانان در ایران فعالیت خود را با کانون ادامه میدهند.
در حال حاضر، تعداد مراکز ثابت فرهنگیهنری کانون به بیش از ۸۳۰ مرکز در کشور رسیده است. در کتابخانههای کانون علاوه بر امانت کتاب بیش از ۶٠ فعالیت فرهنگی، هنری و ادبی همانند نقد کتاب، داستاننویسی، شعرخوانی، قصهگویی، فیلمسازی، نقاشی، خوشنویسی، آشنایی با شخصیتهای علمی، هنری، تاریخی ایران و جهان، آشنایی با سرزمینها، قومها، ملتها و نژادها، مسابقه، در کنار برگزاری نمایشگاههای گوناگون، بازدیدهای گروهی و… انجام میشود.
کتابخانه مرجع کانون مهمترین کتابخانه تخصصی حوزه «تعلیم و تربیت»، «هنر»، «ادبیات کودک» کشور است که دارای گزیدهای از «کتابها» و «نشریههای ویژه کودک و نوجوان» به ۲۵ زبان زنده دنیا است.
دیروز یکشنبه ۲۰ شهریور خبری منتشر شد که در بین علاقه مندان حوزه کتاب و کتابخوانی بازتاب داشت. این خبر که درباره واگذاری کتابخانههای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نهاد کتابخانههای عمومی کشور بود؛ توسط «پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیأت دولت» اعلام شد و این پایگاه اطلاع رسانی از جمله دلایل تقاضای واگذاری کتابخانه های کانون به مهاد کتابخانه های عمومی را چنین عنوان کرد: تخصص نهاد کتابخانههای عمومی کشور در مدیریت و توسعه کتابخانههای چند منظوره کودک و نوجوان بر اساس استانداردهای جهانی و سندهای آمایش سرزمینی، مدیریت چابک، هدفمند و انقلابی نهاد کتابخانهها و پیشنه موفق آن در دهه اخیر، توانمندی نهاد کتابخانهها در به روز رسانی منابع (کتاب و نشریات)، آموزش کتابداران، استانداردسازی خدمات و برگزاری برنامههای متنوع برای تبدیل وضعیت کتابخانه ها به مراکز فرهنگی محلهها، از جمله دلایل پیشنهاد واگذاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به این نهاد است.
از سوی دیگر، حامد علامتی که یک ماه بیشتر از مسئولیتش در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نمیگذرد، با گذشت یک روز از انتشار این خبر، مواضعش را در قالب دو توئیت مبنی بر اینکه کتابخانه روح پرورش فکر و اندیشه کودک و نوجوان است و جز لاینفک کانون، اعلام کرد.
همچنین وی در توئیت دوم نوشته است: بال مرغک کانون کتاب است و آشیانه آن کتابخانه هایش، صفحات پرافتخار آن از هم جدا نخواهد شد.
مدیر جدید کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، با این واگذاری مخالف است، تا جایی که جدا شدن کتابخانه را از کانون مانند بال مرغکانی تعبیر کرده است که گروهی قصد شکستن آن را دارند. البته بنا به گفته برخی از اهالی حوزه کتاب و ادبیات کودک، جداشدن کتابخانه ها از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آسیب بسیاری به بدنه آن خواهد زد.
حالا، اهالی حوزه نشر و مخاطبان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتظر مواضع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند تا ببینند سرانجام کار چه خواهد شد. آیا بالهای مرغک کانون از این نهاد جدا خواهد شد یا کانون همچنان به واسطه کتابخانه ها و مراکز فرهنگی اش، فعالیتهای خود را ادامه خواهد داد.