خرم‌آباد- معاون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به استفاده دو برابری از ظرفیت مراتع گفت: باید کار حفاظت و احیا به خود جامعه عشایری واگذار شود.

به گزارش خبرنگار مهر، حسن وحید امروز سه شنبه در نشست کارگروه مدیریت چرا، کنترل پروانه و ساماندهی کوچ پاییزه عشایر در لرستان در سخنانی با اشاره به مقوله کوچ عشایر در کشور اظهار داشت: برخی مواقع کوچ عشایر در درون استان و برخی مواقع نیز خارج از استان کوچ‌های ییلاق و قشلاق نیز صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه لازم است که هماهنگی‌های لازم بین منابع طبیعی و ادارات امور عشایری در استان‌هایی درون کوچ و برون کوچ انجام گیرد عنوان کرد: بیش از ۵۰ میلیون هکتار از مراتع کشور، از نوع مراتع فقیر به حساب می آیند که این عدد، یک عدد بالا است.

معاون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، وسعت مراتع کشور را ۸۴.۸ هکتار عنوان کرد و گفت: باید راهکاری در حوزه مراتع اندیشیده شود، بالاخره معیشت مردم به مراتع وابسته است و یکی از اهداف این جلسه این خواهد بود که به خصوص در مناطق عشایری، به سمت طرح‌های مرتع داری چند منظوره برویم.

وحید گفت: حفاظت، احیا و توسعه مراتع به خود بهره برداران و جامعه عشایری برای مدیریت واگذار شود، تا علاوه بر بحث تأمین علوفه از سایر ظرفیت‌ها مانند گردشگری، گیاهان دارویی، پرورش زنبور عسل، شیلات و… در این رابطه استفاده کنند.

وی در ادامه با اشاره به موضوع «ایل راه‌ها» گفت: در این راستا دستگاه‌های خدمات رسان زیادی دخیل هستند، باید هماهنگی لازم در این زمینه صورت گیرد، بخشی از «ایل راه‌ها» تصرف شده که این امر موجب انتقاد منابع طبیعی است، این گلایه به حقی است و لازم است در این زمینه تمهیدات لازم اندیشیده شود.

معاون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه مقرر شد که اداره کل عشایری مسیر «ایل راه‌ها» را برداشت کند و در قالب لایحه کاداستر که در کل کشور انجام شده جانمایی صورت گیرد تا تعیین تکلیف لازم در این رابطه انجام گیرد گفت: عشایر الان کوچ عشایری دارند و این یک معضل به حساب می‌آید، اگر مسیر راه‌ها و «ایل راههای» عشایر ساماندهی نشود، با مشکلاتی مواجه می‌شویم.

وحید با تاکید بر اینکه ما باید مدیریت اراضی را به خود مردم واگذار کنیم، شعار دولت نیز همین است، ماده ۳۰ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل‌ها و مراتع به این موضوع اشاره کرده که بهره برداری از منابع طبیعی باید در قالب طرح باشد بیان داشت: این طرح‌ها را ما می‌توانیم در قالب طرح‌های چند منظوره به بهره برداران واگذار کنیم تا مدیریت کنند.

وی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه ظرفیت مراتع یک ظرفیت اندک است تصریح کرد: الان بیش از دو برابر ظرفیت مراتع، از آنها استفاده می‌شود، گاهی در بعضی استان‌ها این عدد بیشتر است.

معاون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه یک سری دامدار داریم که دامدار غیر مجاز هستند و یک سری هم فاقد پروانه هستند ادامه داد: راهکارهای متعددی برای ساماندهی اینها وجود دارد، ما حاضر هستم که در طول مسیر کوچ در مراتع، در طرح ساماندهی اداره کل امور عشایری در قالب اسکان عشایر همکاری لازم را داشته باشیم و امورات خود را در قالب دامداری صنعتی، نیمه صنعتی و… را ساماندهی کنیم.