خبرگزاری مهر - گروه استانها: استان کرمان دومین تولید کننده خرما در کشور است و نخستین سطح زیر کشت نخلستانهای کشور را در اختیار دارد و شرق استان از جمله بم، ریگان، نرماشیر و فهرج از جمله مهمترین شهرستانهای تولید کننده خرما به خصوص از نوع مضافتی هستند که بسیار مورد توجه مصرف کنندگان داخلی و کشورهای حاشیه خلیج فارس قرار دارد.
در شمال استان کرمان سالانه ۱۵۰ هزار تن خرما تولید میشود و این رقم در شهرستانهای جنوبی کرمان ۱۶۰ هزار تن در سال است
در شمال استان کرمان سالانه ۱۵۰ هزار تن خرما تولید میشود و این رقم در شهرستانهای جنوبی کرمان ۱۶۰ هزار تن در سال است.
در شمال کرمان ۲۸ هزار هکتار نخلستان وجود دارد و تنها در بم ۱۰ هزار هکتار نخلستان وجود دارد و پهنه گستردهای از این شهر را نیز نخلستانها تشکیل دادهاند به طوری که حتی در محلههای شهر نیز نخلستانهای گسترده وجود دارد.
۳۰ درصد از خرمای شرق کرمان خوراک دام شد
این آمارها یعنی زندگی حداقل ۵۰۰ هزار نفر در استان کرمان به تولید خرما وابسته است اما این زمینه گسترده از تولید و کار تلاش با وجود شعارهایی که داده شده است اما هیچ گاه نتوانسته به تبلور برسد و جدا از مشکل دلالی و عدم برند سازی محصول بخش قابل توجهی از خرمای کرمان هر سال درست چند روز به برداشت خرما به دلیل وزش بادهای شدید و گرما طی یک شب بر روی نخلها خشک میشود و بر زمین میریزد و در بهترین حالت خوراک دام میشود.
سالهاست کشاورزان و مسئولان محلی از محقق و بخش تحقیقات کشاورزی میخواهند دلیل این مشکل را پیدا و چاره اندیشی کند اما عملاً طی دهه اخیر هیچ گام مؤثری در این زمینه برداشته نشده است و هر سال کشاورزان خسارت زیادی متحمل میشوند و در آخر همه چیز گردن تغییرات اقلیمی میافتد.
سالهاست کشاورزان و مسئولان محلی از محقق و بخش تحقیقات کشاورزی میخواهند دلیل این مشکل را پیدا و چاره اندیشی کند اما عملاً طی دهه اخیر هیچ گام مؤثری در این زمینه برداشته نشده است
طی سال جاری نیز ۳۰ درصد از خرما تنها در شهرستان بم نابود شده است و این جدا از خسارت گسترده به نخلستانهای ریگان و فهرج و نرماشیر است. البته وضعیت در شهرستانهای کهنوج، قلعه گنج، رودبار، جیرفت، فاریاب، عنبرآباد و منوجان در جنوب استان بهتر نیست.
وسعت خسارت به کشاورزان به حدی است که نماینده مردم شرق کرمان در مجلس از وزارت کشاورزی میخواهد برای حمایت از کشاورزان و خرما داران منطقه چاره اندیشی کند.
حجت الاسلام موسی غضنفر آبادی به خبرنگار مهر میگوید: معیشت مردم شرق کرمان از تولید خرما میگذرد و کار بسیاری از مردم با تولید خرما وابسته است.
مسئولان وزارت کشاورزی از نخلستانها بازدید کنند
وی گفت: در کنار خشکسالی و کم آبی شدید به خصوص در ریگان و فهرج و خسارت به کشاورزان به دلیل طوفانهای متوالی شن امسال بار دیگر شاهد خشکیدگی گسترده خوشههای خرما هستیم به طوری که برخی از کشاورزان دیگر محصولی برای برداشت ندارند.
وی از مسئولان خواست با سفر به شرق استان کرمان وضعیت خرما داران و میزان خسارتها را براورد کنند و برای رفع مشکل کشاورزان چاره اندیشی کنند.
وی با اشاره به اینکه ۹۰ درصد خرمای شرق کرمان مضافتی است گفت: بخش عمده این محصول خشک شده و دیگر قابل استفاده نیست و با وجود افزایش هزینههای تولید و نگهداری خرما در سردخانهها کشاورزان توان تأمین معیشت خود را در سال جاری ندارند.
یک کشاورز توان تحقیق و بررسی برای رفع مشکل خشکیدگی خوشههای خرما را ندارد اما سوال این است که دانشگاههای کشاورزی و بخشهای تحقیقاتی اداره جهاد کشاورزی دقیقاً طی این یک دهه که خشکیدگی خوشهها ایجاد شده چرا کاری نمیکنند
باغچمکی یکی از کشاورزان بمی در گفتگو با مهر میگوید: یک کشاورز توان تحقیق و بررسی برای رفع مشکل خشکیدگی خوشههای خرما را ندارد اما سوال این است که دانشگاههای کشاورزی و بخشهای تحقیقاتی اداره جهاد کشاورزی دقیقاً طی این یک دهه که خشکیدگی خوشهها ایجاد شده چرا کاری نمیکنند.
وی افزود: در گذشته نیز طوفان شن و گرمای هوا وجود داشت اما طی یک دهه اخیر شاهد خسارت سنگین خشکیدگی خرما هستیم و در گذشته چنین پدیدهای وجود نداشت.
دلالان محصول باقیمانده را مفت می خرند
وی گفت: در برخی از مناطق بخش عمده محصول از بین رفته و آنچه که بر جای مانده نیز توسط دلالان پیش خرید میشود چون کشاورز نقدینگی ندارد چارهای جز فروش محصول برای تأمین نیازهای اولیه زندگی خود ندارد و خرمایی که در بازار ۵۰ کیلو ارزش دارد و در ماه رمضان به ۶۰ هزار تومان هم رسید ۱۰ هزار تومان از کشاورز پیش خرید میشود.
مدیرجهاد کشاورزی بم نیز در گفتگو با مهر از کاهش تولید خرما به دلیل خشکیدگی خوشههای خرما خبر داد و افزود: در سال جاری ۷۰ هزار تن محصول از نخلستانهای شهرستان برداشت میشود.
از مراکز علمی و تحقیقاتی میخواهیم در این خصوص اهتمام بیشتری داشته باشند تا جلوی این خسارتها گرفته شود
محمد علی معقول افزود: عارضه خشکیدگی خرما بعد از افزایش ناگهانی دما رخ میدهد که در سال جاری خسارتهای قابل توجهی به جای گذاشت.
وی عنوان کرد: نمیتوان دلیل خاصی و راهکار برای این عارضه مشخص کرد اما ارتباط مستقیم با افزایش گرما دارد و راه حلی برای مقابله با این مشکل پیدا نشده است.
معقول بیان کرد: ما نیز از مراکز علمی و تحقیقاتی میخواهیم در این خصوص اهتمام بیشتری داشته باشند تا جلوی این خسارتها گرفته شود.
مدیرجهاد کشاورزی بم گفت: بم مهمترین مرکز تولید خرمای مضافتی است و این محصول در کنار صادرات به کشورهای مختلف دنیا در ایران نیز دارای مشتریهای زیادی است.
وی گفت: اختصاص اعتبار تحقیقاتی و توجه مراکز علمی کشور به این مساله بسیار ضروری است چون هر سال میلیاردها تومان خسارت به جای میماند.
در کنار مشکلات ناشی از خشکیدگی خوشههای خرما و کاهش تولید دلالان نیز در فصل برداشت محصول خود را به بم میرسانند و محصول باقیمانده کشاورزان را با قیمت بسیار اندک خریداری میکنند و در ماه رمضان چندین برابر قیمت به مردم میفروشند.
با وجود وعدههای بسیار اما هم خشکیدگی خرما و هم دلالان سالهاست به مشکل اصلی کشاورزان تبدیل شدهاند.