خبرگزاری مهر، گروه استانها - اعظم سالار؛ فعالیت مرکز مشاوره آرامش در شهرهای سمنان و شاهرود و اینکه تمام کلانتریهای سطح استان سمنان دارای واحد مشاوره و مددکاری هستند، نشان میدهد که پلیس استان سمنان به سوی حرفهای شدن در حرکت است حرکتی که به خصوص در یکی دو دهه اخیر، شتاب بیشتری نیز گرفته است.
حالا کلانتریهای استان سمنان اداره مشاوره و مددکاری دارند که ذیل معاونت فرهنگی و اجتماعی فرماندهی انتظامی استان سمنان تعریف میشود و فعالیت مرکز مشاوره آرامش در شهرهای سمنان و شاهرود را مدیریت میکند.
مسئولان ناجا میگویند که واحد مشاوره و مددکاری در تمام کلانتریهای استان سمنان وجود دارد و این نشان میدهد که ناجا در کنار خدمات تعریف شده انتظامی و سنتی خود با رویکردی نوین در چهارچوبهای جامعه مدرن خدمات جدیدی را ارائه میکند.
رویکردهای جدید ناجا
راه اندازی مراکز مشاوره و واحدهای مددکاری اجتماعی یکی از تلاشهای خوب نیروی انتظامی با تغییر نگرش برای پیشگیری از بروز جرایم و ناهنجاریها و مهار بحرانهای فردی و اجتماعی و رسیدن به جامعه سالم است. این مراکز همچنین از عرصههای علمی، فرهنگی، دانش، مشاوره و… نیز بهره میگیرند.
مرکز مشاوره آرامش در سمنان از سال دو دهه قبل با رسالت کمک و خدمات رسانی به مردم همچنین پیشگیری و کاهش وقوع برخی جرایم و همچنین کاهش پروندههای قضائی تأسیس شد در حال حاضر یکی از مطمئنترین مراکز مشاوره در سطح کشور که مورد اعتماد خانوادهها و تمامی اقشار قرار گرفته است.
با سرگرد علی بصیری رئیس اداره مشاوره و مددکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی فرماندهی انتظامی استان سمنان دیدار کردیم تا درباره این مرکز به گفتگو بنشینیم.
*در خصوص خدمات مرکز مشاوره آرامش توضیح دهید؟
مرکز در سال ۸۱ در سمنان راه اندازی شد و هم اکنون در شاهرود و سمنان مشغول ارائه خدمت به همه مردم است این مرکز همچنین چند کارکرد ویژه دارد. مشاوره خانوادگی یا در واقع ارائه خدمات راهنمایی و مشاوره در زمینه اختلافات خانوادگی و زناشویی یکی از بخشهای مهم مرکز مشاوره آرامش است چرا که اعتقاد داریم مسائل خانگی میتواند در بحرانهای فردی مؤثر باشد
در کنار مشاوره خانوادگی که به همه اقشار داده میشود میبایست مشاوره حقوقی و انتظامی نیز داده شود که یکی از کارکردهای ویژه این مرکز محسوب میشود. در این بخش مسائلی مانند دعاوی حقوقی و حتی اجتماعی، مطرح میشود ما در مرکز مشاوره در ذیل این بخش همچنین مشاوره درباره وظیفه عمومی و حتی راهنمایی و رانندگی را نیز داریم. گذرنامه، فضای سایبری و مجازی و مواد مخدر از دیگر بخشهایی هستند که در این مرکز پیرامون آنها مشاوره میدهیم.
*برای همه اقشار؟
بله.
*به سوال بازگردیم درباره دیگر فعالیتها توضیح دهید
مشاوره تربیتی دیگر موضوعی است که دنبال میکنیم چرا که اعتقاد داریم با این مشاورهها میتوان از بروز مشکلات در بزرگسالی پیشگیری کرد چرا که رشد و تعالی کودکان امروز نقش بسزایی در آینده جامعه ما دارد. این مشاورهها شامل مشاوره تربیتی کودکان است در آن همچنین روشهای تربیتی نیز مورد بررسی قرار میگیرد و به موضوع بلوغ نیز به صورت ویژه میپردازیم.
برنامهریزی و هدف گذاری از دیگر بخشهای مشاوره تربیتی ما هستند تا خانوادهها بتوانند بهترین عملکرد را در قبال نونهالان خودشان داشته باشند. ما همچنین در مرکز آرامش مشاوره ازدواج را نیز ارائه میکنیم این مشاورهها شامل مشاوره پیش از ازدواج و مشاوره بعد از ازدواج و حتی حین ازدواج است یعنی جوانان بتوانند با قناعت زندگی شأن را تشکیل دهند و درگیر مشکلات نشوند.
*آیا مشاوره بالینی هم میدهید؟
بله؛ اصلاً بخش اعظم کار ما در این حوزه است. مشاوره روان شناختی و بالینی در زمینه مشکلات و اختلالات روانی، رفتاری و شخصیتی از جمله مسائلی است که در مراکز آرامش ناجا در استان سمنان به خوبی پوشش داده میشود ما حتی خدمات مددکاری اجتماعی شامل پیگیری امور مددجویان و معرفی به مراکز درمانی و حمایتی و خدمات روانسنجی انجام انواع آزمونهای روانی، آزمونهای هوش و آزمونهای شخصیتی، رضایت زناشویی، تفسیر نقاشی کودکان و… را نیز داریم.
ناجا همچنین اقدام به برگزاری کلاسهای آموزشی به صورت گروهی نیز میکند این کلاسها شامل مهارتهای زندگی، بهداشت روان، کنترل خشم، سلامت روان، آسیبهای اجتماعی، اعتیاد، مهارتهای فرزندپروری، آسیبهای فضای مجازی، آگاهی و هشدارهای امنیتی و انتظامی و… است.
*از ابتدای امسال تاکنون چند نفر به این مرکز مراجعه کردند؟
از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا پایان مرداد ماه، بالغ بر دو هزار و ۱۰۰ نفر از خدمات مشاوره و مددکاری روانشناسان و مشاوران پلیس در مرکز مشاوره آرامش و واحدهای مشاوره در کلانتریهای استان یا در واقع شاهرود و سمنان بهرهمند شدهاند.
*بیشترین مشکلات مراجعه کنندگان در چه زمینهای بوده است؟
بیشتر شهروندان با مشکلات خانوادگی به مرکز مشاوره مراجعه میکنند. بعد از این به ترتیب، مشکلات مربوط به نزاع و درگیری و اختلافات اجتماعی، مشکلات روانی، مشکلات تربیتی فرزندان، مشکلات حقوقی و انتظامی، بیشترین علل مراجعه افراد به این مرکز است.
*میانگین سنی افراد که به مرکز برای مشاوره مراجعه کردند چند است؟
بیشترین گروه سنی مراجعه کننده به مرکز مشاوره آرامش، گروه سنی ۳۰ تا ۳۹ سال هستند. در این رابطه خانمها با ۶۷ درصد فراوانی بیشترین حضور را دارند.
*مراجعه کنندگان چگونه باید برای مراجعه نوبت بگیرند؟
مرکز مشاوره آرامش طی روزهای شنبه تا چهارشنبه ساعت هفت الی ۱۴ و روزهای پنجشنبه از ساعت هفت تا ۱۲ ظهر فعال است و در مقطع بعد از ظهر طی روزهای زوج از ساعت ۱۷ الی ۱۹ فعالیت میکند شهروندان میتوانند با اخذ نوبت قبلی از طریق تماس تلفنی با شماره ۳۳۳۲۰۹۲۸ در ساعت مشخص شده در این مرکز حضور یابند. همچنین کارشناسان این مرکز با سامانه مشاوره تلفنی ۰۹۶۵۸۰ آماده ارائه خدمات مشاوره غیرحضوری است.
*برنامهای برای توسعه این مرکز دارید؟
در حال حاضر در شهرهای سمنان و شاهرود مرکز مشاوره آرامش فعال است. همچنین برای ارائه خدمات بهتر به شهروندان، در تمامی کلانتریهای سطح استان واحد مشاوره و مددکاری مستقر شده که توسط کارشناسان متخصص و آموزش دیده اداره میشود که مردم میتوانند حتی بدون پرونده قضائی برای بهرهمندی از خدمات مشاوره به کلانتریها مراجعه نمایند.
*انتظار شما از مسئولان و مردم برای ارائه خدمات بهتر چیست؟
با توجه به تجربههای فراوانی که در نتیجه کار بالینی با مردم و خانوادهها به وجود آمده نیاز به خدمات حیاتی همسو توسط نهادهای گوناگون جامعه را پیوسته میتوان احساس کرد که متأسفانه به دلیل نبود یک تفکر استراتژیک و سیستمی خدمات تخصصی به صورت مجزا و مجرد از یکدیگر و گاهاً ناهمسو و ناکارآمد ارائه میشود. میطلبد طی یک تقسیم کار اصولی و عملی در زمینه کاهش آسیبهای اجتماعی و مشکلات خانوادگی اقدامات اساسی صورت گیرد
*مهمترین برنامهای که برای مرکز برای ارائه خدمات به مردم دارید چیست؟
توانمندسازی و ارتقا علمی کارشناسان تابعه برای ارائه خدمات نوین روان شناختی به شهروندان، توسعه و گسترش خدمات مشاوره در سطح کلانتریها در راستای کاهش پروندههای قضائی و افزایش صلح و سازش، گسترش مشاورههای گروهی در سطح جامعه در افزایش آگاهی شهروندان و حمایت عاطفی و روان شناختی از آسیب دیدگان اجتماعی از جمله برنامههایی است که برای این مراکز دیده شده است که امیدواریم بتوانیم در ادامه راه آنها را محقق سازیم.
به گزارش خبرنگار مهر، مصاحبهای که در بالا خواندید ادامه کار جدید خبرگزاری مهر در حوزه آسیبهای اجتماعی است مجموعه مصاحبهها و گزارشهای خبرگزاری مهر استان سمنان در زمینه آسیبهای اجتماعی را میتوانید در این خبرگزاری دنبال کنید همچنین در ادامه نیز به سراغ ابعاد مختلف آسیبهای اجتماعی در شهرستانهای استان سمنان نیز خواهیم رفت، نظرات خودتان را برای ما بنویسید تا در تولید گزارشها و محتوای مرتبط با آسیبهای اجتماعی ما را یاری کنید.