ماموریت مدارگرد مریخی هند (MOM)پس از ۸ سال به پایان خود رسیده است. به نظر می رسد ارتباط این کاوشگر با ایستگاه های زمینی قطع شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از  اسپیس، ارتباط ایستگاه های زمینی سازمان تحقیقات فضایی هندوستان(ISRO) با کاوشگری که دور سیاره سرخ مدار می زند، قطع شده است. دلیل دقیق این امر کاملا مشخص نیست. احتمالا سوخت مداگرد هندی پایان یافته یا ممکن است باتری آن بیش از حد تخلیه شده یا حتی احتمال دارد ماموریتی خودکار به قطع ارتباطات با زمین منجر شده است.

مدارگرد MOM که ۸ سال دور مریخ مدار می زد، مدتی طولانی تر از ماموریت ۶ تا ۱۰ ماهه در نظر گرفته شده، فعال ماند. این کاوشگر در نوامبر ۲۰۱۳ میلادی به فضا پرتاب شد و در سپتامبر ۲۰۱۴ میلادی وارد مدار مریخ شد.

هرچند ISRO هنوز بیانیه رسمی درخصوص پایان یافتن ماموریت مدارگرد منتشر نکرده اما یک منبع آگاه به نشریه محلی هندو فاش کرد باتری ابزار خالی و ارتباط آن با زمین قطع شده است.

 MOM حامل آرایه خورشیدی به مساحت ۱.۴ در ۱.۸ متر شامل ۳ پنل است که روی یک سمت فضاپیما قرار گرفته اند. این پنل ها می توانند ۸۰۰ وات برق در مریخ تولید و باتری لیتیوم یونی آن را شارژ کنند. اما کاوشگر اخیرا با چند خورشید گرفتگی روبرو شده  که ممکن است روی توانایی برای شارژ دوباره دستگاه تاثیر بگذارند.

یک منبع ناشناس در ISRO در این باره می گوید: اخیرا چند خورشیدگرفتگی پشت سرهم روی داد که یکی از آنها ۷ ساعت و نیم طول کشید.

یک منبع ناشناس دیگر در این باره می گوید: باتری این کاوشگر طوری طراحی شده بود تا بازه های خورشیدگرفتگی به مدت یک ساعت و ۴۰ دقیقه را دوام بیاورد. خورشیدگرفتگی طولانی تر از این مدت باتری ابزار را بیش از حد ایمن خالی می کند.

کاوشگرMOM پیش از این خورشیدگرفتگی هایی را در سال های اول و دوم فعالیت در مدار مریخ پشت سر گذاشته بود و به طور خودکار بدون نیاز به هدایت ایستگاه های زمینی آنها  پشت سر گذاشته بود.

هدف اولیه این ماموریت آزمایش فناوری مورد نیاز برای اکتشافات بین سیاره ای و استفاده از ابزارها برای مطالعه سطح مریخ و اتمسفر آن بوده است.